Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift takrenner

Skriv ut Lagre artikkel

Takrenner lever et hardt liv i møte med skiftende temperaturer, forskjellig vær, is og snø. Alt dette belaster rennene, og en dag må de skiftes ut – og det klarer du fint selv. Her setter vi nye renner i de gamle rennekrokene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
200 kr/m

Noen takrenner skulle kanskje vært byttet for lenge siden. Diverse reparasjoner har ofte kun kortvarig levetid.

Intro

Vi viser hvordan du fjerner den gamle takrennen, og hvordan du samler og monterer den nye. Det er ikke en vanskelig oppgave, og du kan også vurdere å bruke de gamle rennekrokene på nytt.

Redaksjonen anbefaler: Fiks takrennen før skaden skjer

Alusink har en blank, melert overflate. Den består av stål, som er kledd med et belegg av aluminium og sink, som gjør takrennen motstandsdyktig mot tæring.

Sink er blankt til å begynne med, men patinerer til matt grå. Det kan oppstå mørke flekker, men det betyr bare at patineringen har begynt. Er meget motstandsdyktig.

Stål Pluss er laget av stål med en overflate i en blanding av magnesium, aluminium og sink. Det gjør den ekstra motstandsdyktig. Overflaten er også selvhelende i forhold til riper.

Kobber er først blankt, men blir etter hvert mørkt, for til slutt å bli irrgrønt. Den irrgrønne patinerte over-flaten beskytter kobberet, så det får en lang levetid.

Veiledning

Fjern gammel renne, og gjør klar for ny

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du skal skifte takrenne, kan du vurdere å gjenbruke de gamle rennekrokene. Det finnes et smart system med dekkbeslag som monteres utenpå de gamle rennekrokene, slik at de blir skjult. Hvis du velger en slik løsning, må du først forsikre deg om at de nye rennene passer i de gamle krokene ved å gjøre en prøvemontering.

Rennekrokene må ofte kappes. Det gjøres med en vinkelsliper, og la gjerne den gamle takrennen ligge mens du gjør det. Den holder nemlig krokene på plass, så de ikke vibrerer når du skjærer.

1

Fjern først litt av den gamle takrennen, slik at to av rennekrokene blottlegges. Skjær et par cm av vulsten på forkanten til den nye takrennen, og legg den i rennekrokene. Da kan du se hvor krokene skal skjæres til.

2

Lag en prøvemontering, der du kapper de to rennekrokene ned til merkene. Legg opp et stykke av den nye takrennen, og monter dekkbeslag på rennekrokene. Da finner du ut om rennen passer.

3

Tilpass alle gamle rennekroker. Merk først opp hvor de skal kappes, og kutt dem til med en vinkelsliper. Det er smartest å gjøre det mens den gamle rennen ligger i, så rennekrokene ikke vibrerer når du skjærer.

4

Fjern den gamle takrennen. Kutt den først i passende stykker. Da blir den enklere å lirke løs fra rennekrokene og løfte ned.

5

Det gamle belegget på rennekrokene fjernes. Plastbelegget løsner etter hvert, og dermed får rusten tak. Det børstes av med en stålbørste, og rennekrokene males med Hammerite, som beskytter mot rust.

Den nye takrennen settes opp

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det går fort å sette sammen delene til takrennen, ettersom de bare skal presses og klipses sammen. I alle sammenføyninger er det gummipakninger som holder takrennen tett.

Når du skal skjære til takrennen, er det viktig at du ikke bruker en vinkelsliper med kutteskive. Den vil nemlig brenne vekk overflatebeskyttelsen ved snittkantene. Bruk i stedet ei baufil med et fintannet blad.

1

Vri flikene på endestykkene litt ut, slik at du kan komme til for å montere endestykke-ne på takrennen. Legg merke til gummistykket på den buede delen av endestykket. Den sørger for at sammenføyningen er tett.

2

Sett på endestykkene. Det er enklest hvis du snur takrennen på hodet. Når endestykket sitter riktig på rennen, bankes det på plass med en gummihammer.

3

Mål opp hvor nedløpsrøret skal sitte. Mål ut fra vindskibordet på enden av taket, og husk at det skal være 1 cm mellom takrenne og vindskibord. Sett tutstykket på rennen, og merk opp med en tusj.

4

Bøy kanten rundt, når du har skåret hull med ei baufil. Kanten bøyes cirka 5 mm ned med en tang hele veien rundt. Det vil hindre vannet i å renne inn under takrennen. Fjern eventuelle sagspon.

5

Monter tutstykket på takrennen. Det stikkes inn i den fremste vulsten på rennen. Rennen presses ned mot tutstykket, mens flikene klemmes over rennekanten.

Takrennen monteres

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Før du legger den nye takrennen opp i de gamle rennekrokene, skal du forsikre deg om at det er et lite fall på et par cm mot nedløpsrøret, slik at vannet blir ledet enkelt vekk. I hver ende av takrennen skal det være 1 cm luft mot vindskien. Da blir det plass til at takrennen kan bevege seg litt.

Takrennen settes sammen med skjøtestykker, som klikkes fast over midten på alle sammenføyninger. Rennekrokene skjules med dekkbeslag. Når rennen er på plass, setter du nedløpsrøret i rørholderne.

1

Sjekk at rennekrokene har et fall mot nedløpsrøret. Bruk et langt vater, som du legger oppå rennekrokene. Er takrennen lang, er det bedre å spenne ut en snor i bunnen av rennekrokene og måle etter den.

2

Legg rennedelene på plass, og sett dem sammen. Rennene støtes tett sammen, og skjøtestykket hektes på - først på bakkanten av renneendene. En midtmarkering på skjøtestykket sikrer at det sitter riktig.

3

Spenn fast skjøtestykket foran. Skjøte stykkets forstykke legges opp over fremkanten på takrennen, og klemmes fast til takrennen. Låsefliken skal bøyes inn over kanten, slik at skjøtestykket låses.

4

Monter dekkbeslag utenpå rennekrokene. Vri først takrennen litt, slik at forkanten ligger litt lavere enn bakkanten. Da renner vannet over på utsiden ved kraftige regnskyll.

5

Skru fast to rørholdere på veggen til ned-løpsrøret. De plasseres rett over hverandre øverst og nederst. Det er penest å bruke panhodeskruer, for eksempel 4,5 x 25 mm. I murvegger må du bruke plugger.

6

Sett sammen nedløpsrøret, og sett det fast i rørholderne. Når du har justert ned-løpsrøret i høyden, skal delene bare presses sammen. Rørholderne klemmes rundt nedløpsrøret, slik at det er låst fast.

Materialer

 • Ståltakrenne (her fra Lindab)
 • Skjøtestykker
 • Dekkbeslag til rennekroker
 • Nedløpsrør inkl. holdere, tut mv.
 • Panhodeskruer, 4,5 x 25 mm
 • Hammerite-rustbeskyttelse

Tidsforbruk

Cirka én dag per side av huset, pluss eventuell tørketid.

Pris

Fra cirka 200 kroner per meter.

Vanskelighetsgrad

Det er lett å skifte takrenner når de gamle rennekrokene gjenbrukes.

Tips & Triks

Slik måler du opp og skjærer til

Umiddelbart kan det virke litt vanskelig å måle opp på runde ting, men bruker du et papir, som kan følge den runde formen, er det faktisk ganske enkelt. Det er viktig at du bruker et fintannet blad til alle kutt, så du ikke ødelegger overflatebeskyttelsen.

På rennen kan du måle opp til et vinkelrett snitt med et vanlig A4-ark.

Bruk ei baufil med et fintannet blad. Sag med lange, rolige bevegelser, så du ikke kommer til å “fange” og deformere snittkanten.

Når du skal lage et vinkelrett snitt på et rør, brukes også et A4-ark, som vikles hele veien rundt.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Skift takrenner
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake