Lesernes beste ideertil le og ly på terrassen

Dårlig vær trenger ikke å være et hinder for en hyggelig sommerkveld på terrassen. En enkel levegg stopper vind, mens et halvtak gir ly for regn og duggfall. Her er seks gode byggeideer fra leserne.

terrasse japansk gjerde

Det er boret hull i alle stokkene, slik at de kan trekkes på wirene.

1. Japanskinspirert gjerde til terrassen

"Jeg har bygget en levegg rundt terrassen, i en luftig, japanskinspirert stil. Veggene står oppå et steinbed rundt terrassen.

Stolpene er gravd 90 cm ned i bakken, og avsluttet øverst med en overligger, slik at veggene blir “rammer” ved siden av hverandre.

I hver ramme er det en gardin av stokker. De henger i en wire som er festet til overliggeren. Stokkene går ikke helt ut til stolpene. Derfor blir leveggen luftig.

I enden av wirene er det montert halvstore stein, som holder gardinene på plass. L.G."

Det er boret hull i steinene til øyeskruer, som wirene festes til.

2. Fleksibel levegg bremser den kalde vinden på terrassen

"Det blåser ofte kaldt ved det ene hjørnet på terrassen min. Derfor har jeg bygget en fleksibel vegg, som kan settes opp når vi har bruk for litt ly.

Veggen er laget av tre flettede levegger (180 x 120 cm), som jeg har satt sammen slik at hver modul kan settes slik det passer best.

Modulene er satt sammen ved å bore hull i rammene og binde dem sammen med flaggline. Det gjør veggen enkel å pakke vekk igjen. N.H."

Terrasse fleksibelt gjerde

Leveggen står fint uten plugger eller barduner. Pass bare på at modulene settes riktig vinklet i forhold til hverandre.

Terrasse fleksibelt gjerde

Veggen gir god skjerming på en ellers vindutsatt plass på terrassen.

LES OGSÅ: Plantekasser på hjul gir le

3. Terrasse med levegg og halvtak

"Jeg har bygget en terrasse på ca 40 m² mot gavlen på en maskinhall, som vender mot vest. Her var det en lang vegg uten vinduer, der det var enkelt å sette opp en veggsvill slik at terrassen kunne bli delvis overbygget.

Terrassen består av en stor steinflate, som er omkranset av et punktfundament, med en bunnsvill satt fast oppå. Rundt terrassen er det bygget et rekkverk, som er montert til bunnsvillen.

I den ene enden av terrassen har jeg laget et halvtak og en lukket konstruksjon med rammer og glass. Da er det le for vind fra nord, mens vi fortsatt har mulighet til å kikke ut i hagen og nyte utsikten.

Halvtaket er av gjennomsiktige akrylplater, som er enkle å montere. Taket gjør at vi kan bruke terrassen i all slags vær, ettersom den både er tørr og vindstille. B.C."

LES OGSÅ: Dette skal du vite når du bygger rekkverk til terrassen

Terrasse gjerde halvtak

Steinbelegningen på terrassen består av rødbrune herregårdsstein.

Terrasse gjerde halvtak

Taket består av seks taksperrer satt fast med bjelkesko til en svill på veggen. Sperrene sitter med 80 cm avstand. Oppå er det satt fast lekter på tvers, som taket monteres til.

4. Smart halvtak dekker terrassen

"Vi ønsket oss en terrasse med takoverbygg, men hadde dårlig plass til å sette fast et halvtak på veggen under takutstikket.

I stedet fant vi på å la takoverbygget gå opp over taket på huset. Dermed sikret vi god nok takhøyde under takoverbygget.

Takoverbygget er bygget med fire hjørnestolper. Tre av dem er en integrert del av rekkverket på terrassen, den fjerde er satt fast med en stolpesko til gulvet. Taket er takbelegg.B.V."

Terrasse halvtak

Halvtaket rekker inn over hustaket. Det er lukket øverst, slik at vinden ikke suser ned.

5. Levegg med hyggekrok

"Egentlig skulle jeg bare bygge en levegg på terrassen. Men jeg oppdaget at det var behov for mer stabilitet i veggen.

Løsningen ble å bygge inn en sofa i den. Sofaen har skapt mye bedre stabilitet, ettersom ryggen på den stiver opp veggen.

Jeg har brukt overskytende terrassebord til både sokkelen, setet og armlener på sofaen.

Et sofabord fikk jeg også materialer til, så utvidelsen av prosjektet har ikke kostet særlig mye ekstra. Putene i sofaen har vi skåret til av billige skumgummimadrasser som vi har sydd trekk til. I tillegg er sofaen blitt utstyrt med en masse puter fra IKEA.

Resultatet er blitt både praktisk og flott, og hyggekroken brukes flittig gjennom hele sommeren. Det har faktisk blitt vårt nye favorittsted i huset. B.V."

Terrasse levegg

Sofahjørnet er blitt det nye favorittstedet på terrassen.

Terrasse levegg

Sofaen er bygget inn i leveggen, og det meste av den er laget av overskytende terrassebord.

6. Flott fletting på gjerdet

"Det ble litt for åpent mot naboen på den nylagte terrassen vår når løvet falt av hekken om høsten. Derfor har jeg laget et flettegjerde av tre – primært av rester jeg hadde liggende.

Det består av 98 x 98 mm stolper, som jeg har høvlet av hjørnene på og slipt med eksentersliperen, slik at de får en flott finish. Mellom stolpene er det satt opp tverrlister (10 x 30 mm). De er snittet runde i endene, slik at de kan festes i hull i stolpene uten bruk av beslag.

Lamellene, som er flettet mellom tverrlistene, er saget ut av mahognibord. Jeg brukte sirkelsagen og lagde lameller i 4 mm tykkelse. Etter flettingen sagde jeg et spor i en list, som kunne monteres øverst på gjerdet. Den beskytter aller treender mot fukt.

Til slutt har hele gjerdet fått trebeskyttelse, slik at det vil holde seg pent i mange år.A.N."

Terrasse flettegjerde

Det flotte gjerdet skjermer effektivt inn mot naboen. Det er også helt likt på begge sider.

Terrasse flettegjerde

Hullene i stolpene er laget etter en mal, som sikrer at det er samme avstand mellom dem, slik at de tverrgående listene sitter nøyaktig. Det er saget et spor i listen som avslutter gjerdet øverst. Dermed er alle treender beskyttet mot fukt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass