SLIK: Terrasse med skjulte skruer

Med det smarte HDS-systemet fra Essve, kan du skjule skruene i terrassegulvet – uten å gå på kompromiss med styrke eller holdbarhet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
1.000 kr/kvm

Intro

La oss innrømme det med en gang: De lange rekkene skruer i terrassebord er ikke veldig elegant – heller ikke selv om du har gjort deg flid med å montere skruene i snorrette rekker. Det finnes selvfølgelig måter å skjule dem på, for eksempel med trepropper, men det tar en evighet å bore propper til 1000 skruer.

Nå finnes det heldigvis en mye enklere måte å skjule skruene på. Med HDS (Hidden Decking System) har svenske Essve nemlig skapt et smart og enkelt system, som lar deg skru skruene skrått inn i terrassebordene. Det gjør at skruene skjules, samtidig som de beskyttes mot vann, som får problemer med å legge seg oppå skruehodene. Aldri har det vært enklere å bygge en terrasse med skjult montering.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Smart tre i ett-system

HDS-settet består av tre deler. Først og fremst selve tangen, som du klemmer sammen over terrassebordene. I tangen er det hull til skruene, som skrus i terrassebordene i en 45-graders vinkel. Den siste delen av settet er en lang, spesialutviklet bits, som kan rekke helt ned i hullene på tangen. Bitsen sørger for at skruen ikke blir skrudd for langt ned i treet. Under hodet på skruen er det noen ekstra gjenger, og takket være dem klemmer skruen godt fast, selv om den ikke har et klassisk skruehode. HDS-tangen kommer i to størrelser, og vi har sett den minste til 998 kroner, med to bits.

LES OGSÅ: Seilduk til terrasse

Veiledning

01
Mål opp, og legg ut tilfarerne 5 Trinn

Det er penger å spare på grundig oppmåling når du skal bygge terrasse, for avkappede materialer gir svinn. Lag derfor en arbeidstegning, så du ser hvor mye materialer du skal bruke.

Vi bygger denne terrassen oppå en gammel steinbelegning. Vi skal derfor legge tilfarere av 48 x 98 mm trykkimpregnert furu som skjelett.

Vi anbefaler 60 cm senteravstand mellom tilfarerne, men sjekk alltid om produsenten av terrassebordene du bruker har andre anbefalinger.

1

Mål opp langs veggen. Ved døren er det 16 cm opp til overkanten av sokkelen. Derfra faller underlaget 4-8 cm mot gresset.

2

Gjør en prøveopplegging. Vi forsikrer oss om at treterrassen får ønsket høyde i forhold til døren og sokkelen.

3

Sjekk materialene. Før vi legger ut tilfarerne, sjekker vi dem for skjevheter. Hvis de har krumminger, er det viktig at buen vendes opp. Tilfarerne legges på høykant.

4

Bruk et langt bord som hjelpebord. Det holder avstanden mellom tilfarerne, og sikrer at de ikke velter mens du kiler dem opp.

5

Merk opp til tilfarerne. Vi merker opp på hjelpebordet, slik at vi vet hvor alle tilfarerne skal være. Vi legger dem med en senteravstand på 60 cm.

02
Kloss opp tilfarerne med kiler 4 Trinn

Vi klosser opp tilfarerne i riktig høyde. Her bruker vi plaskiler, men du kan også lage dine egne klosser, for eksempel av impregnerte materialer. Du kan også supplere kilene med løse steinheller. Poenget er å få justert og støttet opp alle tilfarerne i riktig høyde.

Du kan bruke en lasermåler for å måle riktig høyde, eller så kan du velge en enklere løsning med å spenne opp snorer du måler deg ned fra.

1

Begynn i den ene siden. Vi klosser opp, og sjekker at høyden passer i forhold til sokkelen. Når tilfarerne ligger der de skal, skrur vi dem fast til hjelpebordet.

2

Rett opp tilfarerne med kiler. Når tilfarerne er rettet opp inn mot huset, gjør vi det samme ut mot gresset. Husk å sjekke at de ligger vinkelrett på huset.

3

Gi kilene en skrue. Kilene låses fast med en skrue, som skrus skrått ned gjennom tilfarer og kile, så de ikke glir fra hverandre. Lag oppklossinger for hver 55-60 cm.

4

Del tilfareren i to, hvis den bøyer opp. Der tilfarerne ikke er helt rette, kapper vi dem med et 45-graders snitt. Da faller de på plass, i flukt med de andre.

03
Monter bordene med HDS-systemet 4 Trinn

Det er viktig at du får lagt det første terrassebordet helt rett, fordi det blir en rettesnor for alle de andre rekkene. Bruk derfor god tid til det.

Inn mot huset er bordet nødt til å bli skrudd fast fra oversiden, fordi vi ikke kan bruke HDS-tangen inn mot huset.

Husk å forbore så terrassebordet ikke sprekker. Det er en god idé å bruke to bor-/skrumaskiner. Da slipper du å bytte mellom bor og bits hele tiden.

1

Slå en strek med en krittsnor. Mål ut, så det blir cirka 5 mm luft mellom bordet og veggen. Legg første bord etter krittstreken.

2

Skru ned det første bordet. Mot veggen blir bordet skrudd på plass ovenfra. Vi forborer med et 4 mm bor.

3

Monter bordene med HDS-systemet. Bordene våre er 14,5 cm brede, og det skal være 3 mm luft mellom dem. Vi monterer først annenhver rekke etter mål. Da fanger vi opp små ujevnheter, og unngår at ujevnhetene blir større bortover gulvet.

4

Støt bordene sammen. Vi skjærer bordet rent i den enden det støter inn mot et annet bord. Du skal ikke lage to skjøter ved siden av hverandre på samme tilfarer. Det skal minimum være ett bord mellom.

04
Bruk tid på de viktige detaljene 2 Trinn

De små detaljene er kronen på verket. Derfor gjør vi oss også flid med å lage en pen kant på treterrassen. På den måten skjuler vi tilfarerne som terrassebordene er montert på.

I den ene siden av terrassen er det en utebod, som bordene skal støte inn mot. Der lager vi en pen avslutning med et dekkbord.

1

Dekk enden på tilfarerne. Har du et lite trinn, som her, så avslutt det med et dekkbord, så du ikke kan se inn under terrassen.

2

Bor fra toppen. Som ved det første bordet, er vi også her nødt til å skru fra toppen, fordi det ikke er plass til HDS-tangen.

05
Avslutt terrassen med et trappetrinn 5 Trinn

Vi avslutter treterrassen med en trapp med ett enkelt trinn ned mot hagen og gressplenen.

Vi anbefaler at et trinn maksimalt skal være 21 cm høyt. Er det kun ett trinn på enden av terrassen, som her, kan trinnet likevel godt være et par cm høyere enn 21 cm. Men heller ikke mye mer, for da blir trappen vond å gå på.

Vi monterer to terrassebord i bredden som trinn på denne terrassen.

1

Kapp tilfarerne. Tilfarerne kappes 28 mm fra der yttersiden av det ytterste terrassebordet skal være. Da kommer det loddrette stusstrinnet til å sitte pent på undersiden.

2

Regn ut trinnhøyden. Vi legger et langt vater på terrassen, så vi kan regne ut høyden på trinnet. Det er 31 cm til gresset, og trinnet vårt blir derfor 15,5 cm.

3

Bygg bæring til trinnet. Vi bygger bæringene til trappetrinnet. Den nederste lager vi kun fordi vi skal ha plass til en granittstein-kant fra den gamle steinbelegningen.

4

Slå lekter i bakken. For å forankre bæringen til trappetrinnet, slår vi tilspissede lekter cirka 50 cm i bakken. På dem skrur vi fast bæringene.

5

Monter bæringene. De skrus sammen med tilfarerne og lektene i bakken. Skru dem fast med 5 x 90 mm skruer.

06
Monter de siste terrassebordene 4 Trinn

Bordene på trappetrinnet monteres uten bruk av HDS-tangen, fordi det ikke er plass til å bruke den. Igjen forborer vi fra oversiden med et 4 mm bor og skrur fast terrassebordene.

Husk å lage 3 mm luft mellom stusstrinnet og de vannrette bordene på trappetrinnet.

1

Monter stusstrinnet. Bruk en 3 mm tykk kloss som avstandsbrikke, så det blir den samme avstanden overalt langs bordene.

2

Skru på de siste to terrassebordene. De monteres med skruer fra toppen, fordi vi ikke kan bruke HDS-tangen her. Skru på det siste stusstrinnet, og terrassen er ferdig.

3

Fei den ferdige terrassen. Bordene feies rene for sagflis og annen skitt. Det er ikke nødvendig å olje terrassen i år.

4

Ferdig! En terrasse uten synlige skruer - og uten å bruke flere uker på jobben.

Materialer

  • Plastkiler
  • 48 x 98 mm trykkimpregnert furu
  • 145 x 21 mm terrassebord av bangkirai
  • 4,2 x 60 mm HDS-skruer
  • 5 x 90 mm skruer til trinnholdere
  • 4,2 x 75 mm skruer til kiler

Spesialverktøy

  • Kapp-/gjærsag
  • Sirkelsag med føringsskinne
  • HDS-system fra Essve

Tidsforbruk

Cirka 4-5 dager til en terrasse som denne på 36 m².

Pris

Fra cirka 100 kroner per kvm. for trykk impregnerte terrassebord, til over 1000 kroner per kvm. for mer eksklusive varianter.

Vanskelighetsgrad

Når tilfarerne først er på plass, er resten av prosjektet enkelt.

3D-modell

3D-modell

Terrasse med skjult montering

Skruene er skrudd inn skrått i siden, slik at du ikke ser dem.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Legg tilfarerne

Det er 55 og 60 cm senteravstand mellom tilfarerne.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Rett opp tilfarerne

Med kilene kan du enkelt justere høyden på terrassen. Etterpå er det satt en skrue gjennom kilene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Hvis materialene er bøyd

Der tilfarene ikke er helt rette, lager vi en inndeling i et 45 graders snitt.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Første bord skrus i

Ved veggen blir bordet skrudd fast ovenfra.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

HDS-systemet

Med HDS-tangen skrus skruene skrått ned i siden på bordene, slik at de ikke er synlige.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Kloss opp terrassetilfarere

Med justerbare kiler blir det helt nøyaktig

Video

TEKNIKK: Første terrassebord

Klosser sørger for avstand til veggen

Video

TEKNIKK: Montering av terrassebord

Legg dem i små "grupper". Da er det lett å fordele luften

Video

TEKNIKK: Skjøting av terrassebord

Lag skjøtene oppå en tilfarer. Da blir de sterke

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass