Terrassebord - hvilket tre er best?

Mykt tre som gran, furu og lerk er enkelt å kappe til og skru fast.

Hvordan brukes terrassebord?

Terrassebordene skrus fast på en konstruksjon som er laget slik at alle bordene understøttes. Konstruksjonen lages som regel av trykkimpregnerte trebjelker, fordi bjelkene som oftest ligger tett mot bakken og ikke kan vedlikeholdes når terrassebordene er på plass. Hvor langt det skal være mellom støttepunktene, avhenger av tykkelsen og styrken på materialene.

Terrassebord: Hvordan brukes terrassebord?

Det er viktig å bygge en konstruksjon som støtter alle terrassebordene

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Terrassebord skal ikke monteres tett inntil hverandre. Det skal være luft mellom bordene, slik at fukt ventileres vekk. Når du skal skru fast terrassebordene, kan du bruke avstandsklosser. Du kan også merke opp riktig plassering for hvert femte bord, og plassere resten på øyemål mellom. Da viderefører du ikke skjevheter.

Redaksjonen anbefaler: TEST: Vi tester 7 sterke skrumaskiner

Terrassebord: Få samme samme avstand mellom bordene.

Med avstandsklosser får du samme avstand mellom bordene.

Viktig om treverk!

Sedertre og flere tropiske tresorter inneholder stoffer som kan fremkalle allergi. Når du jobber med treet bør du derfor beskytte deg, slik at ikke sagflis kommer i kontakt med huden og øynene dine.

TERRASSEBORD - HARDTTRE

Terrassebord av hardt tre gir terrassen et eksklusivt preg. Og mange av de forskjellige tretypene holder lenge. Her ser vi på noen av de mest vanlige harde tretypene til terrassen.

SPESIELT MED HARDT TRE

Hardt tre sliter mye på verktøyet du bruker. Skal du bygge en større terrasse, kan det sløve tennene på både håndsagen og sagbladene til el-verktøyet. Det er også en fordel å jobbe med to skrumaskiner: en maskin til å forbore med og en til å skru med. Det er mest effektivt.

Terrassebord av hardttre: Dimensjoner

Harde terrassebord fås ofte i tynnere dimensjoner enn myke. Mens de myke typene ofte har dimensjoner på 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hardt tre f.eks. i:

 • 19 x 150 mm
 • 21 x 145 mm
 • 26 x 141 mm
 • 26 x 193 mm

Les mer om platting

Flere varianter av harde tresorter

Med jevne mellomrom dukker det opp nye tresorter på markedet. Noen selges bare i kort tid, andre blir en fast del av det sortimentet du kan velge blant.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er sorter som har vært tilgjengelig i større eller mindre grad. Alle har det til felles at treet er hardt, med lang holdbarhet.

Azobé har vært brukt i mange år – blant annet til jernbanesviller og i havneanlegg. Det kalles også for jerntre, og er en av de hardeste tresortene som finnes – azobé trives faktisk best i fuktige miljøer.

TERRASSEBORD - MYKT TRE

Terrassebord av mykt treverk som furu og lerk er de mest populære når vi skal bygge en terrasse eller lage en utetrapp. Men det finnes mange andre myke typer tre som også kan brukes. Men hva er best?

Spesielt med mykt tre

Treterrasser skal rengjøres jevnlig, fordi det vil gro alger på overflaten. Mange velger å spyle bordene med en høytrykksspyler, men ingen myke tresorter har godt av å bli renset med høyt trykk. En hageslange – gjerne med trykk på strålen – er mer skånsom.

Terrassebord av mykt tre: Dimensjoner

Terrassebord fås i mange dimensjoner.

Noen vanlige justerte størrelser er:

 • 21 x 95 mm
 • 22 x 142 mm
 • 26 x 130 mm
 • 26 x 140 mm
 • 28 x 95 mm
 • 28 x 115 mm
 • 28 x 120 mm
 • 28 x 145 mm