1. Hardt eller mykt tre?
Det viktigste valget er hvilken tresort terrassen skal kles med.
Hva du velger her kommer nemlig til å ha betydning for levetid, utseende og hvordan du skal gripe an oppgaven. I tillegg er det også forskjell på hvor mye vedlikehold terrassen kommer til å kreve fremover.
Det er grovt sagt tre veier å gå.
1. Trykkimpregnerte terrassebord i furu er det billigste. De er enkle å jobbe med, og hvis du sørger for å rense dem og gi dem terrasseolje hvert annet år, vil de holde lenge. De fås enten med den klassiske grønne impregneringen eller i en brun variant du kan se her, som får dem til å se ut som dyrere materialer i mørkt tre. Hvis du ikke liker fargen, kan du endre den ved å bruke en terrasseolje med fargepigment.
2. Terrassebord i harde tresorter som Ipé, Bangkirai eller Cumaro er solide og hardføre alternativ. Det er en dyrere løsning, men det er også en pen løsning, og hardtre er lettere å vedlikeholde. Til gjengjeld er det vanskeligere å jobbe med, fordi materialene er hardere og sprøere. Du må forbore til alle skruer, og sagblad og bor blir raskere slitt når de brukes i hardt tre.
3. Terrassebord i kompositt. Bordene har åretegninger og ligner umiddelbart på tre, men de er laget av en blanding av tre og et plastisk bindemiddel som gir en sterk overflate. Det betyr at de ikke er så sårbare overfor vær og vind, slik at de kun krever et minimum av vedlikehold. Kompositt kan være nesten like dyrt som enkelte hardtrealternativer. Velger du svart kompositt, skal du være oppmerksom på at terrassegulvet kan bli veldig varmt å gå på når solen steker.
2. Hvor i hagen skal terrassen være?
Det opplagte svaret er selvfølgelig at terrassen skal ligge der terrassedøren er, slik at du kan trå rett ut på den. Men det er ikke alltid terrassedøren vender mot det verdenshjørnet hvor det er mest sol eller le i hagen. Derfor skal du bestemme deg for hva som er viktigst; morgensol, kveldssol eller le for vinden?
Hvis det ikke passer med terrassedøren, og terrassen vil ligge bedre rundt hjørnet, kan du vurdere å bygge en gangbro, slik at du hele tiden tråkker på et lunt tregulv. Gangbroen er egentlig bare en smal terrasse som går langs huset fra terrassedøren til terrassen. Det kan også være andre hensyn å ta, som for eksempel tilgang fra hagen til terrassen eller utsikt mot naturen.
3. Hvordan skal terrassen se ut?
De fleste terrasser er firkantet og kledd med bord i samme tresort i samme bredde, som ligger i samme retning. Det er enkelt, og det ser bra ut. Men det finnes mange muligheter til å gjøre noe ekstra ut av detaljene, slik at terrassen blir enda flottere.
Du kan vurdere om den skal være helt firkantet eller om det eventuelt skal være et innhakk i et av hjørnene eller en runding ut mot hagen. Du kan også dele opp terrassen i felt ved å legge et bord i en annen retning for hver annen meter. Det er også mange som velger å legge et bord som en ramme rundt gulvet, kanskje med et litt mørkere bord som gjæres i hjørnene. Vær oppmerksom på at konstruksjonen under må endres litt hvis du legger bordene i et annet mønster.
Du skal også ta stilling til om du vil se på alle skruehodene, eller om du vil ha skjulte skruer. Det er flere måter å skjule skruene på. Den mest elegante, men også vanskeligste, er å proppe alle skruehullene med en trepropp i en kontrastfarge.
4. Skal terrassen skjermes?
Det kan være flere gode grunner til å lage en form for avslutning eller rekkverk på hele eller deler av terrassen. Det kan være for å stenge inne hunden eller hindre at barna faller ned hvis det er en høy terrasse. Det kan også være for å kunne sitte i le for kveldsbrisen når dere spiser utendørs på sensommeren.
Uansett formål er det mange forskjellige løsninger å velge blant. Du kan bygge alle tenkelige former for rekkverk og gelendere, men vær oppmerksom på at det er mye enklere å lage det hvis du planlegger det inn fra starten. Hvis du først får ideen til et rekkverk etter at terrassen er tatt i bruk, vil du ofte bli nødt til å fjerne noen av terrassebordene igjen for å kunne feste stolpene til rekkverket.
Det er deilig å kunne sitte i le på terrassen, men det fjerner litt av utsikten og det ødelegger også noe av fornemmelsen av å sitte ute når du blir sperret inne. Den dyre løsningen er et glassrekkverk. Det finnes forskjellige system i varierende prisleier, men felles for alle er at de skal sitte godt fast, for vinden kan ta godt tak i glasset. En annen mulighet er å lage eller kjøpe et leseil, som bare trekkes for når det blåser.
5. Skal terrassen være overbygd?
Hvis du gjerne vil bruke terrassen hele året, kan det være en idé med et tak over hele eller deler av den. Det kan enten være for å kunne sitte i skyggen og spise når solen steker, eller det kan være for å kunne sitte tørt når det regner.
Hvis det er skygge du søker, kan du i prinsippet klare deg med en stor parasoll, men du kan også bygge et luftig treskjelett over terrassen og la noen klatreplanter vokse opp og danne et slags tak. Du kan også sette opp et par kraftige stolper og skru inn noen kroker, slik at de kan holde et solseil når det er behov for det.
Hvis du vil forlenge utesesongen, er det opplagt å bygge et tak over en del av terrassen. Vil du beholde sollyset, kan du dekke taket med gjennomsiktige trapesplater eller kjøpe de litt dyrere termoplastplatene, som ikke danner kondens på undersiden.
6. Har du behov for en trapp?
Hvis det er en høy terrasse, sier det seg selv at du blir nødt til å bygge en trapp, slik at du kan gå ned til hagen. Men en trapp kan også være en god idé selv om terrassen ikke er så høy.
Hvis terrassen er hevet bare 40 cm over bakken, kan du med fordel lage et trappetrinn eller to. Trinnene kan være et par meter i bredden, eller de kan gå hele veien fra hjørne til hjørne. Du kan enten bruke dem til å sette blomsterkrukker på eller du kan sitte på trinnene.
Det er detaljer som for eksempel et par brede trinn ned mot hagen som gjør at terrassen blir brukt til noe annet enn bare å sitte og spise på.
7. Krydderurter eller blomster?
Det er opplagt å kombinere terrassen med krydderurter eller blomster. Det er både praktisk og hyggelig. Det kan enten være et helt enkelt høybed på en halv ganger en hel meter, eller du kan velge å lage hele den ene siden som høybed. Det gir en naturlig avgrensing og er et opplagt sted til en hyggelig krok å sitte i.
Høybedet er enda en mulighet til å føye lekre detaljer til terrassen. Du kan velge å la et av kledningsbordene være i en kontrastfarge, eller du kan lage en kant øverst i en annen tresort. Muligheter er det nok av.
Du kan fint bygge et høybed etter at du er ferdig med terrassen, men akkurat som med rekkverk er det uendelig mye enklere å lage hvis du planlegger det inn fra begynnelsen.
8. Skal det være en loungesofa?
Hagemøbler er normalt noe du kjøper og setter på terrassen. Det er også den beste løsningen når vi snakker om spisebord og stoler, men hvis du drømmer om et loungehjørne der du kan ligge og slappe av i solen, kan det være smart å bygge loungemøblene selv.
Det er to opplagte fordeler ved å lage dem selv. Den ene er at loungemøbler som kan tåle å stå ute i norsk klima er ganske dyre, den andre er at du selv kan bestemme hvordan de skal se ut og hvor store de skal være.
Du kan fint vente med å bygge loungemøblene til terrassen er ferdig, men vi anbefaler at du planlegger dem inn fra begynnelsen og bygger dem samtidig med resten.
I tillegg til loungemøbler kan du i forbindelse med terrassen vurdere å bygge et fast bord til grillen eller kanskje også et helt utekjøkken, med innlagt vann og skap med plass til kjøkkenutstyr.
9. Hvor skal putene være?
Når du bruker terrassen flittig, får du raskt en del ting som skal slepes frem og tilbake, alt etter om det er sol eller regn. Puter til stoler og loungesofa blir våte og klamme når duggen faller, og en parasoll skal ikke stå ute hvis det er voldsom vind.
Du kan kjøpe deg en putekasse i plast, men det er litt synd med en plastboks på terrassen når du har gjort deg flid med en å bygge en flott terrasse i tre.
Det opplagte er å planlegge inn oppbevaring med en gang. Hvis det er en høy terrasse, kan du lage en luke eller en dør i siden, slik at putene og parasollen kan legges inn under terrassen. Hvis det ikke er mulig, kan du hengsle setet på en loungesofa, slik at det kan slås opp og fungere som putekasse. Hvis du bygger et langt høybed, kan du også planlegge oppbevaring inn i en del av det.