Lær å støpe fast stolpesko

Med denne metoden kan du være sikker på at stolpeskoene vil holde en liten bygning, et takoverbygg eller den nye terrassen solid på plass de kommende 50 årene.

Vil du være sikker på at den nye og flotte leveggen, stakittet, pergolaen, den overbygde terrassen og alle andre prosjekter som holdes oppe av stolpesko holder i lengden, skal du støpe fast stolpeskoene på riktig måte.

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Derfor skal du bruke stolpesko

En stolpesko støpt fast i betong hindrer stolpene i å råtne. Selv tykke, trykkimpregnerte stolper vil nemlig råtne etter hvert, hvis de har permanent jordkontakt (altså når de graves ned). Den eneste riktige måten å fundamentere stolper på, er ved å plassere dem i stolpesko, som er støpt fast i bakken og løfter stolpene over den.

Stolpesko finnes i mange forskjellige utforminger og størrelser, og uansett hvilken type stolper du velger å bruke, kan du finne sko som passer til dem. Stolpesko brukes typisk til punktfundament under mindre byggverk, terrasser og levegger eller gjerder.

Les også: Slik bruker du stolpesko

Betongfot til stolper

Men det er ikke nok bare å trykke stolpeskoene ned i bakken. Ved den første, sterke vinterstormen vil konstruksjonen velte, og da er det bare å begynne forfra igjen. For å sikre at stolpeskoene blir stående stabilt i mange år, skal du støpe fast stolpeskoen i en betongfot.

Slik bruker du stolpesko

Første trinn er å grave et hull i en dybde på 90 cm, som er frostfri dybde de fleste steder i Sør-Norge.

LES MER: Hold deg fri av frosten

Deretter skal hullet fylles opp med betong, og stolpeskoen plasseres. Det høres kanskje enkelt ut, men det er fortsatt lang vei til målet. Setter du bare stolpeskoen ned i betongen, vil den nemlig synke eller velte – det krever helt riktig teknikk og en porsjon tips og triks å støpe fast stolpeskoene riktig, slik at de blir stående akkurat der du vil ha dem.

Løsningen er en rørstump med en diameter på cirka 10 cm, som omkranser hver stolpesko. Metoden har flere fordeler: Med en snor kan du rette inn alle stolpeskoene, slik at de både er i vater og flukter hverandre presist. Og når stolpeskoene er støpt fast, kan du lett dekke støpen med stein eller gress.

Første dag: Grav hullene til fundamentene

Den første dagen skal du grave hull til betongfundament, som skal plasseres frostfritt. Deretter fyller du i betong, som du skal støpe fast stolpeskoene i.

Her viser vi deg hvordan det skal gjøres, slik at du unngår at fundamentet synker eller velter.

1

Grav ned til frostfri dybde, og fyll hullet med betong til cirka 25-30 cm under bakkenivå. Betong blandes med 1 del sement, 3 deler sand og gjerne 3-4 deler småstein.

2

Sett røret litt ned i den våte betongen. Røret er tilpasset, slik at overkanten er lik, eller like over bakkenivå. Stopp røret med et tilfeldig fyllmateriale, her bruker vi en pose med litt mineralull.

3

Fyll betong rundt røret. Det skal fylles opp til 5-6 cm fra bakkenivå. La betongmassen herde et døgns tid.

Neste dag: Støp stolpeskoene i betong

Neste dag er du klar til å støpe stolpeskoene i betong.

Her viser vi deg hvordan du støper fast stolpeskoene slik at de er helt i vater.

1

Fyll røret med betong. Denne betongen består av 1 del sement og 3 deler sand, men ikke småstein. Massen blandes forholdsvis tynn, slik at den “flyter ut” mot sidene i røret.

2

Vibrer betongmassen ved å slå på røret med en murskje eller hammer, slik at det ikke blir luftlommer i røret. Fyll opp til kanten, og glatt av plant med den.

3

Sett stolpeskoens pinne i den våte betongen. Vibrer igjen med slag mot røret, slik at betongen smyger seg tett omkring pinnen til stolpeskoen.

4

Understøtt stolpeskoen med listestykker. Du kan justere høyden fra 0 til 50 mm ved å endre listetykkelsen. Snoren hjelper til med å holde linjen med de øvrige stolpeskoene.

5

Sjekk at stolpeskoen er i vater. Listene gjør det enkelt å legge opp vateret, slik at du kan rette opp stolpeskoen.

6

Slik! Gresset er lagt på plass over betongen. Bare litt av røret og selve stolpeskoen er synlig.

Akkurat nå leser andre ...