Veranda

En veranda skaper ikke bare en flott inngang til boligen din. Den er også både praktisk og hyggelig, og du kan nyte livet utendørs i le fra regn og vind på verandaen. Det trenger heldigvis ikke å være vanskelig å bygge veranda selv. På denne siden finner du byggeveiledninger og inspirasjon til prosjektet.

  Hva er en veranda?

  En veranda er en halvåpen, overdekket uteplass som er bygget på huset.

  En veranda minner om en overbygget terrasse, men i motsetning til en terrasse har verandaen nesten alltid sider av rekkverk eller vegger. Verandaen skiller seg i tillegg fra en terrasse ved at den er hevet over terrenget rundt.

  I tillegg til å være bygd på huset, vender en veranda også nesten alltid ut mot en vei eller innkjørselen til boligen.

  Et verandarekkverk er ofte bygget av tre med forskjellige profiler eller utskjæringer. Sidene kan dog også bestå av vegger med store glasspartier, men da begynner det også å minne mer om en utestue eller et verandadrivhus.

  Fordeler med en veranda

  En veranda fungerer som en utendørs, overbygd entré, men den kan brukes til mye mer.

  Verandaen gir le for regn og vind, og du kan derfor nyte utelivet på en veranda selv om været skulle være dårlig.

  Du kjenner muligens verandaen best fra amerikanske filmer, der du ser mange hus som er bygget med en veranda i front, som brukes til både inngangsparti og oppholdsplass. For eksempel med hygge i en liggestol.

  Du kan innrede en veranda akkurat som du har lyst. Hvis du er glad i den amerikanske stilen, kan du for eksempel bygge en amerikansk Adirondack-stol.

  Her kan du se hvordan du bygger en Adirondack-stol til verandaen.

  Hvordan bygge veranda?

  Du kan fint bygge en veranda selv. Det er et hyggelig byggeprosjekt, som verken er særlig dyrt eller vanskelig, hvis du er litt vant med gjør det selv-arbeid.

  I denne byggeveiledningen kan du se hvordan du bygger din egen veranda.

  Når du bygger selv, får du det slik du vil ha det. Du bestemmer selv hvilken type rekkverk du vil ha rundt verandaen, eller om du vil bygge en glassveranda.

  Hva koster det å bygge en veranda?

  Du sparer mange penger på å bygge en veranda selv, i stedet for å kjøpe et ferdig byggesett eller leie inn en tømrer til oppgaven.

  Hvis du bygger en veranda i tre med rekkverk, blir det også billigere enn om du bygger med for eksempel rekkverk av glass.

  Les mer om å bygge rekkverk i tre her.

  Veranda inspirasjon

  En veranda er både hyggelig og praktisk, og det er plass til både hygge og oppbevaring på den.

  Du bestemmer selv hvordan du vil innrede verandaen. På denne siden kan du se byggeveiledningene våre med bilder av verandaer, og du lærer å bygge veranda selv.