Velg riktige bord til terrassen

Det er MANGE muligheter når du skal velge terrassebord, men ikke alle fungerer like bra til formålet. Her går vi gjennom de mest populære tresortene.

Det er lett å bli forvirret når man skal velge terrassebord til treterrassen.

Det er nemlig en del tresorter å velge mellom.

I denne artikkelen guider vi deg gjennom de mest populære tresortene i både de myke tresortene og i hardtre.

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Terassebord - hardttre

Terrassebord av hardt tre gir terrassen et eksklusivt preg. Og mange av de forskjellige tretypene holder lenge. Her ser vi på noen av de mest vanlige harde tretypene til terrassen.

Varianter av hardt tre til terrassen

TERRASSEBORD: TEAK
Teak er den mykeste av artene vi viser her, men treet er sterkt og naturlig impregnert, slik at holdbarhetener helt på topp. Treet sprekker lett, så det er nødvendig å forbore før du skrur.

TERRASSEBORD: EIK
Kjerneved holder lenge – 12-18 år, selv om det er ubehandlet. Splintved vil råtne allerede etter 4-6 år, så billige eikebord kan fort bli et dyrt kjøp. Treet er hardt, og inneholder garvesyre.

TERRASSEBORD: ROBINIA
Robinia er et europeisk alternativ til teak. Det er hardere og sterkere, og har samme lange holdbarhet. Det er enkelt å bearbeide med el-verktøy, men det er nødvendig å forbore før du skrur.

TERRASSEBORD: TERMOASK
Ask får en gyllen farge, slik at det ligner tropisk tre, når det varmebehandles. Dessuten blir treet hardere og opptar mindre fukt. Men det er ikke impregnert mot sopp og råte.

TERRASSEBORD: IPÉ
Ipé er den tyngste, hardeste og mest holdbare av de tretypene vi viser. Treet har store fargeforskjeller (mørkt tre med lyse striper). Det er vanskelig å bearbeide, og forboring er nødvendig.

TERRASSEBORD: MERBAU
Merbau brukes også på broer og brygger – det forteller vel alt om treets høye styrke og holdbarhet. Treet inneholder gummi, og opptar nesten ikke vann. Merbau er hardt å bearbeide.

Terrassebord av hardttre: Dimensjoner

Harde terrassebord fås ofte i tynnere dimensjoner enn myke. Mens de myke typene ofte har dimensjoner på 28 x 120 mm eller 28 x 145 mm, fås hardt tre f.eks. i:

 • 19 x 150 mm
 • 21 x 145 mm
 • 26 x 141 mm
 • 26 x 193 mm

Les mer om platting


Terrassebord - mykt tre

Terrassebord av mykt treverk som furu og lerk er de mest populære når vi skal bygge en terrasse eller lage en utetrapp.

Det finnes mange andre myke typer tre som også kan brukes.

Men hva er best?

Varianter av terrassebord mykt tre

TERRASSEBORD: SIBIRSK LERK
Lerk er mykt, og det vrir seg når det opptar eller avgir fukt. Derfor er det mindre egnet til vannrett montering utendørs. God sibirisk lerk har vokst langsomt, og kan holde 8-12 år.

TERRASSEBORD: EUROPEISK LERK
Europeisk lerk vokser raskere enn sibirsk. Derfor er det mykere og angripes raskere av sopp. Bør jevnlig behandles med en linoljebasert trebeskyttelse til lerk. Mindre egnet til vannrett montering.

TERRASSEBORD: SUPERWOOD (GRAN)
Gran er mykt, og enkelt å bearbeide, men slitasje på en terrasse vil synes raskt. Superwood er gjennomimpregnert, og er mest brukt som kledning. Men det finnes også som terrassebord.

LES OGSÅ: Superwood er det miljøvennlige alternativet

TERRASSEBORD: DOUGLASGRAN
Douglas ligner europeisk lerk når det er skåret opp. Egenskapene ligner også, men douglasgran vrir seg ikke like mye. God kjerneved kan holde opptil ti år. Må jevnlig etterbehandles mot sopp.

TERRASSEBORD: TRYKKIMPREGNERT FURU
Trykkimpregnert furu er i særklasse det mest solgte materialet til treterrasser. Med god grunn, for holdbarheten er høy, selv om treet er mykt. Selv om treet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

TERRASSEBORD: THERMOWOOD (FURU)
Thermowood er varmebehandlet. Det gir treet en gylden farge, treet blir hardere, og det opptar mindre fukt – men det må likevel etterbehandles. Holdbarhetener ennå ikke kjent.

TERRASSEBORD: KEBONY (FURU)
Kebony er furu som er gjennomimpregnert uten bruk av tungmetaller og organiskeløsemidler. Produsenten garanterer en holdbarhet som er minst like bra som trykkimpregnert furu.

TERRASSEBORD: SEDER
Seder er en veldig lett tresort. Det er veldig mykt, men seigt og brukes ofte til terrasser. Treets mange naturlige giftstoffer gjør at det er godt beskyttet mot råte og sopp. Holdbarhet: 15-20 år.

Terrassebord av mykt tre: Dimensjoner

Terrassebord fås i mange dimensjoner.

Noen vanlige justerte størrelser er:

 • 21 x 95 mm
 • 22 x 142 mm
 • 26 x 130 mm
 • 26 x 140 mm
 • 28 x 95 mm
 • 28 x 115 mm
 • 28 x 120 mm
 • 28 x 145 mm

Flere varianter av harde tresorter

Med jevne mellomrom dukker det opp nye tresorter på markedet. Noen selges bare i kort tid, andre blir en fast del av det sortimentet du kan velge blant.

Cumaru, bilinga, jatoba og bankirai er sorter som har vært tilgjengelig i større eller mindre grad. Alle har det til felles at treet er hardt, med lang holdbarhet.

Azobé har vært brukt i mange år – blant annet til jernbanesviller og i havneanlegg. Det kalles også for jerntre, og er en av de hardeste tresortene som finnes – azobé trives faktisk best i fuktige miljøer.

Hva brukes terrassebord til?

TERRASSEBORD TIL TRETERRASSER OG TRAPPER
Den høvlede overflaten og de avrundedekantene gjør terrassebord til et opplagt valg til både terrasser og trappetrinn.

TERRASSEBORD TIL BENKER
Terrassebord er glimrende, og ofte den billigste løsningen, hvis du skal lage et sete på en benk, eller noe annet som ender opp som vannrette bord utendørs.

TERRASSEBORD TIL HØYBED OG PLANTEKASSER
Bordene kan også brukes til sidene på høybed, drivbenker og plantekasser. For å beskytte treverket, kan du legge en fiber- eller plastduk på innsiden.

TERRASSEBORD TIL TRAPPETRINN
Hardt tre kan gjerne brukes når det skal bygges en kort trapp, med to-tre trinn. Når treverket er hevet over bakken, kan alt hardt tre holde i mange år.

TERRASSEBORD TIL DEKORATIVE BYGGVERK
Skal du lage en vannpost eller noe annet i hagen, kan hardt tre være en ideell løsning. Det er flott, og det holder lenge.

Hvordan brukes terrassebord?

Terrassebordene skrus fast på en konstruksjon som er laget slik at alle bordene understøttes. Konstruksjonen lages som regel av trykkimpregnerte trebjelker, fordi bjelkene som oftest ligger tett mot bakken og ikke kan vedlikeholdes når terrassebordene er på plass. Hvor langt det skal være mellom støttepunktene, avhenger av tykkelsen og styrken på materialene.

Terrassebord: Hvordan brukes terrassebord?

Det er viktig å bygge en konstruksjon som støtter alle terrassebordene

LES OGSÅ: Trykkimpregnert tre - bra eller ikke?

Terrassebord skal ikke monteres tett inntil hverandre. Det skal være luft mellom bordene, slik at fukt ventileres vekk. Når du skal skru fast terrassebordene, kan du bruke avstandsklosser. Du kan også merke opp riktig plassering for hvert femte bord, og plassere resten på øyemål mellom. Da viderefører du ikke skjevheter.

Redaksjonen anbefaler: TEST: Vi tester 7 sterke skrumaskiner

Terrassebord: Få samme samme avstand mellom bordene.

Med avstandsklosser får du samme avstand mellom bordene.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Terrasse