Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så enkelt skifter du takrennen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Skal du bytte ut gamle takrenner i plast, lønner det seg å bytte til renner av metall. De gir seg mindre, er sterkere og holder lenger enn plastrenner. I tillegg ser de penere og mer eksklusive ut.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
250 kr/m
Skift takrennen - så enkelt er det!

Intro

Takrenner beskytter huset mot alvorlige vann- og fuktskader. Nedbrutte, ødelagte og utette takrenner må derfor skiftes raskest mulig – og gjerne til metallrenner, hvis de gamle er av plast, selv om metall er litt dyrere.

Takrenner i stål tåler nemlig at du setter en stige opp mot dem, de tåler kulde og de tåler også vekten fra vintermånedenes snø og sludd. Metalltakrenner er med andre ord en god investering på grunn av den lange holdbarheten. Velger du et grått sinkutseende, som her, kler det også de fleste hus bedre enn plastrenner.

LES OGSÅ: Fiks den utette takrennen

Slik skifter du takrennen

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvor enkelt du skifter takrennen. Hvis du sørger for at rennen sitter vannrett eller har fall den riktige veien og at alle krokene sitter riktig, vil arbeidet bli helt ukomplisert.

Vi viser trinn for trinn hvordan du:

 • monterer rennekroker
 • monterer takrennen
 • setter på nye nedløp

Veiledning

Montering av rennekroker

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det finnes forskjellige takrenner av metall, og det finnes flere leverandører og system. Takrennene vi bruker skal limes sammen, men det finnes også renner som skjøtes uten lim. Uansett system, skal du alltid følge leverandørens anvisninger for montering.

Vi begynner med å sette opp rennekrokene, og her er det avgjørende at de enten er i vater eller heller litt mot den enden der nedløpsrøret skal plasseres.

1

Mål takrennens totallengde, for å finne ut hvor mange rennekroker du skal bruke. De skal plasseres med en avstand på maksimalt 60 cm fra hverandre. Sjekk deretter om bunnen av forkantbordet er vannrett, slik at du kan bruke det som utgangspunkt. Rennen skal sitte vannrett eller ha et lite fall mot nedløpet på 1-2 mm per meter.

2

Begynn med å montere den ytterste rennekroken i den ene enden. Vi plasserer den så høyt som mulig, fordi vi gjerne vil ha fall på takrennen. Sørg for at takrennen får plass under takkledningen.

3

I den laveste enden setter vi den ytterste rennekroken 2 cm lavere enn i den høye enden. Det gir oss et fall på cirka 1,5 mm per meter. Vær nøye med å sette renne­ kroken loddrett på forkantbordet.

4

Trekk en snor mellom forkantene på de to ytterste rennekrokene. Snoren skal strammes opp så mye at den er helt rett og ikke henger på midten.

5

Monter de mellomliggende krokene. De skal settes slik at at forkanten flukter med snoren. Pass på at du ikke kommer til å “løfte” snoren.

Montering av takrennen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når alle rennekroker er satt fast, er det tid for å montere takrennen. Det betyr at du blant annet må ta stilling til hvor nedløpsrøret skal plasseres.

Den enkleste måten å oppnå et godt resultat på, er ved å legge rennen løst opp i rennekrokene og deretter merke opp nedløpsrør og endestykker. Etterpå tas rennen ned igjen og plasseres på et par bukker eller et arbeidsbord, før du skjærer hull til tutstykket og kapper endene med ei baufil.

1

Legg rennen i rennekrokene uten å klikke den fast. Enden av rennen skal ligge cirka 8 mm fra innsiden av vindskien. Sett et merke på rennen der du ønsker at midten av nedløpet skal plasseres.

2

Ta ned rennen igjen, og legg tutstykket over merket. Lag en strek på innsiden av tutstykket, og skjær hull til nedløpet med ei baufil. Bruk ei fil til å fjerne de skarpe kantene med.

3

Rennen kappes i endene med ei baufil. Bruk eventuelt et skjøtestykke som mal, slik at du får en helt vinkelrett strek å sage etter.

4

Legg rennen tilbake i krokene. Sørg for at bakkanten på rennen får tak i den bakerste delen av rennekroken, og klikk forkanten på plass. Gjenta prosessen til alle rennekrokene griper takrennen.

5

Gi skjøtestykket to striper lim i hver side, cirka 15 mm fra kantene. Du kan gjerne være gavmild med limet, for å være sikker på at skjøtestykket tetter godt.

6

Hekt skjøtestykket på bakkanten av rennen, og klikk det på plass. Bruk en skrutrekker eller en sparkel til å trykke forkanten på plass.

7

Lukk takrennen ved å montere et endestykke i begge ender. Gi falsen på endestykket en stripe lim, hekt på bakkanten og trykk bunnen opp på plass.

På med det nye nedløpet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Nedløpet føres via to vinkelstykker og et mellomrør fra takrennen og inn mot veggen. Ved bakkenivå skal det tilpasses mot avløpet i bakken. I vårt tilfelle er nedløpet plassert så tett på veggen at det kan føres direkte ned i avløpet. Hvis avløpet ligger lenger ut fra veggen, tilpasser du overgangen med for eksempel et fleksibelt avløpsrør.

1

Gi tutstykket to striper lim i hver side. Tutstykket hektes på bakkanten av rennen, rett under utløpshullet. Forkanten trykkes på plass med en skrutrekker eller en sparkel.

2

Holderne til nedløpsrøret skrus fast på veggen under nedløpet. Den øverste holderen settes rett under skjøten mot vinkelstykkene, og den nederste plasseres cirka 40 cm over avløpet.

3

Sett et vinkelstykke på tutstykket og et på røret. Mål avstanden mellom vinkelstykkene, så du får riktig lengde på det lille mellomstykket. Lengden på nedløpsrøret kappes så det rekker 10 cm ned i avløpet.

4

Sett en krage på nedløpsrøret. Stikk ned-løpet ned i avløpet, trykk det sammen med bøyene og skru det godt fast i holderne. Avslutt med å presse en krage over avløpet, for å dekke hullet.

Materialer

 • Takrenne (Plastmo AluSink str. 11)
 • Nedløpsrør, Ø 75
 • Rennekroker
 • Holdere til nedløp, Ø 75
 • Bøy på 70 grader
 • Skjøtestykker
 • Tutstykke
 • Endestykker
 • Takrennelim, skruer og trebeskyttelse

Tidsforbruk

Hvis du regner med én dag for hvert nedløp, har du god tid.

Pris

Cirka 250 kroner per meter.

Vanskelighetsgrad

Hvis du sørger for at rennen sitter vannrett eller har fall riktig vei, og alle krokene sitter riktig, er jobben helt ukomplisert.

Tips & Triks

Velg mellom flere farger og lengder

Takrenner finnes i flere lengder, og det er selvfølgelig en fordel med så få skjøter som mulig. Hvis du får materialene levert, er det opplagt å bestille så lange lengder som mulig. Skal du hente dem selv, kan det være nødvendig å velge kortere renner.
Men det er ikke kun lengden du skal forholde deg til. I dag finnes takrenner nemlig i mange forskjellige farger. Du har derfor alle muligheter til å sette et personlig preg på huset ditt med farge på takrennene.

Fall og avstand

Når du monterer takrennen, er det noen detaljer du skal huske å ta høyde for.

Fall: Takrennen må ikke nødvendigvis ha fall mot avløpet. Den kan sitte helt i vater. Men den skal IKKE ha bakfall. Tilstreb derfor å lage et beskjedent fall på 1-2 mm per meter mot nedløpet.
Skjøter: Tilpass takrennene, og prøv å holde et par millimeters avstand mellom dem ved skjøtene. Rennene skal ikke overlappe når du støter dem sammen.
Avstander: Hold en avstand på minst 8 mm der endene møter vindskiene - det skal nemlig være plass til endestykker. Selv om metalltakrenner ikke “utvider seg like mye som plasttakren- ner, utvider og trekker de seg likevel litt sammen i lengden, i takt med at temperaturen svinger.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Så enkelt skifter du takrennen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake