11 lekre terrassedetaljer du kan lage selv

Det er den brede trappen, det elegante rekkverket og de dekorative feltene som gir en terrasse personlighet og X-faktor. Her får du en perlerekke med detaljer, som løfter terrassen fra det pene, litt kjedelige, til det ekstraordinære og spektakulære.

Intro

Det er ofte små detaljer som får de beste terrassene til å skille seg ut fra mengden, får gjestene til å sperre opp øynene – og får gjør det selv-eren som bygde den til å føle seg stolt og glad hver gang han ser terrassen.

Fra kjedelig til ekstraordinær terrasse

Det kan dreie seg om noe så lite, som at alle skruene er dekket av propper i en lysere tresort. Det kan være så enkelt, som at en del er løftet et trinn opp fra resten. Men det er små detaljer med stor effekt, og det gjelder det å utnytte neste gang du bygger en terrasse.

Når du likevel skal slite i dager og uker med å få alle bordene til å ligge pent og plant på et solid skjelett, så er det all grunn til også å huske på at du ved å plassere små lamper riktig, eller ved å ofre en lekker håndlist til rekkverket, kan få terrassen til å løfte seg fra en firkantet kjedsommelighet til en lekker oppholdsplass.

Les mer om platting

Terrassedetaljer fra hele verden

Vi har tittet rundt i hele verden, og funnet en rekke detaljer som gir personlighet og X-faktor. I artikkelen får du flere tips – og hjelp til å sette dem ut i livet. Ofte er det overraskende enkelt. Det vanskelige er å få ideen.

LES OGSÅ: Dette skal du vite når du bygger rekkverk til terrassen

1. REKKVERKET hindrer deg i å falle ned, og gir le for vind. Rekkverket er også der du lettest kan sette ditt eget personlige preg på terrassen.

2. EN OVERDEKNING skaper et rom på terrassen, og gjør det mulig å bruke den mye mer - uansett om det er et skyggende dekke av planter, eller en tettere flate som holder regnet borte.

3. FASTE MØBLER vil alltid få terrassen til å skille seg ut. Når du bygger dem inn fra starten, er de enkle å tilpasse.

4. TRINN OG TRAPPER binder terrassen sammen med huset og hagen. Men de kan brukes til mye mer. I tillegg til den praktiske funksjonen, vil trinnene alltid bryte en ensformig flate.

5. BUEDE KANTER OG FORMER er muligheter på en terrasse. Innendørs er det en masse praktiske hensyn å ta. Utendørs kan du slippe drømmene løs i frodige kurver.

6. ET BÅLSTED eller en grill blir midtpunktet på sene kvelder gjennom hele sommeren.

7. BELYSNING kan tegne terrassen på helt nye måter når mørket faller på. Bruk alle de nye lyskildene med fantasi.

8. ET STYKKE NATUR, som bryter opp gjennom en jevn flate - et tre, en klippe eller et vannfall - forsterker samspillet mellom hagen og huset.

9. PROPPER I KONTRASTFARGE kan være detaljen som løfter en ordinær og enkel terrasse opp fra anonymiteten.

10. MØNSTRE OG FELTER gir variasjon i flaten – og kan også brukes aktivt til å lede blikket og skrittene i en bestemt retning.

11. GULV I FLERE NIVÅER deler terrassen opp i mindre rom, og gjør den straks mye mer utfordrende og livlig.

Veiledning

01
Gulv i flere nivåer 2 Trinn

Ved å dele opp terrassen i flere gulv i forskjellig høyde, skaper du mindre rom.

Det kan være opplagt å følge et skrånende terreng, men du kan også bruke flere nivåer til å skape spenning der terrenget er flatt som en pannekake. I tillegg kan oppdelingen redde deg fra å legge bord i forlengelsen av hverandre, noe som faktisk forenkler arbeidet.

Når du deler opp terrassen i små rom, gjelder det å ha en plan for hva hvert gulv skal brukes til, samt å huske å lage plass til et bord med mange sitteplasser.

Når du bygger terrassen i flere nivåer, skal du lukke hullet mellom de forskjellige gulvene med terrassebord av samme type som på gulvet. Derfor er det smart å jobbe med høydeforskjeller som går opp med ett eller flere bord pluss nødvendig luft. Ett enkelt eller to bords forskjell i nivå, gir en stor effekt. Vil du ha større forskjell, må du kanskje tilføye både trapper og rekkverk.

02
Belysning 3 Trinn

Lyset på terrassen er mye mer enn en praktisk foranstaltning. Når mørket faller på, kan lamper gi terrassen en helt ny fremtoning. Lyset danner rom, fremhever detaljer, skaper stemning og leder vei. Med effektive LED-pærer er noen ganske få watt nok til å trekke terrassen frem fra mørket, og det lave behovet for strøm, betyr at lampene ofte er satt sammen i sett som du selv kan sette opp fra en utendørs stikkontakt.

Her fremhever de små lampene terrassens kurver og nivåforskjeller.

Her markerer lyset terrassens kanter og trinn.

Lysene leder vei, og hjelper deg her trygt opp og ned trappen.

03
Mønstre og felter 3 Trinn

Terrassebord legges med avstand for å holde dem tørre. Det skaper mulighet for å dele opp gulvet i dekorative felter.

I stedet for å la terrassebordene danne en ensartet flate, der du lager skjøter så diskrete som mulig, kan du dele opp gulvet i klart adskilte felter. Noen ganger vil det henge direkte sammen med konstruksjonen under, med gulvets form eller med lengden på bordene. Men du kan også dele opp gulvet i klart adskilte felter, som ren dekorasjon.

Uansett finnes det mange muligheter for å gi terrassen en X-faktor. Få den til å skille seg ut og overraske. Kanskje danne en gangsti, som leder skrittene i en bestemt retning - eller et bånd, som fører blikket ut mot en utsikt du gjerne vil fremheve.

Når du deler opp gulvet, har du ofte glede av teknikken der du skjærer til hvert felt med ett langt snitt. Du kan markere feltene med tverrgående bord, eller la være. Husk bare at bordene bør legges med 5-6 mm luft mellom dem.

1

Bordene i et felt skrus fast med litt eller mye overlengde. I første felt lar du dem typisk stikke ut i begge sider, i de følgende holdes avstanden til nabofeltet med avstandsklosser.

2

Alle bordender i feltet skjæres av med ett langt snitt, der sagen styres av en skinne eller et bord - eller en avrundet mal, hvis feltet skal danne en runding.

3

De avskårne stykkene har ofte riktig vinkel og størrelse, så de kan legges i neste felt med avstands-klosser mellom. De skjæres til igjen i den andre siden med et langt snitt.

04
Faste møbler 1 Trinn

Har du lyst til å bryte et ensformig flatt gulv, er det en morsom mulighet å la møblene vokse opp av terrassen, for å bli en del av den faste konstruksjonen.

Det kan være en praktisk fast putekasse, som samtidig fungerer som sitteplass. Det kan være et fast bord med løse stoler rundt, en fast stol med terrassens beste utsikt eller en høyrygget benk, som danner rekkverk og le rundt terrassen.

Det beste er ofte å bygge videre med de samme bordene som gulvet er laget av. Hvis du også kler møbelsidene, er det helt enkelt å bygge opp møblene på det samme skjelettet som terrassen ligger på. Det skaper en flott, helhetlig løsning.

Her skrur vi fast konstruksjonen under en benk til skjelettet. Vi lar det danne underlag, ikke bare for sete og rygg, men også for en kledning på alle sidene, slik at konstruksjonen skjules. Rommet under setet kan lages så stort at det fungerer som oppbevaring, hvis setet kan vippes opp.

05
Et bålsted 2 Trinn

Et bålsted eller en grill hører til på en terrasse. Flammene er en hyggelig del av livet i hagen. Familien samles rundt grillen på varme sommerkvelder, og når det blir kjølig, trekker bålet. Med litt planlegging, kan du gjøre grillen til en viktig del av terrassens personlighet, selv om treet skal skjermes for glør. Ildfaste materialer som stein og metall kan med flott effekt bli en del av terrassen.

Et bålsted av flate steiner, som er stablet med en diskret mørtel til å holde tingene sammen og beskytte treverket.

Bord, bålsted og grill i ett, støpt i betong, så treterrassen er utenfor fare.

06
Propper i kontrastfarge 1 Trinn

Noen ganger er det ganske små detaljer som gir den ellers helt enkle terrassen en egen stil og personlighet. For eksempel å dekke skruene med propper som har en markant annen farge enn terrassebordene.

Proppene bidrar først og fremst til å gi terrassen et langt liv. Synlige skruehoder vil alltid være et sårbart punkt i overflaten på gulvet. Det kan fort bli stående vann i skruehullet hvis skruen forsenkes litt, og da suger treet fukten til seg. Ved å undersenke skruene og lime fast en propp over dem, kan du nesten fjerne det svake punktet fullstendig.

Det gjøres normalt så diskret som mulig, med propper av samme tresort. Men hvis du skjærer ut proppene av en annen tresort, kan du gjøre proppene til en flott dekorasjon.

Bruk et proppbor til å skjære ut propper av et trestykke i en kontrastfarge.

  1. Hullet til proppen bores
  2. Hullet til skruen bores.
  3. Bordet skrus fast.
  4. Proppen limes fast.
  5. Proppen skjæres til og slipes ned.

07
Overbygg 3 Trinn

Et tak kan se flott ut, samtidig som det gir deg mer tid på terrassen.

En pergola omspunnet av klatreplanter, et seil som trekkes ut ved anledning eller et fast halvtak. Alle typer takoverbygg kan gi deg mer tid på terrassen, fordi de skygger for solen midt på dagen, skjermer for regn og holder på varmen når solen er gått ned. Her ser du en seilduk, som er hengt opp i wirer over terrassen - bare å trekke til eller fra, akkurat som du lyster.

1

Seilet skjæres til, sys og utstyres med øyer. Vi vil henge et firkantet stofftak utover en rekke parallelle wirer, slik at det enkelt kan trekkes til og fra etter behov.

2

I konstruksjonen over terrassen fester vi beslag, som stålwirene spennes stramt ut mellom.

3

Seilet kan raskt og enkelt trekkes ut over terrassen, eller skyves til side, alt etter om vi vil ha åpen himmel eller ikke.

08
Buede kanter og former 3 Trinn

Ettersom den grunnleggende konstruksjonen er så enkel, er det gode muligheter til å leke litt med formene på terrassegulvet.

All respekt for en rektangulær terrasse, men det gir en ekstra dimensjon til terrassen, når gulvet slår noen flotte buer og svinger.

Du kan bygge deg enkelt vekk fra rette vinkler og sider ved bare å legge gulvet som normalt, og kappe enden av bordene slik at de danner vinkler eller buer. Det er enkelt, fordi understøttingen ikke trenger å følge kanten slavisk, og fordi du kan benytte teknikken med å montere for lange bord, og deretter kappe dem til med et langt, jevnt snitt, der du fører sirkel- eller stikksagen langs et rett anlegg eller en buet mal.

Vil du gjøre litt mer ut av det, deler du opp terrassegulvet i mindre felt. Det kan være nødvendig for ikke å ende med sårbare, tynne biter terrassebord i gulvet, og det kan være den måten buen skapes på - som på den flotte runde terrassen her - som strengt tatt er 24-kantet.

Ofte er oppbyggingen mye enklere enn de avanserte formene du ser på den ferdige terrassen. Ingen ser understøttingen, den trenger ikke å ligge pent. Den skal bare støtte nok, og gi muligheten for å plassere skruene i pene mønstre.

1

Under terrassen er det nesten alltid lettest å bygge et skjelett i to lag. Det første laget er fundamentet for det andre, og rettes opp, slik at du slipper å tenke på det når du legger ut tilfarerne til gulvet etterpå.

2

Tilfarerne legges på det første laget. De skal sikre støtte under gulvbordene for hver 60 cm, og ligge tett mot alle bordender. De skal også gjøre det mulig å sette skruene i pene mønstre.

3

Under gulvet til denne 24-kantede terrassen, legges tilfarerne slik at alle skjøter i gulvet havner oppå en av dem, og slik at bordene i de ytterste sirklene også har støtte midtveis.

09
Trinn og trapper 4 Trinn

De fleste terrasser har av praktiske grunner behov for en trapp. Men trappen er også en stor del av personligheten til terrassen.

Selv om trappen som utgangspunkt ofte bare binder terrassen sammen med huset og hagen, kan den være helt avgjørende for terrassens uttrykk.

Det alene er grunn nok til ikke bare å se på trappen som en praktisk ting. Du kan også bruke trinnene som mer enn en adkomstvei. For eksempel ved å lage dem så brede, at de også er sitteplasser, eller å la dem gå langs en hel side, så du kan droppe rekkverket.

1

Trappen kan ofte bygges enkelt. Her skrur vi først tilfarerne under nederste trinn fast på to støttende bjelker.

2

Direkte oppå tilfarerne til nederste lag, forhøyer vi med klosser i den høyden vi ønsker det andre trinnet i.

3

Stusstrinnet lukkes med et terrassebord. Trinnet kan gjerne være litt høyere enn bordet, det er greit med luft.

4

Trinnene skrus fast - mer komplisert trenger det ikke å være. Vi unngår skrå skjøter, som lett gaper når treet tørker.

10
Et stykke natur 3 Trinn

Hele ideen med terrassen er å skape en ren, sivili sert flate ute i naturen - men det kan også være herlig befriende når naturen bryter gjennom flaten igjen. Det kan være treet som skyter opp gjennom dekket, fjellet som bryter kanten, eller den lille dammen du kan dyppe tærne i fra terrassegulvet. Dette åpner muligheten til å bygge terrassen der du ellers ville latt være, fordi du gjerne vil beholde et flott tre i hagen, eller fordi en steinklippe ligger i veien.

Her er treet midtpunktet på den runde terrassen.

Her har tømrerne nærmest snudd tingene på hodet, og bygget terrassen helt inn i naturen.

Når fjellet ikke vil flytte seg, bygger du selvsagt bare terrassen rundt fjellet.

11
Rekkverk 3 Trinn

Rekkverket hindrer ulykker og gir terrassen karakter.

Mange terrasser er nødt til å ha et rekkverk, for å hindre at noen faller over kanten, men et rekkverk kan være mye mer enn en sikkerhetsforanstaltning. Ofte er det rekkverket som mer enn noe annet skaper terrassen, uansett om du har valgt et spinkelt rekkverk i stål med en eksklusiv håndlist, et klassisk rekkverk med hvite stående kledningsbord eller en tettere utgave, som skjermer for både vind og nysgjerrige blikk fra forbipasserende fotgjengere.

REKKVERK Rekkverket hindrer deg i å falle ned, og gir le for vind. Rekkverket er også der du lettest kan sette ditt eget personlige preg på terrassen.

1

I det ytterste terrassebordet har vi skåret hull til rekkverksstolpene, slik at de kan festes til konstruksjonen under.

2

Stolpene stikkes gjennom terrassebordet, skrus solid fast og kappes til.

3

Oppå stolpene skrur vi fast håndlisten. Skruene for senkes og dekkes med trepropper. Så enkelt kan det gjøres.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass