Intro
Veiledning
01
Stolpene tappes opp i overliggeren
3
Trinn
Den åtte meter lange overliggeren (B) settes sammen av to deler i en bladskjøt - det viser vi under punkt 3. Overliggeren hviler på tre stolper (A), som du setter sammen med overliggeren med tapper.
Først sager du to 6 cm dype snitt ned i enden av en stolpe med 3 cm avstand. Deretter sager du inn fra sidene, og du har en 3 cm tykk tapp midt på enden av stolpen. I overliggeren tegner du et 3 x 9 cm stort hull, som tilsvarer tappen, og stemmer det ut.
Kapp alle bjelkene. For å bygge denne pergolaen, skal du bruke tre stolper (A), tre sperrer (D), to overliggere (B) og sju skråstivere (C), som kappes i en rett vinkel før du merker opp.
Lag en tapp i hver av de loddrette stolpene (A). Tappen sages ut så halvparten av streken er igjen. Lengden tilsvarer 2/3 av tykkelsen på bjelken. Her er det 6 cm.
02
Skråstiverne sages inn i stolpene
4
Trinn
For å gjøre hele konstruksjonen stiv, og for å understøtte sperrene, setter vi inn skråstivere mellom stolper og sperrer, og mellom stolper og overligger.
Først sager vi skrå hakk i stolpene. Deretter tilpasser vi skråstiverne slik at de passer i hakkene. Alt tegnes opp på malen først. Da er det mye lettere enn det høres ut.
Legg en skråstiver (C) på malen, og tegn opp hvor den skal kappes av skrått i begge ender. Den skal gå inn i et 2 cm dypt hakk i stolpen (A) og i overliggeren (B), som du har tegnet på malen.
Legg en stolpe (A) på malen, og strek opp der det skal være hakk til skråstiveren. Tegn hakk i alle de tre stolpene og i overliggeren.
Sag ut hakkene med en håndsag. Sag først det lange skrå snittet. Husk at halvparten av streken skal være igjen når du er ferdig.
03
Overliggeren skjøtes med en bladskjøt
2
Trinn
For å oppnå full lengde på overliggeren, har vi valgt å sette sammen to bjelker med en såkalt rett bladskjøt. Lengden på bladet skal være cirka 1½ x bjelkens tykkelse, her er det 14 cm.
Strek opp bladskjøten på de to overliggerne (B). Sag deretter halvt gjennom de to delene, nøyaktig 14 cm fra enden, med et vinkelrett snitt.
04
Sperrene settes fast med svalehaleblad
5
Trinn
Vi har valgt å ha sperren oppå overliggeren, akkurat der stolpen er tappet opp i svillen. For å få plass til det, uten å bruke beslag, skal du lage et såkalt svalehaleblad med bærebryst. Når du velger denne løsningen, kommer sperre, overligger og stolpe til å skjøtes innenfor 9 x 9 cm. Det er enkelt og flott - og ikke så vanskelig som det ser ut.
Tegn opp på sperren (D) og overliggeren (B), som vist på bildet. Selve svalehalen er 1,5 cm tykk, mens bærebrystet er 3 cm tykt.
Fjern overskytende tre med en sag og et stemjern. Pass på at du ikke fjerner for mye tre. Svalehalen skal nemlig passe stramt ned i hullet i overliggeren.
Slik skal sperreenden se ut. Du ser svalehalebladet som skal holde på plass sperren, og bærebrystet som skal bære vekten av sperren.
Hullet i overliggeren ser slik ut. Det er hhv. 1,5 cm og 3 cm dypt, og passer stramt rundt sperreenden. Sperrene legges på til slutt.
05
Pergolaen settes sammen
3
Trinn
Nå er alle stolper, skråstivere, overliggere og sperrer kappet i riktige lengder. Skrå stiverne er klare, og hakkene er laget. Bladskjøter og svalehaler er klare, og det er laget både tapper og hull.
Nå kan du sette sammen hele pergolaen ute på terrassen. Begynn med å skru bjel-kesko på veggen, der sperrene skal settes fast, og legg delene der de skal settes sammen. Skru evt. vinkelbeslag fast på terrassen, hvis du vil forankre stolpene.
Sett første seksjon på hodet. Begynn med å legge en overligger (B) på bakken og bank stolpene (A) ned i tapphullene. Bank også på plass skråstiverne (C).
Snu seksjonen rundt, slik at den står riktig. Dette er midtstolpen, som nå er klar til å få lagt opp en sperre. Den siste halvdelen av overliggeren er ikke lagt opp ennå.
06
Nå skal det sys markise
5
Trinn
Overdekningen i hver seksjon består av ett stort stykke markisestoff, som er sydd sammen av fire lengder.
Hver seksjon måler 360 x 360 cm. Når taket er sydd, skal det være 4 cm mindre i hver retning. Det vil si et ferdig mål på 356 x 356 cm. Til formålet har vi kjøpt inn 30 m markisestoff, som er 145 cm bredt. Det er stivt og seigt å sy i, men til gjengjeld kan det holde både sol og vann ute.
Legg stoffet på et stort bord, slik at du kan klippe det til. Begynn med å klippe fire lengder à 375 cm til den første seksjonen av taket.
Sy sammen lengdene. Legg ut en lengde på bordet, og legg den neste oppå, 3,0 cm forskjøvet, slik at sidene som skal vende ned ligger mot hverandre. Sett nåler gjennom begge, og sy 3,5 cm inn.
Brett stoffet inn over den første sømmen, slik at du får tre lag stoff i folden. Fjern nålene, og stryk folden.
Nå skal du sy annen gang. Du skal sy 2,5 cm fra kanten. Og du skal få en til å hjelpe deg med å styre stoffet, slik at du kan konsentrere deg om å sy pent, jevnt og rett.
07
Montering av messingringer
5
Trinn
Det skal være enkelt å trekke markisen over terrassen når sola blir for varm, når det støver, eller når det kommer litt småyr. Taket skal henge i tre wirer, en i hver side og en til å holde det oppe på midten. Wirene trekker vi gjennom ringer i de stående sømmene.
For at stålwirene ikke skal ødelegge stoffet, setter vi i messingringer, på samme måte som vi gjør med presenninger.
Tegn opp på hver søm der du skal sette de tre messingringene. De to ytterste skal sitte 4 cm inn fra hver side. Den midterste skal sitte nøyaktig midt mellom.
Slå hull til ringene. Du skal bruke en 12 mm hullpipe. Ha et godt fast underlag av tre, som ikke skader pipen når du slår på den med en hammer.
Legg hanndelen av en seilring med kragen opp på nederste del av stempelpressen.
TIPS: Lei deg en slik presse hos f.eks. en båtutstyrsbutikk.
Trekk duken inn over stempelpressen, og legg hunndelen av ringen oppå. Før stempelstykket gjennom begge ringene, og slå ned stempelet slik at ringene sammenføyes.
08
Heng opp markisen i wirer
5
Trinn
Nå mangler vi bare å få hengt opp markisen. Hver seksjon skal henge på tre plasttrukne stålwirer, som settes fast til bøylebeslag på henholdsvis overliggeren og ved veggen.
Skruene til bøylebeslagene skrus først helt i når taket er satt opp og wirene strammet til. Da blir alt sammen strammet en ekstra gang.
Monter tre bøylebeslag på overliggeren (B) i hver seksjon. Et i hver side og et i midten av seksjonen, akkurat ut for hullene i markisetaket. Gjenta det samme ved veggen.
Trekk markisen på en 2 mm plasttrukket stålwire. Trekk wirene gjennom bøylebeslagene, og sett dem fast med kraftige kabellåser.
Nå skal du stramme wirene. Det gjør du ved å løsne en wirelås om gangen, og trekke i godt wiren. Bruk en fastnøkkel eller en tang, stram wiren alt du kan og spenn kabellåsen til igjen.
Prøv hvordan taket kjører. Trekk det fram og tilbake, og sjekk at det kjører som det skal, og at wirene går gjennom alle hullene.
Materialer
Materialer til to seksjoner
90 x 90 mm laminert sibirsk lerk:
• 3 stolper (A) à 235 cm
• 2 overliggere (B) à 410 cm
• 7 skråstivere (C) à 80 cm
• 3 sperrer (D) à 390 cm
Markisestoff, 145 cm:
• 8 lengder à 375 cm
Dessuten:
• 3 bjelkesko
• 6 plasttrukne stålwirer à 400 cm
• 12 bøylebeslag
• 12 kabellåser
• 54 presenningringer, messing
Spesialverktøy
• Hullpipe
• Stempelpresser
• Stort spiralbor
Tidsforbruk
Sett av 2 uker, inkludert sying og maling.
Pris
Cirka 13 000 kroner for den viste pergolaen i to seksjoner. Og 5000 kroner hvis du velger billigere materialer.
Vanskelighetsgrad
Alle bjelkeskjøtene kan være utfordrende. Hvis dette er ditt første prosjekt, bør du øve deg på skjøtene. Eller bruke byggbeslag i stedet.
Tegning
Lag deg en mal
Du skal begynne med å lage en mal, som du kan sage ut delene til pergolaen etter. Det gjør du enklest ved å ta en hel kryssfinérplate på 122 x 244 cm, der du tegner opp én enkelt stolpe (A) med overligger (B) og skråstivere (C).
På midtstolpen skal det lages hakk til skråstivere på tre sider. På hjørnestolpene skal det lages hakk i siden inn mot midtstolpen og i siden inn mot huset.
