Legg tak på terrassen

En sommerkveld på terrassen er kos, og det er ergerlig å måtte gå inn når kveldsduggen begynner å falle. Men med et takoverbygg kan du og gjestene dine være ute mye lenger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
6.000 kroner

Intro

Her bygger vi en solid versjon. Takoverbygget er helt enkelt, men holder likevel en menneskealder. Vi bygger det rundt en altan, men vi viser også hvordan du kan bygge det inn mot en helt plan vegg uten altan. I byggeveiledningen viser vi også hvordan du:

  • bygger taksperre og stolper
  • setter fast stolpene på stolpesko
  • monterer skjelettet
  • legger taket.

Vil du lese mer om hvordan du bygger en overbygd terrasse?
Her har vi samlet alle våre byggeveiledninger til hvordan du selv bygger en overbygd terrasse.

Veiledning

01
Sammenføyning av svill og stolper 3 Trinn

1

Sag et hakk i toppen av stolpene (A og B). Hakket skal være så dypt at baksiden på stolpen kommer til å flukte med svillen og utsperringen (C og E). Det skal være god plass til skruene som skal skru fast stolpen.

2

Slip utskjæringen glatt, slik at du får optimal kontaktflate mellom stolpe og sperre. Slip også kantene, så de ikke er skarpe eller oppflisete, da trebeskyttelsen ellers får vanskelig for å dekke.

3

Stolpene skrus fast på frontsvillen med fem skruer per sammenføyning. Det er en god idé å forbore. Husk å plassere skruene minst 2 cm fra kantene og 2 cm fra toppen. Da unngår du at treverket sprekker.

02
Stolpene står fast og råtner ikke 8 Trinn

Stolpene vi bruker på bildene er av limtre, som ikke er så påvirkelig av fuktig vær. De skal likevel beises, og her gjør vi det etter at taket er lagt på. Skal du også ha trebeskyttelse på materialene du bruker, lønner det seg å male eller beise før taket legges på. Det er mye enklere enn å gjøre det senere.

Stolpene settes på stolpesko (H-jern), som støpes fast i bakken. Det sikrer både stabilitet på stolpene, og hindrer at de råtner.

1

Forbor til H-jernet i stolpene (A) og (B), slik at boltene kan komme gjennom. Hullene skal passe nøyaktig til boltene.

2

Stem ut i stolpene. H-jernet skal sitte stramt på stolpeenden. Her betyr det at vi må stemme ut, til jernet akkurat får plass.

3

Monter H-jernene med bolter. Vi spenner dem god til med gjennomgående bolter og muttere. Spennet i H-jernet gjør at mutterne ikke skrur seg løs.

4

Grav ut til fundamenter. Bruk et stolpebor eller en hullspade. Har du stein i bakken, må du bruke en større spade og grave et større hull. Grav deg ned til frostfri dybde

5

Sett opp de fremste stolpene (A) med toppsvillen (C) montert. Det tar litt tid å få stolpene til å stå helt loddrett, samtidig som toppsvillen skal ligge helt vannrett. Til dette er det en god idé med litt hjelp.

6

Kloss opp stolpene, så toppsvillen ligger vannrett. Bruk en kloss på tvers over stolpehullet og noen kiler til finjustering. Samtidig får du hjelperen din til å sjekke

7

Fyll betong i 1/3 av hullet. Når alt er i vater og lodd, kan du støpe. Bland betongen med vann etter anvisningen på emballasjen.

8

Støt betongen sammen. Når den første porsjonen betong er kommet ned i hullet, skal du komprimere den. Bruk en stang eller en lektestump. Fyll i neste tredjedel, komprimer, og fyll til slutt opp hullet.

03
Skjelettet skal tåle all slags vær 7 Trinn

Takoverbygget skal holde seg pent i mange år fremover, så du må bygge det slik at det tåler alt været det vil møte i årene som kommer. Det betyr blant annet at du må ta hensyn til forventet snømengde der du bor.

Er du usikker på hvilke dimensjoner dette krever på materialene, anbefaler vi at du rådfører en lokal håndverker. Eventuelt kan du få hjelp i proffavdelingen i et byggvarehus.

Taket vi bygger er i snøsone 1, og det skal bære et termotak.

1

Finn høyden. Legg en av sperrene (G) løst oppå toppsvillen i front (C), så du kan se hvor veggsvillen (D) skal sitte. Med 5 % fall skal overkanten av (D) sitte 20 cm høyere enn overkanten av (C).

2

Monter veggsvillen (D). Forbor med et 12 mm bor, og bruk et 10 mm bor i veggen. Slå spikerplugger gjennom veggsvillen og inn i hullene i veggen, før du spenner dem fast med skrumaskinen.

3

Sag ut på bakkanten av sperrene (G). Lag et hakk som er 1 cm dypt og 4,5 cm langt. Da kan sperrene ligge på veggsvillen (D) uten å komme i berøring med veggen, med påfølgende risiko for fukt i endeveden.

4

Legg første sperre (G) på plass. Hold den på plass med tvinger, og merk opp til utskjæring i forkanten av sperren. Merk også opp på toppsvillen (C) hvor sperrene skal ligge. Avstanden avhenger av takplatene.

5

Sag hakk i forkanten av sperrene, og skru dem fast. Hakkene skal være 5 cm dype og like brede som toppsvillen (C). Skru fast sperrene med 6 x 220 mm skruer. Du trenger ikke å forbore.

6

Skru fast sperrene i bakkant. Igjen bruker du 6 x 220 mm skruer. Husk å sjekke at sperrene ligger vinkelrett på toppsvillen i front (C), og at de står i lodd. Det er umulig å rette dem opp etter at taket først er lagt.

7

Monter eventuelt en kort baksvill (E) og korte sperrer (F). Hvis du bygger versjonen rundt en altan, skal du lage en utsperring, med kort svill i bakkant og noen korte sperrer (F).

04
Takplatene gir ly for regn og sol 5 Trinn

Taket som legges her, er et termotak. Det er ikke billig, men det er veldig solid, og du slipper kondens på undersiden av platene.

En del av forklaringen på den høye prisen på termotak, er at det skal brukes spesielle beslag når de monteres, og de skal sikres mot at det kommer fukt og insekter mellom lagene i platene. Alt tilbehør kjøpes sammen med platene.

Vil du heller betale omtrent halve prisen for takoverbygget, velger du enkle trapesplater i stedet.

1

Skru på monteringsskinnene. Skinnene som takplatene skal ligge i, skrus fast på sperrene med de medfølgende skruene. Skinnene kappes til med ei baufil.

2

Legg opp platene, og sjekk målene. Vent med å tilpasse platene i lengden og bredden, til du har prøvelagt dem der de skal ligge. Platene er for dyre til at du ønsker å skjære dem til på feil mål.

3

Tilpass platene med en sirkelsag. Når du har saget til platene, skal de lukkes støv- og vanntett igjen i endene. Sørg for at profilene vender riktig vei.

4

Sett fast takplatene. Platene legges i mon-teringsskinnene og holdes fast av klemskinner som skrus fast. Hvis du legger en planke eller en plate oppå taket, kan du fint tråkke på det mens du skrur det fast.

5

Monter dekkskinner. Til slutt dekker du skjøtene med dekkskinner. Her klikkes de enkelt på. De ser pene ut, og de er en ekstra sikring mot vann og støv. Avslutt med å fjerne beskyttelsesfolien på platene.

Materialer

Til 400 x 510 cm takoverbygg:
Stolper 98 x 98 mm

  • 2 stolper foran (A) à 210 cm
  • 1 stolpe bak (B), 215 cm (m.altan)

Frontsvill 48 x 198 mm
1 frontsvill (C), 510 cm
Sperrer/veggsviller 48 x 148 mm

  • 1 veggsvill (D1), 230 cm (m.altan)
  • 1 veggsvill (D), 510 cm
  • 1 utsperring (E), 238 cm (m.altan)
  • 2 sperrer, (F) à 280 cm (m.altan)
  • 3 sperrer, (G) à 400 cm
  • 2 sperrer, (G1) à 400 cm

Dessuten

  • Takplater (her termotak)
  • 2-3 H-jern med bolter
  • 30 SPAX-skruer, 6 x 220 mm
  • 6 sekker tørrbetong á 25 kg

Bildene viser bruk av limtrematerialer, mens materialene i listen over er et forslag fra oss. Du bruker de materialene en tilsvarende konstruksjon krever hos deg. Prinsippet for byggingen er uansett det samme.

Tidsforbruk

2-3 dager, så er du ferdig.

Pris

Cirka 6000 kroner for takoverbyg-get med kraftige, klare takplater til cirka 20 m². Vil du ha termoplater på taket, som i artikkelen, skal du regne med at prisen blir omtrent det dobbelte. Bildene viser også limtrematerialer. Skal du bruke det, går prisen ytterligere opp.

Vanskelighetsgrad

Følger du anvisningene våre, så er det ikke vanskelig å bygge dette langtidsholdbare takoverbygget.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Enkel konstruksjon

Det er enkelt å lage takoverbygget lenger og bredere.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolper med hakk

Helt tett på kan du se at det er saget ut i stolpene til frontsvillen

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Nedfelte stolpesko

Det er også skåret ut i stolpene til stolpeskoene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Enkelt å tilpasse hakk og hjørner

Som du kan se på 3D-tegningen i venstre innerste hjørne, kan du fritt plassere stolpene så takoverbygget følger huset.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Stolpesko støpt i rør

Da får du enkelt stolpeskoene i vater og til å flukte med hverandre

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

Video

TIPS: Dybdestopp til håndsagen

Video

VERKTØY: Slik bruker du borhammeren

Borhammeren er en sterk makker til en rekke tunge renoveringsoppgaver. Utstyrt med riktig tilbehør kan du for eksempel bruke den til å lage spor i murveggen og fjerne fliser fra baderomsgulvet. Lær maskinen bedre å kjenne i denne videoen.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Overbygd terrasse