Luksusterrasse med 3 smarte detaljer

Skal terrassen utvides, eller vil du bare ha den flotteste terrassen i nabolaget? Lag da en flott, “skruefri” overflate i termoask. Terrassen står på justerbare terrasseføtter, og gjør du det ordentlig, blir terrassen langtidsholdbar.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1­2 uker
Pris
2.500 kr/m2
Terrasse uten synlige skruer

Vi bygger en lekker terrasse i Thermowood behandlet asketre med helt "skruefri" overflate.

Intro

1. Sokkelhøyden justeres med et hurtiggrep

Med disse terrasseføttene kan du justere høyden underveis. Føttene kan justeres fra cirka 7 til 17 cm, og de kan bære opptil 800 kg, såfremt fundamentet er stabilt og noenlunde i vater. Føttene festes til underlaget, og ved å skru dem til henholdsvis høyre og venstre, kan du enkelt utligne høydeforskjellene. Du finner føttene hos Biltema.

2. Skruene skjules med beslag

Her bruker vi terrassebeslag som skjuler skruehodene på det ferdige terrassegulvet. De skrus fast på baksiden av terrassebordene og deretter i tilfareren. Dermed unngås synlige skruhoder og ti l hørende skruehull. Beslagene selges av Frimann-Berner AS.

3. Lenger levetid med termotre

Hvorfor er termotre så holdbart, selv om harpiks og andre ekstraktstoffer er fjernet? Svaret skal finnes i mate­ rialets sammensetting. For at de skal trives, har sopp behov for en temperatur på minst 5°, en fuktighet på minst 20 prosent og sukker. Men ettersom termotre ikke kan oppta mer enn 15 prosent fukt, forringes leve vilkårene for sopp i vesentlig grad, noe som dermed bidrar til en ekstra lang levetid.

Veiledning

01
Grundig oppmåling lønner seg alltid 10 Trinn

Selv om terrasseføttene kan justeres i høyden, lønner det seg å være grundig med oppmålingen. Føttene kan nemlig ikke justeres sideveis, og ettersom alle husvegger ikke er snorrette, kan en slurvete oppmåling raskt resultere i en skjev terrasse.

1

Finn bredden i den ene enden av terrassen, og lag et merke på en målepinne. Gjør det samme i den andre enden. Bank ned en pinne i hver ende av terrassen, og trekk en snor mellem de to.

2

Sjekk om sokkelen og kledningen er i vater. Er ikke det tilfellet, må du trekke en snor slik at du har en rett linje å jobbe ut fra. Stoler du blindt på at bygningsdelene er i vater, kan du ende med en skjev terrasse.

3

Rengjør terrassen, og rull ut fiberduk på hele arealet. Da hindrer du at det gror opp ugress fra under terrassen. Lag et overlapp på minst 10 cm, og legg noe tungt oppå, slik at duken ikke blåser bort underveis.

4

Bestem den endelige høyden på terrassen, og vær oppmerksom på eventuelle dører som skal ha plass til å åpne utover det nye terrassegulvet.

5

Når du har funnet høyden, kan du montere den første terrassefoten til underlaget. Forbor med et 8 mm murbor, monter en nylonplugg, og skru fast foten med en skrue (til utendørs bruk) som passer.

6

Sett fast en terrassefot i den andre enden av terrassen, og kontroller at oversiden på tilfarerne flukter med veggkledning, murskift eller andre synlige siktepunkter.

7

Fordel tilfarerne med en senteravstand på maksimalt 45 centimeter. Den korte avstanden sikrer at terrassebordene får en god understøtting.

8

Når du har funnet høyden, skrus hver tilfarer fast til den ytterste rekken av føtter. Juster høyden, og skru fast terrasseføttene til belegningssteinene under.

9

Når alle tilfarere er lagt, plasseres de resterende føttene under tilfarerne med avstand på cirka 50-60 cm.

10

Flytt snoren én rekke om gangen, og juster soklene i høyden slik at det passer med at det er ett tommestokkledd mellom snoren og tilfareren. Snoren skal ikke hvile på tilfarerne. Når alle føtter og tilfarere er festet og justert, er du klar til å montere terrassebordene.

02
Terrassebordene kappes og monteres 10 Trinn

Før du begynner monteringen, skal du bestemme deg for hvilket mønster det skal være i skjøtene mellom lengdene. Alle bord MÅ skjøtes over en tilfarer. Bordene leveres normalt i fallende lengder. Det betyr at du vil få minst svinn hvis du legger bordene i vilkårlige lengder. Fordel dem slik at skjøtene ikke havner på samme tilfarer i to lengder ved siden av hverandre.

1

Kapp de første bordene etter mål. Her er en kappsag uunnværlig. Den er rask og skjærer nøyaktig hver eneste gang.

2

Avfas endene med en håndhøvel. Gi den tre-fire strøk, slik at fasen noenlunde passer med de øvrige avfasinger på langsiden.

3

Legg ut den første rekken bord langs veggen, slik at de flukter med snoren. Hold tommestokken inn mot veggen, og strek opp på bordet.

4

Hvis det ikke er mye som skal tilpasses, kan du bruke en elektrisk høvel. Alternativt kan du sage til den første rekken bord med en stikksag, og gi dem et strøk med håndhøvelen til slutt.

5

Monter terrassebeslagene på baksiden av hvert bord, og press deretter inn beslagene under nabobordet.

6

Når terrassebordet dyttes på plass, settes den ene enden av beslaget i spenn under nabobordet. Bruk en avstandskloss på 4-6 mm. Mellomrommet sikrer at vannet kan renne av når treet blir vått.

7

Når de første rekkene er lagt rett, er det bare å kjøre på. Husk å kontrollmåle for hver meter du legger, ved å trekke en snor langs terrassen. Da kan du fortløpende kontrollere at rekkene fortsatt ligger rett.

8

Avslutt fronter og sider når hele terrassegulvet er kledd med termoask. Her bruker vi bare vanlige terrasseskruer på bordene som settes på høykant.

9

Nå kan du montere startbeslagets ene del på baksiden av det siste bordet, og dytte det på plass.

10

Før terrassen tas i bruk, skal bordene oljes en siste gang. Denne gangen kan du bare olje forsiden, men sørg for å være ekstra nøye ved endeveden, slik at den blir “lukket godt igjen”.

Materialer

 • Moelven termoask
 • Terrassebeslag, cirka 90 til 10 m
 • Terrasseføtter, cirka 40 til 10 m
 • Fiberduk
 • Tilfarere, nylonplugger og skruer
 • Treolje

Spesialverktøy

 • Kappsag
 • Elektrisk høvel

Spesialverktøy

 • Kappsag
 • Elektrisk høvel

Tidsforbruk

1­2 uker.

Pris

Regn med ca 2500 kr/kvm for en terrasse som dette med termoask.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye med opp­ målingen, men selve monteringen av bordene er enkel.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Terrasse