Legg 25 m2 brostein på en dag

Glem alt om tung gatestein du må banke på plass en for en. Med gatestein på nett er det raskt og enkelt å legge. Det tok oss bare en dag å lage denne terrassen på 25 m².

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
1.000 kr/m2

Intro

Tidligere var det hardt arbeid for de mer erfarne hjemmehåndverkere å legge gatestein. Det var tungt, vanskelig og tidskrevende. Men slik er det ikke hvis du velger gatestein på nett. Da kan alle være med.

På hvert nett sitter det 25 steiner på ca. 9 x 9 cm. Steinene er skåret i 3 cm tykke skiver som er limt fast til et kraftig nylonnett med et sterkt epoxylim. Det gir ei robust «flis» på ca. 50 x 50 cm som du legger på et avrettet sandlag som vanlige heller eller gatestein. Det går langt raskere enn med vanlig gatestein som må bankes ned i sanden en for en på grunn av at de ikke er helt like.

LES OGSÅ: Slik bruker du epoxylim

Men det er viktig at underlaget er i orden for at det skal bli et fint resultat. Du bør grave vekk all moldjord, normalt ett til to spadestikk. Kommer du lenger ned enn 20 cm, bør det også være et nedre bærelag (eventuelt også drenerende) som skal komprimeres med en platevibrator som de øvrige lagene.

Rustikk overflate

Steinene er «jetbrent» på oversiden. Det betyr at de blir varmet opp slik at det spretter av små fliser. Resultatet er ei rustikk og ujevn overflate som er sklisikker, men samtidig rett. Det gjør dem velegnet til terrasser – i motsetning til vanlig gatestein som har ei ujevn overflate slik at hagemøblene blir stående og vippe.

Du kan lett og raskt skjære til gatesteinene med en vinkelsliper med ei diamantskjæreskive. Nettene kan også spesiealbestilles i ønsket bredde.

Vær omhyggelig med fugesanden

Du skal lage skikkelige fuger når du legger gatestein på nett, for fugene mellom steinene er knapt 1 cm. Det er en del mer enn det som vanligvis brukes når vi legger gatestein. Det kan derfor bli maurveier og mye ugress dersom vi ikke gjør skikkelig arbeid.

Gatesteinene her er fuget med et materiale som heter Envirosand fra kanadiske Lithomex. Det består av kvartssand blandet med et organisk bindemiddel, og skal nå også markedsføres i Norge. Det feies ned i fugene som vanlig fugesand, vibreres og vætes. Da blir det til en klebrig masse som etter et døgns herding har blitt til en hard, men fortsatt fleksibel fuge. Den støtter og forsterker belegget og forsegler sam tidig fugene slik at ugress og maur får problemer. Det er spesielt velegnet som fugesand til gatestein på nett fordi fugene er forholdsvis store og steinene tynne, og derfor trenger stabiliserende fuger.

Men Envirosand er dyrt, og du kan alltids bruke vanlig fugesand og få et godt resultat. Maskinsand er bedre enn natursand mot maur. Pass bare på å komprimere fugesanden godt med platevibratoren, og vedlikehold belegget med feiing og etterfuging dersom det mangler sand. Fjern også ugress så raskt som mulig.

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Grav ut til terrassen. Sett pinner ca. 10 cm utenfor hjørnene på det som skal blir den ferdige terrassen slik at det også er sand under de ytterste steinene. Spenn ut ei snor, og fjern all jord. Fyll hullet med 10 cm sand om gangen.

2

Vibrer grundig med en plate-vibrator slik at underlaget er fast. Legg 3 - 5 cm settesand oppå bærelaget, og komprimer igjen med platevibratoren - både på kryss og tvers.

3

Plassér stålrør (som lirer) i sanden med et par meters avstand. Kontrollér at det er fall vekk fra huset - min. 1 cm per meter. Trekk av sanden med et rett bord som hviler på rørene slik at flata blir helt rett. Fjern rørene, og fyll sporene med sand.

4

Legg ut den første rekka med nett etter ei snor. Det neste nettet legger du oppå det foregående nettet. Trekk så nettet forsiktig ut over kanten slik at det faller på plass.

5

Spre fugesand over hele flata når alle steinene er lagt. Fordel med en kost slik at alle fugene fylles. Her bruker vi et spesialprodukt, men vanlig fugesand kan også brukes.

VIKTIG! Hvis du er plaget av maur, anbefales maskinsand framfor natursand.

6

Kjør igjen med platevibratoren vekselvis på langs og tvers. Etterfyll fugene, og fei så gatesteinene rene. Bruker du Envirosand, skal du væte fugene med vann slik at de er fuktige - det aktiverer bindemidlet.

Materialer

• Gatestein på nett
• Sand til bærelag
• Sand til settelag
• Fugesand (f. eks. Envirosand)

Spesialverktøy:

• Platevibrator, ca. 70 kg
• Vinkelsliper med diamantskjæreskive
• Stålrør til lirer

Tidsforbruk

1-2 dager til å grave ut

1 dag til å legge 25 m²

Pris

800-1000 kroner pr. m² pluss sand

Vanskelighetsgrad

Det er betydelig lettere enn å legge vanlig gatestein. Men underlaget og fallet må være i orden.

Video

TEKNIKK: Avrettingslag til belegning

Med to rør og et rett bord blir det helt plant

Video

TEKNIKK: Fuging av stein og heller

Med riktig fugesand blir belegningen solid

Video

VERKTØY: Slik bruker du platevibratoren

Platevibrationen er en relativt enkel maskin, til gjengjeld er den helt uunnværlig når du skal sikre en fast og jevn bunn under belegningsstein. I denne videoen kan du se hvordan du bruker maskinen.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Steinterrasse