Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Førstehjelp til terrassen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Etter en lang, kald og våt vinter, ser de fleste treterrasser forferdelige ut. Så hva gjør du for å få terrassen til å se lekker og innbydende ut igjen? Det viser vi deg her, der vi går utendørs for å gi en treterrasse en tiltrengt behandling.

Treterrasse

Det er ikke vanskelig å gjøre terrassen vårklar. Her kan alle være med.

DIAGNOSE: RÅTTENT TERRASSEBORD

Vinterens fukt og kulde har skadet terrassen, og vi konstaterer at et av terrassebordene er angrepet av råte og må skiftes.

 1. Her har fukten kunnet samle seg i en sprekk i bordet, og litt skraping med stemjernet avslører at det er mykt én cm ned – bordet må derfor byttes ut. Ofte er løse spiker eller skruer et tegn på råte i et terrassebord.
 1. Unngå å skade de øvrige bordene. Når vi har løftet opp bordet i enden, og satt en kile under det, er det enkelt å bryte det opp med brekkjernet.
 1. Det nye bordet festes i begge ender. Hvis bordet har en krumming, tvinges det inn på plass med brekkjernet før spikerne bankes inn. Det kan være nødvendig å gjøre ved hver underliggende bjelke. Derfor er alle spikerne banket fast i bordet, klare for å slås ned.

DIAGNOSE: MYE ALGEVEKST

Denne terrassen er hardt rammet av grønne alger, som har spredd seg til hele flaten. Derfor skal den renses grundig, før vi gir den et lag terrasseolje.

 1. Skrubb vekk algene med en børste. Terrassen forvannes for å forberede treet for rensemiddelet. Rensemiddelet påføres med en gulvskrubb, og skal ha cirka 20 minutter til å virke, før det legges i krefter med skrubben. De stedene som er sterkest plaget av alger
 1. Når hele terrassen er renset grundig, skal den skrubbes og spyles ren, slik at alle rester av alger og rensemiddel skylles vekk. Det gjøres enklest og mest skånsomt med en høytrykksspyler med en terrasserenserforsats.
 1. Ved all oljebehandling gjelder det at du skal la treet få tid til å suge så mye det kan. Terrasseoljen påføres i treets lengderetning. Vær nøye med at du også får olje på sidene/kantene av bordet. Ellers vil det se dumt ut hvis de fremstår i en annen farge.
 1. Overskytende dammer av olje tørkes vekk med en ren bomullsklut. Ellers får du store flekker av klissete olje, som må slipes vekk for å bli borte.
 1. Terrassen er nesten ikke til å kjenne igjen. Det tykke laget med alger er borte, merkene etter krukker og det råtne bordet likeså. Med tiden vil det nye bordet gå i ett med de andre, slik at det ikke skiller seg så mye ut som på bildet.. Det er viktig at du påfører oljen i tørt vær, og at du er sikker på at været holder seg tørt de neste dagene, mens oljen tørker.
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Førstehjelp til terrassen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake