Glatt vegg med 3 materialer

Alle kan gjøre om et rått, bulete og ujevnt underlag til en helt glatt og plan vegg – i tillegg både enkelt og raskt. Det krever kun primer, gipsplater og monteringslim. Se hvordan du får glatte vegger på enkelt vis!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
Én helg
Pris
100 kroner per kvm.
Glatt vegg

Limkladdene plasseres der du ellers ville gitt gipsplatene en skrue. Deretter trykkes platen på plass.

Intro

Selv om du ikke er mester med mørtel og murskje, kan du fint lage en rå murvegg helt glatt. Du bytter helt enkelt ut mørtelen med vanlige gipsplater og murskjeen med en fugepistol ladet med montasjelim. Deretter limer du gipsplatene rett på veggen. Det er en oppgave som verken krever samme håndlag eller ekstremt harde slit, som det krever å pusse veggen glatt.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om fugepistolen

Mange fordeler med gips

Vil du lime fast gipsplater på betong eller andre sterkt sugende underlag, skal du først prime underlaget. Platene limes deretter på, side om side. Skjøtene sparkles, og i løpet av kort tid er veggen forvandlet til en glatt flate som er lett å jobbe videre med, uansett om du skal ha filt, tapet eller bare enkel maling på den etterpå.

Fordelene ved å bruke gipsplater er flere: Du klarer enkelt jobben selv, platene sikrer at veggen blir jevn og plan, og i tillegg er jobben ferdig i løpet ev en helg.

Se hvordan du enkelt får glatte vegger

I veiledninen viser vi deg hvordan du limer den nye gipsveggen oppå den gamle. Gipsplater er enkle å arbeide med, så dette prosjektet kan alle gjøre. Vi viser hvordan du:

  • forbereder underlaget
  • måler opp og planlegger plasseringen av gipsplatene
  • skjærer til gipsplatene og limer platene opp på veggen
  • gir veggen den siste behandlingen

Veiledning

01
1. Forbered underlaget 2 Trinn

Før vi kan lime fast noe som helst til den porøse og støvete overflaten, som dette eksempelet er en rå innervegg av gamle porebetongblokker, skal den ha en omgang primer.

Du kan bruke alle typer akrylprimer. Det viktige er at overflaten mettes og støvet bindes, slik at montasjelimet senere kan få tak og hefte til veggen.

1

Start med å skrape eller slipe overflaten for å fjerne små topper av stein og mørtel. Bruk et grovt slipebrett eller for eksempel en god, stiv sparkel.

2

Gi hele veggen en eller to strøk primer. Bruk en rull eller en stor pensel. Du skal ikke spare på primeren. Veggen skal være så mettet at den ikke støver når du rører den. Primeren skal tørke i 2-4 timer.

02
2. Mål opp, og planlegg plassering 2 Trinn

Mens primeren tørker, kan du bruke tiden effektivt og måle veggen og planlegge plasseringen av platene.

Planlegg å starte med en plate midt på veggen, og beveg deg utover mot begge sider. Vent med å måle og skjære til de ytterste platene.

1

Mål hvor høyt det er fra gulv til tak, og noter målet. Standardlengden på gips­ plater er 240 cm, noe som er langt nok til de fleste boliger.

2

Marker hvor de enkelte platene skal plasseres. Velg den løsningen som gir de bredeste stykkene ytterst i begge sider. Husk også at du skal skjære av sparkel­ kanten inn mot hjørnene.

03
3. Den første platen skjæres til 4 Trinn

Forberedelsene er gjort, primeren er tørr, og nå gjelder det å få den første hele platen skåret til i høyden og gjort klar til å bli limt opp midt på veggen. Vent med å skjære til de øvrige platene.

Gipsarbeidet støver og søpler en del, og krever god plass når platene skal ligge vannrett på et par bukker. Derfor har vi flyttet oss utendørs.

1

Begynn alltid med å tilpasse platene i høyden. Ta høydemålet, og trekk fra 1-2 cm. Det nye målet avsettes på platen.

2

Skjær gjennom det øverste papp laget i et snitt på tvers med en skarp hobbykniv. Bruk en gipslinjal eller et langt vater som anlegg.

3

Trekk snittet utenfor kanten på bukken, og knekk platen. Skjær deretter gjennom det nederste papplaget med hobbykniven fra baksiden. Hold godt fast i gipsstykket, så det ikke faller ned og river pappen skjevt av.

4

Rett opp kanten med en gipshøvel eller hobbykniven. Pass på ikke å løsne pappen fra platen når du retter den opp.

04
4. Lim platene opp på veggen 6 Trinn

Begynn med å lime fast den første gipsplaten cirka midt på veggen.

Grunnen til at vi starter midt på veggen, er at det senere blir enklere å få de omkringliggende gipsplatene målt opp og skåret til helt nøyaktig.

For å oppnå penest resultat, skjærer, limer og monterer vi kun én enkelt plate om gangen.

1

Plasser limkladdene der gipsskruene ellers skulle vært, med 15 cm mellomrom langs kantene og 20-30 cm inn på platen. Kladdene skal være 2-3 cm i diameter og cirka det samme i høyden.

2

Den første platen settes på plass midt på og trykkes inn mot veggen og opp mot taket. Rett inn kanten, slik at den flukter med den loddrette streken du lagde tidligere.

3

“Masser” gipsplaten, slik at limkladdene på baksiden blir trykket mest mulig ut og får tak i veggen. Sørg for at platen blir trykket like mye inn over hele flaten.

4

Sett et par klosser eller kiler under platen, slik at den ikke glir ned mens den tørker. Nå skal du skjære til, lime og montere resten av de hele platene.

5

Mål opp til den første ytterste platen, når alle de hele platene er montert. Fordi de færreste vegger er helt rette og i vinkel, skal du måle tre steder: topp, midt og bunn.

6

Når du har sikret at platen passer, limer og monterer du den på samme måten som med de hele platene.

05
5. Gi den siste behandlingen 2 Trinn

Når limet har satt seg etter et døgns tid, kan kiler, klosser og skruer fjernes. Deretter mangler du bare å sparkle og fuge skjøter og overganger.

Når platene er satt fast med lim, kan de bevege seg litt. Derfor er det viktig at du armerer skjøtene. Her velger vi å bruke papirstrimler i stedet for selvklebende strimler av nett.

Papirstrimlene er litt vanskeligere å jobbe med, men de forsterker skjøten bedre og hindrer platene i å forskyve seg på langs.

1

Legg et tynt lag sparkelmasse i en skjøt mellom to plater. Trykk fast papirstrimmelen i sparkelmassen med en sparkel. Dekk strimmelen med et nytt lag sparkelmasse, og trekk av med et lett trykk.

2

Sparkle overganger i hjørner og ved taket med akrylfugemasse. Gi alle skjøter en siste runde sparkel. Når alt er tørt, er du klar til å slipe og gi den nye, glatte veggen en siste finish med filt, tapet eller maling.

Materialer

  • Akrylprimer
  • 12,5 mm tykke gipsplater
  • Monteringslim i patroner
  • Armeringsstrimmel
  • Medium sparkelmasse
  • Akrylfugemasse

Spesialverktøy

  • Gipslinjal eller langt vater
  • Plastkiler

Tidsforbruk

Én effektiv helg.

Pris

Regn inntil ca 100 kr per kvm.

Vanskelighetsgrad

Gipsplater er lette å jobbe med, så her er vi ute i et enkelt prosjekt, som alle kan henge med på.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...