Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stilig utebod med smarte detaljer

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Pent design og smarte detaljer trenger ikke å koste en formue. Tvert i mot. Her får du oppskriften på hvordan du bygger en utebod av billige materialer, slik at resultatet blir eksklusivt og lekkert, fordi prosjektet er gjennomtenkt til minste detalj.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
10.000 kroner
Den enkle, stilrene boden er lett å lage, fordi den er konstruert som et byggesett. Smarte detaljer er tenkt inn i prosjektet fra begynnelsen av.

Den enkle, stilrene boden er lett å lage, fordi den er konstruert som et byggesett. Smarte detaljer er tenkt inn i prosjektet fra begynnelsen av.

Intro

En bod er nesten uunnværlig hvis du har hus og hage, for da trenger du plass til oppbevaring av gressklipper, hageredskaper, puter og alt mulig annet. Denne boden er 2 x 3,6 meter. Det vil være en fin størrelse for de fleste. Den er laget av helt vanlige standardmaterialer, men i moduler, som gjør boden enkel å bygge.

Konstruksjonen består av fire sider, som settes fast til fire stolper i hjørnene. På taket legges takbelegg av takshingel, som både er rimelig og enkelt å legge. I tillegg ser det bra ut.

LES OGSÅ: Bruk et gratis 3D-tegneprogram og få et perfekt resultat!

Den liggende kledningen gir også boden et eksklusivt utseende, selv om den er laget av helt enkle kledningsbord. Det er en litt billigere løsning enn å bruke bord med fals eller profiler, beregnet til liggende kledning.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Støp verdens enkleste fundament

Praktisk dobbeltdør

På forsiden av boden er det montert en dobbeltdør med glass. Den gir godt med lys i boden, slik at det ikke er nødvendig med annet lysinnfall.

Dobbeltdøren er dessuten praktisk, fordi den gjør det enkelt å få større ting inn og ut av boden. Når du lager døren selv, får du den i akkurat den størrelsen som passer boden, og det blir mye billigere enn å kjøpe en som er ferdiglaget.

Veiledning

Flotte, rette linjer: nøyaktig oppmåling gir rette linjer og gjør jobben enklere

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Boden har en enkel konstruksjon, og består av fire sider. De lages hver for seg, før de settes fast til fire stolper. Hver side er bygget som en ramme med loddrette lekter mellom, der trekledningen monteres liggende.

Det lønner seg å være nøye når du måler opp. Hvis du er nøye med målene fra begynnelse til slutt, er du sikker på at alt blir likt på alle sider, og du får et pent resultat med flotte rette linjer på boden.

1

Begynn med å måle opp hvor de loddrette lektene (R2) og (R5) skal plasseres på de fire vannrette rammedelene (R1), slik at de sitter med samme avstand. Kapp til en lektebit som du kan bruke som markeringskloss. Lag i tillegg en mal i en lengde som tilsvarer avstanden mellom lektene – den blir både rask og nøyaktig å måle med.

2

Forbor de vannrette rammedelene (R1) til de loddrette lektene. Forbor til to skruer i hver sammenføyning med et 5 mm bor. Spenn først de fire rammedelene sammen, slik at du enkelt kan overføre målene fra den første lekten til de øvrige ved bare å videreføre strekene.

3

Marker hvor på lektene (R2) kledningen skal sitte. Det er enklest å gjøre det ved å lage en målelist som du spenner fast på siden av lektene. Bruk en vinkel til å streke opp målene etter. Overlappingen på bordene skal være 2 cm – det gir en avstand på ca. 7,8 cm mellom strekene. Det blir penest hvis du unngår å kappe bordet over døren. Så mål opp, så det passer med et helt bord.

4

Nå settes rammene sammen. Legg delene på et plant underlag, f.eks. en terrasse.

5

Delene skrues sammen med to 5 x 100 mm skruer per sammenføyning.

6

Mål opp til den skrå overliggeren (R8) i gavlrammene. Legg ut de fem delene (R2, R6, R7, R5 og R9), som de skal settes sammen med, eventuelt med en vinkelrett plate i hjørnet og avstandsstykker mellom lektene. Mål opp til overliggeren (R8), og kapp lektene før du skrur alt sammen.

Enkel liggende kledning: enkle kledningsbord blir pent og solid

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Denne boden får en liggende kledning av enkle 16 x 98 mm kledningsbord. Det ser bra ut, er enkelt å legge, og det er sannsynligvis de billigste kledningsbordene du kan finne i trelasten. Du får mange varianter av bord til liggende kledning, med både fas, profiler og fjær og not. Men de er mye dyrere, og resultatet med bordene vi bruker blir like pent.

Det lønner seg å tegne opp på rammene hvor bordene skal plasseres. Da går monteringen fort, og de sitter presist

1

Nå skal det monteres kledning (D) på rammene. Begynn med å spikre fast det nederste bordet, slik at det flukter med undersiden på rammen. Her brukes galvanisert dykkert, 2,5 x 55 mm.

2

Spikre fast bordene med en overlapp på 2 cm. Bordene plasseres etter hjelpestrekene på lektene (R2). Da slipper du å måle opp hver gang, men kan bare legge bordet slik at det flukter med strekene, og spikre det fast. Sørg for at dykkertene går gjennom begge bordene.

3

Deretter går det fort å spikre fast kledningen på alle sidene. Det er enklest å la bordene flukte med den ene siden av rammen, og la dem stikke ut over kanten i den motsatte siden, mens du spikrer dem fast. Når alle bordene er spikret på, kapper du dem i flukt med kanten.

4

Rammene kappes til. Det går fort med en dykksag med føringsskinne. Hvis du ikke har en slik, kan du også bruke en sirkelsag og et rett bord som du spenner fast, slik at du får et anlegg å styre sagen etter.

Smart byggesett: boden er enkel å sette opp som et byggesett

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Et større prosjekt som byggingen av en bod, blir enklere å få oversikt over hvis du lager den som et byggesett. Når de fire rammene er ferdige, skal de bare monteres til stolper. Deretter mangler du kun taket og døren.

Her skal boden plasseres på en steinbelegning med le, så stolpesko er ikke nødvendig. Stolpene kan bare skrus fast med vinkelbeslag til steinene. Hvis boden skal stå mer utsatt for vind, er det en god idé å bruke stolpesko.

1

Skru fast den ene hjørnestolpen (B til bakrammen med 5 x 100 mm skruer. Rammen plasseres så den flukter med stolpens bakkant. Sett skruene med en avstand på cirka 30 centimeter.

2

Skru fast en lektestump på stolpen (B), som gavlrammen kan hvile på, slik at den blir sittende nøyaktig i nivå med baksiderammen. Her er det nemlig nødvendig å klosse opp rammene for at de skal stå helt rett, fordi underlaget ikke er plant.

3

Løft opp gavlrammen på lektestumpen, og skru fast rammen til den fremste stolpen (A). Skru fast et par lekter midlertidig til stolpen. De støtter den, slik at den kan stå selv mens du monterer den andre gavlrammen til stolpene i motsatt side.

4

Skru fast gavlrammen til stolpen (B) med 5 x 100 mm skruer. Skruene plasseres med en avstand på ca. 30 cm. Monter også gavlrammen i den andre siden, slik at begge er satt fast til de bakerste stolpene. Fjern deretter de midlertidige oppstivingene.

5

Vipp forsiden på plass, og skru den fast til de fremste stolpene (A) med 5 x 100 mm skruer.

6

De fire stolpeendene kappes så de flukter med de skrå gavlrammene. Det er viktig at snittet flukter med den øverste delen av gavlrammene, slik at du har en plan flate å legge tak på. Det enkleste er å bruke en god håndsag til å kappe stolpene.

Lett tak med takbelegg: et tak med takshingel ser pent ut og er enkelt å legge

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Før du kan komme i gang med taket, skal du ha montert sperrer som du kan legge kryssfinérplater oppå. Sperrene monteres ut for hver av de loddrette lektene (R2 og R5) i rammene. Når platene er på plass, legges det takshingel oppå dem. Takshingel har lim på baksiden, og skal ellers bare spikres fast. Til slutt monteres dekkbord.

1

Sperrene (C) skrus fast med vinkelbeslag til de loddrette lektene i rammene (R2 og R5). Det er enklest å montere sperrene hvis du først skrur fast vinkelbeslag på dem. Her skal beslagene rettes litt til, slik at det passer med hellingen på taket. Det er en god idé å skru et langt bord midlertidig fast oppå sperren, slik at bordet kan hvile på sidene og holde sperren mens du skrur den fast.

2

Sag til kryssfinérplatene (M), og skru dem fast til sperrene med 4 x 50 mm skruer. Kryssfinéren settes først sammen med fjær og not. Hvis boden er helt i vinkel, kan platene sages til før de legges opp. Men det sikreste er å legge opp platene, streke opp etter sider og sperrer, og så kappe dem.

3

Skru fast trekantlisten (K) til rammene langs sidene på taket med 5 x 70 mm skruer. Under de bakerste takplatene skrus en list (J) fast med 4 x 40 mm skruer.

4

Spikre takshingelen til taket med pappspiker, når folien på baksiden er fjernet. Takshingel skal legges slik at tungene hele tiden overlapper hverandre. Til slutt tilpasses shingelen i sidene i flukt med takplatene.

5

Skru fast de loddrette inndekkingene (D) langs sidene i flukt med overkanten på takbelegget. Inndekkingene til gavlsidene skal kappes med skrå snitt i endene, på grunn av hellingen på taket. De skrus fast med 5 x 60 mm skruer.

6

Fug med taklim mellom belegget og inndekkingen (D). Skru en inndekking rundt hele taket, unntatt på bakkanten.

Mer lys med glassdør: en dobbeltdør sikrer lys og gjør det lett å få ting ut og inn

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nå gjenstår det bare å lage dobbeltdøren. Når du lager den selv, kan du lage den på akkurat de målene som passer. I tillegg er det mye billigere enn å kjøpe en ferdiglaget. Vi lager den av 48 x 98 mm og 48 x 48 mm , og hver dør består av to loddrette deler med tre tverrstivere. Det skal være glass i døren, som monteres med glasslister. Etter at du har satt på dørgrep, mangler du kun forankring til underlaget.

1

Lag en karm til dobbeltdøren, slik at boden blir tett. Bordene (E) og (F) kappes til og skrus fast i døråpningen med 5 x 60 mm skruer. Når karmen er skrudd på, kan du ta nøyaktige mål til dørene. Du skal beregne 0,5 cm luft i sidene og i midten, så døren kan åpnes. Høyden på dørene skal være 1 cm lavere enn karmens innvendige høydemål.

2

Spenn sammen de loddrette delene og mål hvor tverrstiverne (D1) skal sitte.

3

Skru sammen døren med to 5 x 100 mm skruer i hver ende av tverrstiverne (D1). Det er en god idé å skru sammen delene på en vinkelrett plate. Da har du rette linjer å sikte etter. Fest glasslistene (L) med 1,8 x 40 mm dykkert, så dørene blir klare for glasset.

4

Sett i dobbeltdøren. Monter først seks hengsler, ett ved hver tverrstiver (D1), slik at døren kan settes fast. Bruk 4 x 30 mm skruer. Kloss opp døren, slik at det er like mye luft til karmen både oppe og nede, og spenn den fast med tvinger. Skru hengslene fast til karmen (F) med 4 x 30 mm skruer. Monter også falslister (G) innvendig i døråpningen, slik at døren ikke kan slå inn i rommet, samt en anslagslist (H) på den ene døren, slik at den andre får noe å lukkes mot.

5

Sett i glasset. Monter først selvklebende fugebånd på lister og falser. Når glasset er på plass, settes det fast med glasslistene (L), som spikres med 1,8 x 40 mm dykkert. Sett også på dørgrep og skåte.

6

Til slutt forankres boden til steinene med vinkelbeslag, plugger og skruer

Materialer

98 x 98 mm stolper:

 • 2 stolper (A) à 220 cm
 • 2 stolper (B) à 190 cm

48 x 98 mm:

 • 6 sperrer (C) à 204 cm
 • 6 tverrstivere til dør (D1) à 61,9 cm

36 x 73 mm: (til side- og gavlrammer)

 • 4 rammedeler (R1) à 360 cm
 • 8 rammedeler (R2) à 212,8 cm
 • 1 rammedel (R3) à 148,9 cm
 • 2 rammedeler (R4) à 24,4 cm
 • 10 rammedeler (R5) à 182,8 cm
 • 2 rammedeler (R6) à 202,5 cm
 • 2 rammedeler (R7) à 192,8 cm
 • 2 rammedeler (R8) à 202,5 cm
 • 2 rammedeler (R9) à 200 cm

16 x 98 mm kledning:

 • Liggende kledning (D) til hele boden, samt inndekkinger ved taket, i alt cirka 310 meter

48 x 48 mm:

 • 4 dørsider (D2) à 181,2 cm

21 x 95 mm terrassebord:

 • 1 dørkarm (E) à 148,9 cm
 • 2 dørkarmer (F) à 186 cm

23 x 48 mm lister:

 • Falslister (G) til dør, i alt ca. 7 m
 • 1 anslagslist (H) à 181,2 cm
 • 1 list (J) under de bakerste takplatene à 385 cm

21 x 21 mm glasslister:

 • Glasslister (L) til begge dører, i alt cirka 22 m

3 mm drivhusglass:

 • 2 ruter (N) à 61 x 119 cm
 • 2 ruter (P) à 61 x 32 cm

15 mm kryssfinér:

 • 4 takplater (M) à 122 x 244 cm. De kappes til, slik at de kan skjøtes midt på sperrene.

48 x 48 mm trekantlister:

 • Trekantlister (K) til inndekking av taket, i alt cirka 8 meter

(Vi har brukt impregnerte materialer, men bruk det du vil)

NB! Husk kontrollmål
Vi tar ikke ansvar for oppgitte feilmål, så ta kontrollmål underveis i hele prosjektet, før du kapper til materialene.

Dessuten:

 • Takbelegg, shingel, 9 m²
 • Skruer: 4 x 30, 4 x 40, 4 x 50, 5 x 60, 5 x 70 og 5 x 100 mm
 • 12 vinkelbeslag, 40 x 90 x 90 mm
 • 3 skåter
 • 2 stormkroker
 • 6 hengsler
 • 1 dørgrep
 • Fugebånd til glass, selvklebende
 • Dykkert, galvanisert, 1,8 x 40 og 2,5 x 55 mm
 • Taklim
 • 2 x 20 mm pappspiker
 • Heldekkende trebeskyttelse

Spesialverktøy

 • Dykksag eller sirkelsag med føringsskinne

Tidsforbruk

3-4 dager, pluss tid til maling.

Pris

Under 10.000 kroner for 7 m² bod.

Vanskelighetsgrad

Konstruksjonen på boden er enkel og lett å lage. Hvis du aldri har lagt takbelegg før, kan du trygt gi deg i kast med det, for jobben er helt grei når du bruker takshingel.

Tegning

Logg inn or buy access kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Arkitekttegnet bod

Vend og vri på den arkitekttegnede boden og zoom inn på detaljene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Kle med lekter

Kledningen er lekter som settes fast med akkurat samme avstand.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Sperrene settes fast

Sperrene settes fast med vinkelbeslag til de loddrette stenderne.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Dobbeltdør av lekter

Dobbeltdøren er laget av to dimensjoner materialer. Hver dør består av tre tverrstivere og to loddrette stykker.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Sidene settes først sammen

Når du har bygget alle sidene, er det enkelt å sette dem sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Takets kledning

Taket er kledd med takshingel. Det er enkelt å legge og gir et flott utseende.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Legging av takshingel

Med shingel i små moduler er det lett å legge takbelegg

TIPS: Skjær enkelt gjennom takbelegg

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

TIPS: Beskytt ruten under transport

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Stilig utebod med smarte detaljer
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake