Rene steiner – i en fei!

Flekkete, fettete og halvgrønne belegninger kan veldig raskt ødelegge den ellers så gode vårfølelsen. Men det er faktisk enkelt å få belegningen pen igjen. Her gir vi deg tre solide løsninger, slik at du kan komme lavflekker, alger og oljeflekker til livs!

1: Fjern laven med høytrykk

Store mørke, gule, grønne eller hvite flekker, som skjemmer fargen og overflaten på belegningen. Flekkene er en særdeles hardfør sopp kalt lav, som kan leve under de hardeste forhold, blant annet på oversiden av en belegning.

Du kan prøve deg med all verdens mirakelkurer, kjemiske produkter og hard skuring, men det som virker hver gang, er en terrasserenser på en høytrykksspyler.

Slik gjør du

PROBLEM
Laven har gjort overflaten på belegningen trist og flekkete.

LØSNING
Terrasserenserhodet, her Nilfisk Patio, fordeler trykket fra høytrykksspyleren for å skåne overflaten på belegningen. Begynn med lavt trykk.

RESULTAT
Belegningen er renset, og skal nå impregneres. Produsentene anbefaler en årlig impregnering.

2: Fjern flekker med kattesand

Har du sølt olje eller fett, for eksempel fra grillen, ned på belegningen, skal du fjerne flekkene før de får for godt feste. Lar du oljen ligge for lenge, trenger den langt ned i steinen, og etterlater seg en stygg, dyp flekk, som krever en høytrykksspyler for å fjerne. Men er flekken frisk, kan du prøve med kattesand – det virker overraskende effektivt!

Slik gjør du

LØSNING
Strø et par håndfuller kattesand over flekkene, og gni det rundt i fem-ti minutter, før du feier det opp og skyller steinene med rent vann.

RESULTAT
Den knuste kattesanden har utrettet mirakler. Dette bildet er tatt etter at steinene har tørket noen timer – oljen er helt borte!

3: Fjern alger med algerens

Grønne alger vokser vilt i skyggen. Jo mindre sol belegningen får, desto mer plaget blir de. Alger er ikke ødeleggende for belegningen, men steinene blir stygge, i tillegg til at de blir livsfarlig såpeglatte.

Den beste kuren mot alger, er algerens. Det får du kjøpt i et hvert byggvarehus eller hagesenter. Påfør algerens med en kost, vent fire dager, og skyll steinene med vann.

LES OGSÅ: 4 trinn: Bli kvitt alger på murverk

Slik gjør du

PROBLEM
Ligger belegningen mørkt og fuktig, angriper algene garantert – som her.

LØSNING
Smør algerens på steinene med en kost eller spray, la det virke i fire dager, og skyll etter med vann.

RESULTAT
Kuren har fjernet de fleste av algene. For å fjerne den siste, svake misfargingen, kan du velge å gi steinene en ny behandling.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Steinterrasse