Takbelegg som ser eksklusivt ut

Hvis du skal ha et nytt tak og det skal være gjør det selv-vennlig, kan takbelegg være en god og relativt billig løsning. Men det er kanskje litt grått og trist? Om du synes det, kan du velge takshingel. Materialet er det samme, men resultatet ser langt mer imponerende ut.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.000 kroner

Intro

Et nytt tak med takbelegg kan være flott, selv om det er et av de billigste takene du kan velge, og et av de letteste for en gjør det selv-er. Men hvis det kun er lagt som en stor flate, kan det fort fremstå grått og kjedelig. Om du altså kjøper takbelegg på rull.

Kjøp det i stykker

Kjøper du derimot takbelegg i stykker, såkalt shingel, får du et helt annet utseende med det samme materialet. Shingel er takbelegg i én meters bredde som er skåret til slik at det har fliker i den formen du syns er penest (det er flere valgmuligheter). Flikene gir et helt annet spill enn tradisjonelt takbelegg på rull. Forskjellen er faktisk imponerende.

Lett å legge

Det er ikke noe særlig vanskeligere å legge takshingel enn det er å legge takbelegg på rull. Og arbeider du alene, unngår du faktisk noen av de ulempene som kan komme når du jobber med store, tunge ruller av takbelegg.

Shingelflikene veier veldig lite, så det er kun presisjon du skal konsentrere deg om, slik at takbelegget blir liggende riktig til slutt. Men gjør du som vi beskriver i denne guiden, er den delen også enkel å håndtere.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om takbelegg

Lim og usynlige spiker

Takshingel er selvklebende på baksiden. For å sikre at de blir liggende, skal de dog ha et par pappspiker. Men spikerne setter du slik at de blir skjult av den overlappende shingelen. Dermed blir de usynlige.

Du klarer deg med andre ord med verktøyet alle gjør det selv-ere har i verkstedet.

Husk avslutninger

I tillegg til takshingel, skal du huske å kjøpe takfotbeslag og eventuelle andre beslag. Takfotbeslagene skal avslutte kanten til taket, mot takrennene. Da blir taket tett, vannet kan renne av og huset er beskyttet.

I tillegg ser det litt bedre ut enn naboens helt vanlige, litt kjedelige takbelegg.

De fleste med litt gjør det selv-erfaring kan henge med her. Følg guiden, så vil nok naboen bli imponert.

LES OGSÅ: Slik legger du flott takshingel

Veiledning

01
Legg på takshingel 7 Trinn

Uansett hvilken fasong du velger på shingelen, så er de bygget opp likt. De består av takbelegg i biter på cirka 100 cm bredde, der det er skåret ut fliker som kan ha vidt forskjellige fasonger.

Takshingelen er selvklebende på baksiden, men skal sikres ekstra med et par pappspiker. Fordi stykkene legges med overlapp, vil spikerne skjules av neste rekke, og det vil ikke være noen utettheter. Som med skifer og takspon.

1

Monter takfotbeslag langs kantene på taket, hvis det ikke er noen der fra før. De fører regnvannet ned i takrennene, som monteres senere.

2

Strek opp til første rekke shingel. Sørg for at flikene rekker helt ut over takfoten. Lag parallelle streker opp langs taket med cirka én meters avstand.

TIPS: Du kan bruke en hvit tusj til å streke opp med. Den synes bedre på det svarte.

3

Lag en hjelpestrek midt på taket, vinkelrett på takfoten. Både denne hjelpestreken og de vannrette skal du bruke til å rette inn de enkelte shingel-rekkene etter, så de ligger perfekt til slutt.

4

Spikre fast første rekke shingel med to spiker i hver side. Før du legger på rekken, skal du fjerne baksidefolien, slik at den limes til underlaget.

5

Lim og spikre fast shingelrekkene til trekantlister, som du først har skrudd fast i siden. De skrå listene sørger for at regnvann ikke kan renne sidelengs ut av taket, men fortsetter nedover.

6

Legg annen rekke oppå den første, slik at spissen på den øverste fliken flukter med bunnen av den nederste. Spikre i sidene og bunnen av flikene, og sørg for at skjøtene (A) og (B) ikke havner over hverandre.

7

Renskjær kanten der flikene henger utover takfoten. Renskjær også rekkene i sidene ved trekantlistene.

02
Legg mønet 5 Trinn

Mønet leveres av enkelte produsenter som ferdige biter, men her lager vi det selv av shingelrekker, som vi skjærer opp i tre deler. En flik på hver. Dermed sparer vi oss for noen hundrelapper.

Begynn med å sette fast mønebelegget i den ene siden, og beveg deg bit for bit over taket, til du kommer til motsatt side. Avslutt med å spikre på dekkbeslag oppå vindskiene langs gavlene.

1

Kutt de øverste shingel rekkene, så de flukter langs mønet. Skjær så det blir et par cm avstand, ellers vil rekkene støte sammen på midten.

2

Legg på det første mønestykket. Smør taklim på mønet og ute ved trekantlisten, før du spikrer i hjørnene.

3

Bøy belegget godt ned langs taket. Er ikke belegget mykgjort av sola, kan du myke det opp med varm luft.

4

Spikre hjørnene ved fliken. De blir dekket av neste mønestykke med en liten overlapp på et par centimeter. Deretter skal mønestykkene bare spikres der de blir dekket.

Taket er ferdig, og det er satt dekkbeslag på vindskiene. Nå mangler det bare takrenner.

Materialer

Til 15 m2 tak:
• 15 m2 takshingel (her fra Icopal)
• 6 m takfotbeslag
• 8 m dekkbeslag

Dessuten:
• Taklim
• Pappspiker
• Spiker til beslagene

Tidsforbruk

Dette taket på 15 m2 legger du lett på et par dager.

Pris

Ca 2000 kroner for 15 m2 tak, uten beslagene.

Vanskelighetsgrad

Denne formen for taktekking er veldig enkel, særlig hvis du legger takshingelen oppå et eksisterende takbelegg.

Tips & Triks

Slik fikser du hull og buler i taket

Er det hull i takbelegget, skal det tettes raskt, før vannet får ødelagt det underliggende treverket. Det gjelder uansett om du skal ha nytt takbelegg oppå eller ikke. Se hvordan.

Et takbelegg har begrenset levetid, før det må skiftes. Men før aldersgrensen er oppnådd, kan det av andre grunner bli både hull og sprekker i belegget.

Skikken med å legge stigen opp på taket av uthuset, er en vanlig årsak til hull og sprekker i takbelegget, og er det først trengt inn fukt under belegget et sted, kan det oppstå dampbuler rundt omkring på taket.

Hullene skal tettes, og bulene skal fjernes. Begge deler klares med en hobbykniv, en håndfull pappspiker og en tube asfaltlim, som også kalles taklim. Husk å la treverket under tørke, før du tetter igjen dampbulene.

Skjær et kryss over bulen eller hullet. Skjær minst 5 cm for langt i begge ender.

Trekk en flik av belegget til side, og fyll inn asfaltlim under takbelegget.

Tett hullet, og spikre flikene godt fast til underlaget med pappspiker.

Legg ytterligere et par striper asfaltlim over sprekkene.

Asfaltlimet fordeles med en sparkel, og jobbes ned i belegget. Suppler med mer lim, til reparasjonen er helt tett.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Takbelegg