Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Terrassebord - hvilket tre er best?

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er lett å bli forvirret når man skal velge terrassebord til treterrassen. Det er nemlig en del tresorter å velge mellom. I denne artikkelen guider vi deg gjennom de mest populære tresortene i både de myke tresortene og i hardtre.

Terrassebord - hvilket tre er best?

Mykt tre som gran, furu og lerk er enkelt å kappe til og skru fast.

HVA BRUKES TERRASSEBORD TIL?

TERRASSEBORD TIL TRETERRASSER OG TRAPPER

TERRASSEBORD TIL TRETERRASSER OG TRAPPER
Den høvlede overflaten og de avrundedekantene gjør terrassebord til et opplagt valg til både terrasser og trappetrinn.

TERRASSEBORD TIL BENKER

TERRASSEBORD TIL BENKER
Terrassebord er glimrende, og ofte den billigste løsningen, hvis du skal lage et sete på en benk, eller noe annet som ender opp som vannrette bord utendørs.

TERRASSEBORD TIL HØYBED OG PLANTEKASSER

TERRASSEBORD TIL HØYBED OG PLANTEKASSER
Bordene kan også brukes til sidene på høybed, drivbenker og plantekasser. For å beskytte treverket, kan du legge en fiber- eller plastduk på innsiden.

TERRASSEBORD TIL TRAPPETRINN

TERRASSEBORD TIL TRAPPETRINN
Hardt tre kan gjerne brukes når det skal bygges en kort trapp, med to-tre trinn. Når treverket er hevet over bakken, kan alt hardt tre holde i mange år.

TERRASSEBORD TIL DEKORATIVE BYGGVERK

TERRASSEBORD TIL DEKORATIVE BYGGVERK
Skal du lage en vannpost eller noe annet i hagen, kan hardt tre være en ideell løsning. Det er flott, og det holder lenge.

Hvordan brukes terrassebord?

Terrassebordene skrus fast på en konstruksjon som er laget slik at alle bordene understøttes. Konstruksjonen lages som regel av trykkimpregnerte trebjelker, fordi bjelkene som oftest ligger tett mot bakken og ikke kan vedlikeholdes når terrassebordene er på plass. Hvor langt det skal være mellom støttepunktene, avhenger av tykkelsen og styrken på materialene.

Terrassebord: Hvordan brukes terrassebord?

Det er viktig å bygge en konstruksjon som støtter alle terrassebordene

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Terrassebord skal ikke monteres tett inntil hverandre. Det skal være luft mellom bordene, slik at fukt ventileres vekk. Når du skal skru fast terrassebordene, kan du bruke avstandsklosser. Du kan også merke opp riktig plassering for hvert femte bord, og plassere resten på øyemål mellom. Da viderefører du ikke skjevheter.

Redaksjonen anbefaler: TEST: Vi tester 7 sterke skrumaskiner

Terrassebord: Få samme samme avstand mellom bordene.

Med avstandsklosser får du samme avstand mellom bordene.

Viktig om treverk!

Sedertre og flere tropiske tresorter inneholder stoffer som kan fremkalle allergi. Når du jobber med treet bør du derfor beskytte deg, slik at ikke sagflis kommer i kontakt med huden og øynene dine.

TERRASSEBORD - HARDTTRE

Terrassebord av hardt tre gir terrassen et eksklusivt preg. Og mange av de forskjellige tretypene holder lenge. Her ser vi på noen av de mest vanlige harde tretypene til terrassen.

SPESIELT MED HARDT TRE

Hardt tre sliter mye på verktøyet du bruker. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tennene på både håndsagen og sagbladene til el-verktøyet. Det er også en fordel å jobbe med to skrumaskiner: en maskin til å forbore med og en til å skru med. Det er mest effektivt.

VARIANTER AV HARDT TRE TIL TERRASSEN

VARIANTER AV TERRASSEBORD I HARDT TRE: TEAK

TERRASSEBORD: TEAK
Teak er den mykeste av artene vi viser her, men treet er sterkt og naturlig impregnert, slik at holdbarhetener helt på topp. Treet sprekker lett, så det er nødvendig å forbore før du skrur.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I HARDT TRE: EIK

TERRASSEBORD: EIK
Kjerneved holder lenge – 12-18 år, selv om det er ubehandlet. Splintved vil råtne allerede etter 4-6 år, så billige eikebord kan fort bli et dyrt kjøp. Treet er hardt, og inneholder garvesyre.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I HARDT TRE: ROBINIA

TERRASSEBORD: ROBINIA
Robinia er et europeisk alternativ til teak. Det er hardere og sterkere, og har samme lange holdbarhet. Det er enkelt å bearbeide med el-verktøy, men det er nødvendig å forbore før du skrur.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I HARDT TRE: THERMOASK

TERRASSEBORD: TERMOASK
Ask får en gyllen farge, slik at det ligner tropisk tre, når det varmebehandles. Dessuten blir treet hardere og opptar mindre fukt. Men det er ikke impregnert mot sopp og råte.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I HARDT TRE: IPE

TERRASSEBORD: IPÉ
Ipé er den tyngste, hardeste og mest holdbare av de tretypene vi viser. Treet har store fargeforskjeller (mørkt tre med lyse striper). Det er vanskelig å bearbeide, og forboring er nødvendig.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I HARDT TRE: MERBAU

TERRASSEBORD: MERBAU
Merbau brukes også på broer og brygger – det forteller vel alt om treets høye styrke og holdbarhet. Treet inneholder gummi, og opptar nesten ikke vann. Merbau er hardt å bearbeide.

Terrassebord av hardttre: Dimensjoner

Harde terrassebord fås ofte i tynnere dimensjoner enn myke. Mens de myke typene ofte har dimensjoner på 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hardt tre f.eks. i:

 • 19 x 150 mm
 • 21 x 145 mm
 • 26 x 141 mm
 • 26 x 193 mm

Les mer om platting

Flere varianter av harde tresorter

Med jevne mellomrom dukker det opp nye tresorter på markedet. Noen selges bare i kort tid, andre blir en fast del av det sortimentet du kan velge blant.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er sorter som har vært tilgjengelig i større eller mindre grad. Alle har det til felles at treet er hardt, med lang holdbarhet.

Azobé har vært brukt i mange år – blant annet til jernbanesviller og i havneanlegg. Det kalles også for jerntre, og er en av de hardeste tresortene som finnes – azobé trives faktisk best i fuktige miljøer.

TERRASSEBORD - MYKT TRE

Terrassebord av mykt treverk som furu og lerk er de mest populære når vi skal bygge en terrasse eller lage en utetrapp. Men det finnes mange andre myke typer tre som også kan brukes. Men hva er best?

Spesielt med mykt tre

Treterrasser skal rengjøres jevnlig, fordi det vil gro alger på overflaten. Mange velger å spyle bordene med en høytrykksspyler, men ingen myke tresorter har godt av å bli renset med høyt trykk. En hageslange – gjerne med trykk på strålen – er mer skånsom.

VARIANTER AV TERRASSEBORD MYKT TRE

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: SIBIRISK LERK

TERRASSEBORD: SIBIRSK LERK
Lerk er mykt, og det vrir seg når det opptar eller avgir fukt. Derfor er det mindre egnet til vannrett montering utendørs. God sibirisk lerk har vokst langsomt, og kan holde 8-12 år.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: EUROPEISK LERK

TERRASSEBORD: EUROPEISK LERK
Europeisk lerk vokser raskere enn sibirsk. Derfor er det mykere og angripes raskere av sopp. Bør jevnlig behandles med en linoljebasert trebeskyttelse til lerk. Mindre egnet til vannrett montering.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: SUPERWOOD (GRAN)

TERRASSEBORD: SUPERWOOD (GRAN)
Gran er mykt, og enkelt å bearbeide, men slitasje på en terrasse vil synes raskt. Superwood er gjennomimpregnert, og er mest brukt som kledning. Men det finnes også som terrassebord.

LES OGSÅ: Superwood er det miljøvennlige alternativet

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: DOUGLASGRAN

TERRASSEBORD: DOUGLASGRAN
Douglas ligner europeisk lerk når det er skåret opp. Egenskapene ligner også, men douglasgran vrir seg ikke like mye. God kjerneved kan holde opptil ti år. Må jevnlig etterbehandles mot sopp.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: TRYKKIMPREGNERT FURU

TERRASSEBORD: TRYKKIMPREGNERT FURU
Trykkimpregnert furu er i særklasse det mest solgte materialet til treterrasser. Med god grunn, for holdbarheten er høy, selv om treet er mykt. Selv om treet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: THERMOWOOD (FURU)

TERRASSEBORD: THERMOWOOD (FURU)
Thermowood er varmebehandlet. Det gir treet en gylden farge, treet blir hardere, og det opptar mindre fukt – men det må likevel etterbehandles. Holdbarhetener ennå ikke kjent.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: KEBONY (FURU)

TERRASSEBORD: KEBONY (FURU)
Kebony er furu som er gjennomimpregnert uten bruk av tungmetaller og organiskeløsemidler. Produsenten garanterer en holdbarhet som er minst like bra som trykkimpregnert furu.

VARIANTER AV TERRASSEBORD I MYKT TRE: SEDER

TERRASSEBORD: SEDER
Seder er en veldig lett tresort. Det er veldig mykt, men seigt og brukes ofte til terrasser. Treets mange naturlige giftstoffer gjør at det er godt beskyttet mot råte og sopp. Holdbarhet: 15-20 år.

Terrassebord av mykt tre: Dimensjoner

Terrassebord fås i mange dimensjoner.

Noen vanlige justerte størrelser er:

 • 21 x 95 mm
 • 22 x 142 mm
 • 26 x 130 mm
 • 26 x 140 mm
 • 28 x 95 mm
 • 28 x 115 mm
 • 28 x 120 mm
 • 28 x 145 mm
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Terrassebord - hvilket tre er best?
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake