Her er naturen på fineste vis bygget inn i terrassen. For du feller selvfølgelig ikke hagens flotteste tre.

Her er naturen på fineste vis bygget inn i terrassen. For du feller selvfølgelig ikke hagens flotteste tre.

Det er ofte små detaljer som får de beste terrassene til å skille seg ut fra mengden, får gjestene til å sperre opp øynene – og får gjør det selv-eren som bygde den til å føle seg stolt og glad hver gang han ser terrassen.

Fra kjedelig til ekstraordinær terrasse

Det kan dreie seg om noe så lite, som at alle skruene er dekket av propper i en lysere tresort. Det kan være så enkelt, som at en del er løftet et trinn opp fra resten. Men det er små detaljer med stor effekt, og det gjelder det å utnytte neste gang du bygger en terrasse.

Når du likevel skal slite i dager og uker med å få alle bordene til å ligge pent og plant på et solid skjelett, så er det all grunn til også å huske på at du ved å plassere små lamper riktig, eller ved å ofre en lekker håndlist til rekkverket, kan få terrassen til å løfte seg fra en firkantet kjedsommelighet til en lekker oppholdsplass.

Les mer om platting

Terrassedetaljer fra hele verden

Vi har tittet rundt i hele verden, og funnet en rekke detaljer som gir personlighet og X-faktor. I artikkelen får du flere tips – og hjelp til å sette dem ut i livet. Ofte er det overraskende enkelt. Det vanskelige er å få ideen.

**1. REKKVERK** Rekkverket hindrer deg i å falle ned, og gir le for vind. Rekkverket er også der du lettest kan sette ditt eget personlige preg på terrassen.

1. REKKVERK Rekkverket hindrer deg i å falle ned, og gir le for vind. Rekkverket er også der du lettest kan sette ditt eget personlige preg på terrassen.

**2. OVERDEKNING** En overdekning skaper et rom på terrassen, og gjør det mulig å bruke den mye mer – uansett om det er et skyggende dekke av planter, eller en tettere flate som holder regnet borte.

2. OVERDEKNING En overdekning skaper et rom på terrassen, og gjør det mulig å bruke den mye mer – uansett om det er et skyggende dekke av planter, eller en tettere flate som holder regnet borte.

**3. FASTE MØBLER** vil alltid få terrassen til å skille seg ut. Når du bygger dem inn fra starten, er de enkle å tilpasse.

3. FASTE MØBLER vil alltid få terrassen til å skille seg ut. Når du bygger dem inn fra starten, er de enkle å tilpasse.

**4. TRINN OG TRAPPER** binder terrassen sammen med huset og hagen. Men de kan brukes til mye mer. I tillegg til den praktiske funksjonen, vil trinnene alltid bryte en ensformig flate.

4. TRINN OG TRAPPER binder terrassen sammen med huset og hagen. Men de kan brukes til mye mer. I tillegg til den praktiske funksjonen, vil trinnene alltid bryte en ensformig flate.

**5. BUEDE KANTER OG FORMER** er muligheter på en terrasse. Innendørs er det en masse praktiske hensyn å ta. Utendørs kan du slippe drømmene løs i frodige kurver.

5. BUEDE KANTER OG FORMER er muligheter på en terrasse. Innendørs er det en masse praktiske hensyn å ta. Utendørs kan du slippe drømmene løs i frodige kurver.

**6. ET BÅLSTED** eller en grill blir midtpunktet på sene kvelder gjennom hele sommeren.

6. ET BÅLSTED eller en grill blir midtpunktet på sene kvelder gjennom hele sommeren.

**7. BELYSNING** kan tegne terrassen på helt nye måter når mørket faller på. Bruk alle de nye lyskildene med fantasi.

7. BELYSNING kan tegne terrassen på helt nye måter når mørket faller på. Bruk alle de nye lyskildene med fantasi.

**8. ET STYKKE NATUR**, som bryter opp gjennom en jevn flate – et tre, en klippe eller et vannfall – forsterker samspillet mellom hagen og huset.

8. ET STYKKE NATUR, som bryter opp gjennom en jevn flate – et tre, en klippe eller et vannfall – forsterker samspillet mellom hagen og huset.

**9. PROPPER I KONTRASTFARGE** kan være detaljen som løfter en ordinær og enkel terrasse opp fra anonymiteten.

9. PROPPER I KONTRASTFARGE kan være detaljen som løfter en ordinær og enkel terrasse opp fra anonymiteten.

**10. MØNSTRE OG FELTER** gir variasjon i flaten – og kan også brukes aktivt til å lede blikket og skrittene i en bestemt retning.

10. MØNSTRE OG FELTER gir variasjon i flaten – og kan også brukes aktivt til å lede blikket og skrittene i en bestemt retning.

**11. GULV I FLERE NIVÅER** deler terrassen opp i mindre rom, og gjør den straks mye mer utfordrende og livlig.

11. GULV I FLERE NIVÅER deler terrassen opp i mindre rom, og gjør den straks mye mer utfordrende og livlig.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få enda flere tips – og hjelp til å lage dem.