Flotte propper i terrassen

Det er rørende enkelt å skjule skruehullene i et terrassegulv. Du trenger bare to spesialbor og litt restetre for å kunne masseprodusere propper. Etterpå er det bare å lime dem i.

Intro

Det finnes etterhvert utallige beslag og system, som kan sikre deg en terrasse uten synlige skruer. Oftest skrus det nedenfra, slik at skruene ikke går gjennom og lager hull i terrassebordenes overside.

Men skruene kan skjules på andre måter og skape et maritimt utseende i seg selv med propper. Proppene bores ut av et terrassebord og brukes til å skjule skruehullene. Resultatet er flott, men tidkrevende. Her viser vår ekspert deg hvordan oppgaven gjøres i noen terrassebord som er 140 x 25 mm.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

Det er en enkel prosess å lage propper og deretter skjule skruer med dem.

Det første du skal gjøre er å bore en snorrett rekke hull med et 8 mm sylinderbor der du skal skru. Bor bare halvveis gjennom bordene. Deretter skrur du fast terrassebordene i hullene.

Neste prosess er å bore ut det nødvendige antall propper fra rester av terrassebordene med et 8 mm proppbor. Proppene skal smøres med lim og slås forsiktig på plass i hullene.

1

Skruene skal sitte på en rett linje. Det er viktig for sluttresultatet at skruer og propper sitter som perler på en snor. Derfor skal du streke opp på samtlige bord, slik at du kan bore hull i en snorett rekke.

2

Bor halvveis gjennom bordet. Terrasseskruene skal undersenkes slik at det er plass til proppene. Bruk et 8 mm sylinderbor til å bore halvveis gjennom bordene der du har merket opp.

3

Skru fast bordene. Når du først har limt proppene på plass, blir det vanskelig å komme til igjen. Derfor skal du bruke kvalitetsskruer som du spenner godt fast.

4

Lag proppene av restematerialer. Du skal bruke et 8 mm proppbor, som du har kjøpt sammen med et 8 mm sylinderbor, slik at du vet at de passer perfekt sammen. Bor 2/3 gjennom bordet, ikke bor helt gjennom. Det skal være 1 cm treverk mellom hullene

5

Press proppene løs med en skrutrekker. Det skal ikke mye til for å frigjøre proppene, som vippes ut med en flat skrutrekker

6

Sett proppene fast i hullene. Begynn med å legge litt trelim i hvert hull. Legg deretter en propp i hvert hull, og bank den forsiktig på plass med en lett hammer. Du kan ødelegge proppen hvis du slår for hardt.

7

Kutt vekk toppen av proppen. Når du har slått proppen i bunn, skal den kuttes. Det gjøres med enten et stemjern eller en multikutter. Hold en tynn sparkel mellom bladet og treet, slik at du ikke lager merker.

8

Til slutt skal du slipe overflaten, slik at proppen og terrassebordet nesten går i ett med hverandre. I takt med at terrassen patineres, blir det vanskelig å se overgangen mellom bordet og proppen.

02
Materialer

  • Ekstra terrassebord

Spesialverktøy

  • Propp- og sylinderbor i samme størrelse.

Tidsforbruk

To minutter per prop.

Pris

En krone per prop.

Vanskelighetsgrad

Enkelt udført, men overraskende tidkrevende ved store terrasser.

Video

TEKNIKK: Proppede skruer på terrassen

Med et proppborsett får du et perfekt resultat

Video

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse