Lag en flott og rund terrasse i naturstein

Farvel til kjedelige grå betongheller! Med denne terrassen i naturstein får du en flott og helt unik belegning.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
To helger
Pris
7.000 kroner
Terrasse i naturstein med bålplass

Terrassen i naturstein passer perfekt til en bålplass. Rundt terrassen bygger vi to benker, slik at det er nok med sitteplasser rundt bålet.

Intro

Er du lei av grå betongheller, er en terrasse av naturstein et godt alternativ. Med heller av naturstein får du en belegning som er unik, fordi alle steinene er forskjellige. Det naturlige utseendet er perfekt til en bålplass.

LES OGSÅ: Galleri med bålsteder

Se hvordan du legger terrassen

Denne terrassen er et fint nybegynnerprosjekt innenfor belegning da naturstein er enkelt å legge.

I gjør det selv-veiledningen får du en komplett materialliste og vi viser hvordan du:

 • gjør klart underlaget
 • legger natursteinen
 • lager en bålplass i midten
 • bygger en benk rundt bålplassen og terrassen

Veiledning

01
Underlaget klargjøres 3 Trinn

Uansett hvilken type steinterrasse du lager, er det viktig at underlaget er i orden. Det gjelder også en terrasse av naturstein. Du skal fjerne det øverste laget moldjord, slik at du kan bygge opp et nytt bære- og avrettingslag. Underlaget skal komprimeres godt, for å unngå at steinene synker.

Bruker du singel mellom og rundt steinhellene, er det en god idé å lage en kant for å unngå at du får småstein i hele hagen.

1

Det settes kantblokker i sidene, slik at singelen som skal legges mellom og rundt steinhellene holder seg på plass. Kantblokkene settes i betong og rettes inn etter en snor, slik at de står rett.

2

Det 10 cm tykke bærelaget komprimeres med en platevibrator. Kjør over underlaget på kryss og tvers. Det er ikke nødvendig å lage fall på denne belegningen. Singelen gjør den “åpen”, slik at vannet enkelt kan forsvinne ned i bakken.

3

Fordel avrettingsgrusen oppå bærelaget, etter at det er stampet godt sammen. Avrettingslaget skal være cirka 4-5 cm, og det fordeles lettest på en stor flate med en asfaltrake.

02
Natursteinene legges 6 Trinn

Her gjenbruker vi en gamle steinheller av ukjent opprinnelse. De tas opp og legges i sirkel på et nytt underlag.

Å legge naturstein er litt av et puslespill, ettersom de har forskjellige former og størrelser. Det krever litt tålmodighet, fordi du må prøve deg frem for å finne de steinene som passer best sammen. I mellomrommene legges grov singel.

1

Bestem hvor midten av den runde terrassen skal være. I midten settes en liten sirkel av brostein. Sirkelen tegner du opp ved å sette en jernstang i midten av terrassen. Den binder du en snor til, med en pinne i den andre enden, som du kan tegne opp sirkelen med. Legg deretter steinene rundt sirkelen av brostein. Her legges de med en avstand på 3-4 cm, slik at det er god plass til singelen mellom steinene.

2

Marker hvor stor belegningen skal være. Bruk snoren i jernstangen igjen, og tegn opp den ytterste sirkelen. Her skal terrassen ha en diameter på 350 cm.

3

Det er et puslespill å legge de ulike natursteinene, så det er en god idé å reise seg opp underveis. Da danner du deg et bilde av hvordan tingene ser ut, og du ser hvilke steiner som passer best hvor.

4

Steinene renses med steinrens, etter at alle er lagt. Det fjerner skitt og algevekster på dem.

5

Singelen fordeles rundt og mellom steinene med rive og kost.

6

Den innerste sirkelen fylles med steinmel. Det bankes godt sammen og danner et perfekt underlag til bålplassen.

03
Benken bygges 7 Trinn

I kanten av terrassen skal det bygges to benker, som danner gode sitteplasser rundt bålet. Setene til benkene lages av en limtrebjelke, og beina lages av to kantblokker som settes oppå hverandre og limes - bjelken som danner setet limes også fast på toppen av steinene.

1

Bjelken slipes, så flaten blir glatt og jevn. Sørg for å holde slipemaskinen i konstant bevegelse. Hvis du kommer til å slipe for mye ett sted, kan det bli en liten fordypning.

2

Gi treet grunningsolje og trebeskyttelse, slik at det kan tåle livet utendørs.

3

Fjern singelen på et lite område, og sett på plass den nederste steinen, som skal være beinet til benken. Kantblokkene settes i avret-tingsgrusen. Sjekk at steinen ligger helt rett.

4

Sett den første steinen til det andre beinet. Sjekk at avstanden passer, og begge steiner står helt rett. Her skal benken være 130 cm, så en avstand på én meter er passe.

5

De to øverste steinene settes oppå. De limes med steinlim. Sjekk at de også ligger rett. Overskytende lim fjernes med en fuktig svamp.

6

Legg lim på de øverste steinene, og lim fast bjelken. Dermed ligger setet helt stabilt.

7

Benken er klar til bruk når limet er tørt.

Materialer

 • Kantblokker
 • Tørrbetong til kantblokkene
 • Heller av naturstein
 • Brostein
 • Grus til bærelag
 • Grus/sand til settelag
 • Grov singel, 16-22 mm
 • Steinlim
 • Limtrebjelke, her 60 x 266 mm
 • Trebeskyttelse

Spesialverktøy

 • Platevibrator (250 kg)
 • Asfaltrake

Tidsforbruk

Cirka to helger.

Pris

Cirka 7.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er et godt nybegynner­ prosjekt innen belegning, fordi naturstein er enkle å legge.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Steinterrasse