Arkitektens smarte løsning – frittsvevende treterrasse

Det må jo bare bli bra når en arkitekt tegner et nytt hus til broren sin, som er tømrer. En del av terrassen rundt huset svever, som om den opphever tyngdekraften, og vi har fått lov å vise hvordan den bygges.

Intro

En terrasse kan bygges på mange måter og av mange typer materialer. Vi falt for denne utradisjonelle terrassen, fordi den ser utrolig lett ut, til tross for at den er laget av kraftige bjelker på 48 x 198 mm.

Den svevende effekten er oppnådd ved å trekke understøttingen cirka 160 cm tilbake fra fronten, slik at endene på plankene henger fritt over grunnen.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

Det kan la seg gjøre, fordi de kraftige, trykkimpregnerte bjelkene er satt på høykant og skrudd sammen til én stor, sammenhengende plate. Det er 12 mm avstand mellom bjelkene, slik at regnvann kan renne av. Det bidrar til å forlenge levetiden til terrassen.

For at denne “terrasseplaten” ikke skal vippe når hele familien står ute på kanten, er hver tredje av bjelkene satt fast til huset med bjelkesko. De synes ikke når terrassen er ferdig.

Det er ikke vanskelig å lage denne terrassen. Det eneste du skal huske er å gi bjelkene noen runder med olje før du legger dem på plass. Det er nemlig vanskelig å komme til for å gjøre det senere. Men da får du også en terrasse som holder i en evighet.

Veiledning

01
Montering 5 Trinn

De loddrette bjelkene på terrassegulvet settes fast inn mot huset med bjelkesko. Bruk bjelkesko med innvendige fliker, de synes nesten ikke.

Selve terrassen hviler på to tverrgående bunnsviller, der den ytterste er trukket en tredjedel av gulvlengden tilbake fra fronten, så den ikke synes.

De loddrette bjelkene skrus fast til hverandre med skruer for cirka hver 60 cm, med 12 mm avstandsstykker mellom. Mal avstandsstykkene svarte først, da synes de nesten ikke.

1

Skru fast den første bjelkeskoen (C) i den samme høyden som oversiden av de vannrette svillene (B). Det skal være en bjelkesko for hver tredje bjelke i gulvet (A).

2

Monter den første bjelken (A) i bjelkeskoen (C), og sjekk at den ligger helt rett før du skrur den fast. Monter den neste bjelkesko-en 180 mm fra venstrekant til venstrekant.

3

Bor hull i den neste bjelken (A) med ca 60 cm avstand. Bor kun i én bjelke om gangen, ettersom hullene skal forskyves fra bjelke til bjelke.

4

Skru fast avstandsstykkene (D) fra baksiden, gjennom den løse bjelken (A).

5

Reis opp bjelken (A), og skru den fast til den første bjelken (A). Fortsett med de neste bjelkene, og sjekk hele tiden at de ligger 100 % i vater i begge retninger.

Materialer

 • Til 300 x 480 cm terrasse:
 • 48 x 198 mm trykkimpregnert: 53 bjelker (A) à 480 cm
 • 98 x 98 mm trykkimpr. stolpe: 2 bunnsviller (B), 300 cm
 • 17 bjelkesko m/innv. fliker (C), 48 x 95 mm
 • 260 avstandsstykker (D), skåret i 50 x 50 mm av en 12 mm sementsponplate (eller lignende)
 • 10 betongheller (E)
 • 1 rull murpapp
 • 520 Climate-skruer, 6 x 80 mm
 • 84 beslagskruer, 5 x 40 mm

Spesialverktøy

 • Krysslinjelaser
 • Langt vater
 • Lang rettholt
 • Sirkelsag

Tegning

Slik kommer terrassen til å sveve

Selve terrassen hviler på to tverrgående bunnsviller (B), som er lagt cirka 1/3 av bjelkenes (A) lengde fra kanten, slik at den siste tredjedelen svever fritt i luften. Bjelkene er klosset opp på heller (E) med murpapp mellom. Oppå ligger de loddrette bjelkene (A). Hver tredje av dem er satt fast til veggen med bjelkesko (C) med innvendige fliker. De synes nesten ikke ovenfra. Bjelkene skrus sammen med fem svartmalte avstandsstykker (D) mellom. Stykkene sitter med en innbyrdes avstand på cirka 60 cm.

Slik kommer terrassen til å sveve

3D-modell

3D-modell

Svevende terrasse

Terrassen henger 1/3 utover og gir uttrykk av å bryte tyngdeloven.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Terrassens fundamentering

Terrassen hviler på to tverrgående bjelker, og bjelkene er klosset opp på betongheller med murpapp mellom.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Plankedekket

Plankene legges med avstandsstykker mellom og festes med bjelkesko til veggen.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Slik blir terrassen perfekt

En tømrer vet ting som vi andre normalt ikke går rundt og tenker på. For det første sjekker han at bjelkene ikke er buet før han legger dem. På den måten blir gulvflaten helt plan.

For det andre behandler han bjelkene med olje før han bygger terrassen. I tillegg spenner han en lang rettholt under bjelkene i endene som ikke er understøttet. Det sikrer at alle bjelkene er i akkurat samme nivå når de blir skrudd sammen. Det er nemlig ikke mulig å rette opp en enkelt bjelke på midten, hvis den er litt høyere eller lavere enn resten.

Tømreren måler og justerer, før hver enkelt planke skrus fast. Etterpå er det for sent.

Tømreren sjekker at bjelkene ikke er buet før han monterer dem.

En rettholt i bunnen holder styr på bjelkene mens han skrur dem sammen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Terrasse