En stolpesko er av galvanisert jern. Den løfter stolpen, men holder den fortsatt fast til underlaget.

En stolpesko er av galvanisert jern. Den løfter stolpen, men holder den fortsatt fast til underlaget.

En stolpesko støpt fast i betong hindrer stolpene i å råtne. Selv tykke, trykkimpregnerte stolper vil nemlig råtne etter hvert, hvis de har permanent jordkontakt (altså når de graves ned). Den eneste riktige måten å fundamentere stolper på, er ved å plassere dem i stolpesko, som er støpt fast i bakken og løfter stolpene over den.

Stolpesko finnes i mange forskjellige utforminger og størrelser, og uansett hvilken type stolper du velger å bruke, kan du finne sko som passer til dem. Stolpesko brukes typisk til punktfundament under mindre byggverk, terrasser og levegger eller gjerder.

Les også: Slik bruker du stolpesko

Betongfot til stolper

Men det er ikke nok bare å trykke stolpeskoene ned i bakken. Ved den første, sterke vinterstormen vil konstruksjonen velte, og da er det bare å begynne forfra igjen. For å sikre at stolpeskoene blir stående stabilt i mange år, skal du støpe fast stolpeskoen i en betongfot.

Første trinn er å grave et hull i en dybde på 90 cm, som er frostfri dybde de fleste steder i Sør-Norge. Deretter skal hullet fylles opp med betong, og stolpeskoen plasseres. Det høres kanskje enkelt ut, men det er fortsatt lang vei til målet. Setter du bare stolpeskoen ned i betongen, vil den nemlig synke eller velte – det krever helt riktig teknikk og en porsjon tips og triks å støpe fast stolpeskoene riktig, slik at de blir stående akkurat der du vil ha dem.

Løsningen er en rørstump med en diameter på cirka 10 cm, som omkranser hver stolpesko. Metoden har flere fordeler: Med en snor kan du rette inn alle stolpeskoene, slik at de både er i vater og flukter hverandre presist. Og når stolpeskoene er støpt fast, kan du lett dekke støpen med stein eller gress.

I artikkelen “Sett stolpeskoene nøyaktig og solid fast”, kan du se hvordan stolpeskoene støpes i betongføttene, og hvordan du får dem til å stå akkurat slik de skal.