1. Skift råtne bord
Hvis et av terrassebordene dine ser ekstra medtatt ut, så sjekk om det er råttent. Det er ikke morsomt å tråkke gjennom!
Du kan sjekke tilstanden på bordene ved å stikke en skrutrekker ned i det. Får du presset inn skrutrekkeren i et mykt bord, er det fordi det er råttent.
Det beste er å skifte bordet raskest mulig. Kjøp et nytt bord i samme type og størrelse, og kapp det til i lengden.
Husk at det skal være litt luft i enden av bordet, hvis det skal legges i forlengelsen av et annet terrassebord. Ellers kan det samle seg fukt i skjøten, slik at bordet raskt kan ende opp med å råtne igjen. Endeveden er nemlig det mest sårbare stedet på et terrassebord.
LES OGSÅ: Skift terrassebord i en fei
2. Fjern flekker
Flekker på en treterrasse er ergerlige, uansett om det er flekker med maling, rust, rødvin eller fett fra matvarer.
Hvis du søler noe, er det selvsagt smart å tørke det opp straks, slik at farge- eller fettstoffer ikke trenger ned i treet. Får du likevel en flekk som ikke lar seg fjerne med vann, såpe og skrubbing, må du ta skarpere verktøy i bruk, og slipe vekk flekken med et egnet slipepapir.
Har flekken trengt dypere ned i treet, kan et par strøk med en høvel hjelpe. Sørg for å høvle/slipe over et større område, slik at reparasjonen ikke blir synlig. Gi deretter området den samme overflatebehandlingen som på resten av terrassen.
3. Etterspenn skruene, så du ikke river deg opp
Har du en terrasse med synlige skruer, vil du etter et års tid kanskje oppleve at skruene ikke lenger sitter i plan med overflaten – selv om de gjorde det da du skrudde dem inn.
Det skyldes at treet med tiden krymper litt, slik at skruene kommer til å stikke opp litt over gulvflaten. Derfor er det en god idé å se over skruene, slik at du ikke risikerer å rive deg på dem når du går på terrassen.
4. Vask etter regn
Du slipper å våtgjøre terrassen, hvis du vasker den ren rett etter en regnbyge. Det sparer både tid, penger og vannressurser.
5. Terrassevaskeren renser mest effektivt
De fleste terrasser har behov for en grundig vårrengjøring før en ny sesong, fordi det fuktige vinterhalvåret gir grobunn for algevekst.
Den mest effektive rengjøringen foretar du med en høytrykksvasker med påmontert terrassevasker.
Terrassevaskeren gir en skånsom vask av terrassen, og sørger for at du kan vaske gulvet grundig uten at de harde strålene fra høytrykksvaskeren ødelegger treet.
Du skal aldri spyle en treterrasse direkte med en hard stråle fra høytrykksvaskeren. Det ødelegger fibrene, og treet vil bli enda mer mottakelig for skitt og alger.
LES OGSÅ: SLIK renser du terrassen best
6. Unngå maling – det skaller av
Det er en god idé å overflatebehandle terrassegulvet, ettersom det beskytter treet og forlenger gulvets levetid. Men unngå heldekkende maling. Det duger ikke på vannrette flater under åpen himmel.
Etter kort tid vil en heldekkende maling som oftest begynne å skalle av. Det er irriterende, ser sjuskete ut, og det er en stor jobb å få det fjernet for å begynne på nytt med et produkt som egner seg bedre – for eksempel en terrasseolje.
LES OGSÅ: Vi tester terrasseolje – dyr eller billig?
7. Monter dekkbord og få en flott finish
De fleste treterrasser er mer eller mindre hevet over bakken. Selv om det bare er litt, pynter det opp med et dekkbord, som tetter pent igjen langs den loddrette kanten. Hvis du ikke allerede har dekkbord på terrassen din, så vurder å sette det på – det skaper en flott finish ned mot bakken.