Markiser til alle behov

Elsker du å sitte på terrassen og nyte tilværelsen, kan vi love deg at livet blir enda bedre med en markise.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
2.000 kroner
Markise

Få skygge for solen, ly for regnen og hold på varmen med en markise.

Intro

Markisen lager tak over terrassen i løpet av 30 sekunder. Dermed får du skygge for sola, ly for regnet eller holder varmen på en kjølig sommerkveld. Med andre ord er det mange gode grunner til å montere en markise.

Men det er ikke likegyldig hvordan du monterer markisen. En stor og tung markise som trekker i veggen under vindbelastning, kan lage store skader på huset hvis den ikke er montert skikkelig.

På denne siden kan du lese om hvordan du fordeler vekten fra markisen mer effektivt, slik at veggen ikke skades – vi viser også hvordan du monterer den best mulig i tre forskjellige typer vegger, fra en vegg av bindingsverk til en solid murvegg.

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre byggeveiledninger til hvordan du selv bygger en overbygd terrasse.

Begreper du skal kjenne til

Når du skal kjøpe markise, er det mange begrep du også skal kjenne til. “Utfallet” er hvor langt duken kan kjøres ut, “kassetten” er den lille kassen som duken og armene kjøres inn i når markisen slås sammen, og “monteringshøyden” er hvor langt fra taket beslagene skal monteres.

LES OGSÅ: Bruk glasstak til den overdekkede terrassen

3 gode grunner

Skygger for sola

På de varmeste sommerdagene, når sola steker fra en skyfri himmel, gir markisen deg en velfortjent pause i skyggen. Men fordelene stopper ikke der. For i tillegg til å gi svalende le for sola, holder markisen også vegger og vinduspartier i skyggen, slik at temperaturen inne i huset holdes nede.

Holder på varmen

Markisen kan også brukes til det stikk motsatte av å lage skygge. I de sene kveldstimer holder den nemlig litt på varmen fra terrassen. Dermed blir det litt mer behagelig å nyte solnedgangen, før tepper og terrassevarmer må tas i bruk.

Gir ly for regnet

Du kan også bli sittende på terrassen hvis det kommer et regnskyll, hvis du har en markise over hodet. Markisen fungerer som en stor paraply, som holder deg, gjestene, maten og terrassen helt tørr. Det er først når det begynner å blåse opp, at du skal vurdere å trekke inn markisen igjen.

Veiledning

01
Slik monterer du markisen 10 Trinn

Vil du være sikker på at markisen ikke ødelegger huset, skal den festes på en solid planke, som fordeler vekten og belastningen fra vær og vind.

Her ser du hvordan markisen monteres i en bindingsverksvegg med en overflate av murpuss. Til dette skal du bruke en planke, f.eks. 48 x 198 mm, en halv meter lenger enn markisen, franske treskruer, jernrør (22 mm utvendig diameter), bor og en bormaskin.

1

Skann veggen og finn stenderne på innsiden. Når ytterveggen er pusset, som her, er det ofte lettest for skanneren å finne stenderne fra veggens innside.

2

Strek opp stenderne på veggen utendørs. I dette eksempelet bruker vi toppen av dørkarmen som målepunkt.

3

Løft planken til den riktige plasseringen, og sett den midlertidig fast med støtte fra for eksempel noen lekter.

4

Overfør markeringene av stenderne til planken. Du skal skru inn to franske treskruer i hver stender. Her endte vi med å montere planken i sju stendere, med totalt 14 franske treskruer. Når du har markert hvor du skal bore, tar du ned planken igjen.

5

Forbor med et 35 mm spiralbor, slik at det blir plass til å skjule hodet på de franske treskruene. Bor deretter videre gjennom planken med et 8 mm bor, som vist her.

6

Løft planken opp på veggen igjen. Bor gjennom pussen med et 8 mm murbor, og bor videre med et 8 mm trebor når du kommer til stenderne. Når du har forboret alle skruehullene, tas planken ned igjen.

7

Bor opp hullene i pusslaget til 22 mm, og mål hvor tykt pusslaget er. Kapp til et passende antall rør (vi måtte bruke 14), slik at de blir like lange som pusslaget er tykt.

8

Sett igjen planken midlertidig på plass over dørkarmen med et par franske treskruer, og marker hvor beslagene til markisen skal plasseres. Deretter tas planken ned enda en gang og kappes, slik at den får akkurat samme lengde som markisen.

9

Spenn fast beslagene med skrutvinger, og bor hullene med et 12 mm trebor. Monter beslagene, sett planken på plass, og skru den fast med de franske treskruene.

10

Når planken er festet på veggen, skal du montere markisen. Her blir du nødt til å be om litt hjelp, for markisen er både uhåndterlig og tung.

Materialer

Tidsforbruk

1 helg

Pris

2.000 kroner

Tegning

Tekniske detaljer

Det er mange nye begrep du skal sette deg inn i når du skal lete etter en markise. Her får du en oversikt over de viktigste. Men du skal også ta en grundig titt på huset ditt. De fleste produsenter anbefaler at det er 45-cm fra beslaget til markisen og opp til taket. Men du kan også velge å montere markisen direkte på sperrene med sperrebeslag. Uansett hvilken montering du velger, skal du sørge for at du fint kan stå oppreist under duken.

Tekniske detaljer

Tips & Triks

Sikker montering i forskjellige vegger

Når vinden griper tak i markisen, er det store krefter som skal tøyles av beslagene og veggen. Derfor skal opphenget lages riktig til akkurat den typen vegg huset ditt har. Det letteste er å montere markisen på et trehus. Her skal du enkelt forklart bare skru planken og beslagene i stenderne i veggen. Under kan du se hvordan monteringen skal se ut ved tre veggtyper.

Trekledd bindingsverk

Planken skrus fast med franske treskruer. Beslaget kan sitte i planken med bolter eller med franske treskruer i både planken og inn i veggen.

Solid murverk

Her settes planken fast med franske treskruer og plugger, karmskruer eller ekspansjonsbolter. Beslaget er skrudd fast til planken med bolter.

Hulmur

Er murverket mindre solid, kan planken skrus fast med lange bolter, som bores gjennom veggen og spennes fast med muttere på baksiden. Evt. styrket med loddrette planker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Overbygd terrasse