Legg sementfiberplater

Eternitplater, eller sementfiberplater, er et solid takmateriale, som er raskt å legge. Platene her heter B7, og de veier bare 9 kg. De fås i flere farger, som for eksempel blåsvart, rødbrun og teglrød.

Vil man være helt sikker på at regnvannet ikke renner baklengs inn på loftet, er det en god idé å montere et selvklebende tetningsbånd øverst på platene. Man starter i bunnen, hvor platen rettes til så den stikker 6 cm ned på begge sider.

Nå kan platen skrus fast til lekten i bunnen. Den neste platen legges opp så den overlapper med 1 bølge. Og igjen kontrolleres det at avstanden passer, før den skrus fast. Det er viktig at eternitplatene legges opp nøyaktig – ikke minst når man bruker eternitplater med forborede huller, som her.

Hullene skal ligge direkte over lektene. Når man skal videre oppover, er det nesten umulig å legge platen feil. De to skråskjærte hakkene skal bare passe sammen. Overlappet er 15 cm, og håndverkeren kan nå skru i enda en skrue.

Det er ikke vanskelig, fordi hullet i toppen av den underste platen er litt større. For å lette jobben har håndverkeren montert en pipenøkkel på skrudrillen sin, men du kan naturligvis også benytte et pipenøkkelsett.

Skruene til eternittak kan fås med skivene på, så man ikke selv behøver å bruke tid på å montere dem. Når du først er kommet inn i rytmen, går jobben ganske fort. Du må bare huske på å jevnlig ta kontrollmål, så det ikke forskyver seg.

Vær oppmerksom på at du ikke skrur så hardt i at skiven bøyer seg, da det øker risikoen for et utett tak. Når de første nederste platene er lagt, går det raskt oppover og bortover.

Skruene kan holde til mange års vær og vind, men vil man sikre dem litt og få dem til å falle bedre sammen med taket, kan man montere noen passende plastdeksler, som lett slås på med en hammer.

LES OGSÅ: Slik legger du flott takshingel

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Takplater