Hvor mye vil du betale for en rett vegg?

Skal du velge de billigste materialene når du skal sparkle, tapetsere og male? Eller bare de dyreste, så du er sikker på et godt resultat? Prisforskjellen er stor, og svaret er litt av hvert. Vi viser deg hvor vi mener du kan spare, og hvor du bør betale.

Sparkelmasse

Hvis veggen er hullete eller ujevn, skal den sparkles før du kan legge på filt eller tapet. Sandsparkel trekkes på veggen med en bred sparkel. Det krever litt øvelse, men er det snakk om et tynt lag, er det ganske enkelt å lære, og resultatet blir fint.

Sparkelmassen skal legges i lag på 1-2 mm, så forbruket er 1-2 liter per m² vegg. Når sparkelmassen er tørr, sliper du hele overflaten lett og støvsuger den før du fortsetter. Sandsparkelmassen skal ha en jevn og myk konsistens, så den er enkel å trekke ut. Det kravet oppfylles av den forholdsvis billige sandsparkelmassen vi har funnet. Sammenlignet med en dyrere utgave, merket vi ikke forskjell.

 • DEN BILLIGE: 10,00 KR PER LITER
 • DEN DYRE: 30,00 KR PER LITER

LES OGSÅ: Din hurtigguide til sparkelmasse

Primer

Forankringsgrunner eller microdispers, som primeren også kalles, sikrer at veggens overflate blir lukket, så den ikke suger ut fukten av limet. Uten primeren vil limet tørke før du rekker å sette opp glassfilten.

Primer finnes i en tyntflytende utgave, men flere produsenter har gjort den tykkere, slik at rullen ikke spruter primer overalt. Det er ganske praktisk.

De dyre primerne er “tiksotropiske”. Det betyr at de ikke drypper, men likevel er enkle å stryke eller rulle ut. Billige dryppfri utgaver kalles ikke “tiksotropisk”, men har likevel en grei konsistens og spruter ikke. Vi så ikke forskjell på resultatet etter å ha testet en dyr og en billig utgave.

 • DEN BILLIGE: 30,00 KR PER LITER
 • DEN DYRE: 75,00 KR PER LITER

Tapetlim

Tapetlim er et vannbasert lim, som enten kan pensles eller, enda enklere, rulles på veggen.

Du skal ikke være gjerrig med limet; det skal legges på i et jevnt og synlig lag. Tapetlim dekker ca 3-5 m² per liter.

Limet skal være ganske tykt i konsistensen, fordi det skal inneholde en del PVA-polymerer for å lime tilstrekkelig. Tyntflytende lim er et dårlig tegn. Gå derfor etter produkter som er tyktflytende. De fås både i billige og dyre utgaver.

For cirka 100 kroner kan du få 5 liter relativt billig lim, og vi kan ikke se at det er noe dårligere enn et lim som koster det doble, altså rundt 200 kroner for 5 liter.

 • DET BILLIGE: 20,00 KR PER LITER
 • DET DYRE: 40,00 KR PER LITER

Glassfilt

Glassfiltens fine struktur er veldig avslørende, så veggen skal være helt glatt og fri for støvpartikler. Filten kan kjøpes som grunnet eller ugrunnet. Ugrunnet filt er stiv, lite fleksibel og avgir små glassfibre under oppsettingen – hansker og maske anbefales! Grunnet filt er dyrere, men sparer en arbeidsgang med filt-/vevfyller.

Vi har valgt å sammenligne prisen på 1.-sorteringsruller på 25 meter. Selv om det er 1.-sortering, kan ugrunnede utgaver fortsatt være litt stive og kan knekke rundt hjørner. Velger du en grunnet og varmebehandlet filt, er den mer fleksibel og knekker ikke. Du slipper også glassplinter i fingrene. Vi velger derfor den dyreste.

 • DEN BILLIGE: 6,50 KR PER METER
 • DEN DYRE: 14,00 KR PER METER

REDAKSJONEN ANBEFALER: Få glatte vegger med glassfilt

Vevfyller

Vevfyller er en fyllende grunningsmaling, som rulles på filten i et jevnt, dekkende lag. Vevfyller skal bare brukes hvis du setter opp ugrunnet filt. Fylleren gir en god bunn for den etterfølgende, og ofte litt dyrere toppmalingen. Du sparer altså på den dyre toppmalingen ved å grunne eller ved å kjøpe ferdiggrunnet filt.

Regn med at vevfylleren dekker rundt 3-6 m² per liter.

Akkurat som med en god maling er det mer fyll- og dekkevne i de dyrere produktene, og vedheftingen er bedre. Vi velger vevfylleren helt vekk ved å bruke grunnet filt, men skulle vi valgt en vevfyller, ville vi helt sikkert gått for den dyre utgaven.

 • DEN BILLIGE: 20,00 KR PER LITER
 • DEN DYRE: 50,00 KR PER LITER

Maling

Matt veggmaling glans 5-7 finnes til mange forskjellige priser. Og det er merkbar forskjell på kvaliteten. Helt billige rabattmalinger har ofte dårlig dekkevne, og det må derfor påføres flere lag før den dekker helt. Da forsvinner besparelsen. Mange rabattprodukter kan heller ikke tørkes med en klut uten at malingen følger med.

Kvalitetsmaling har god dekkevne, tar ikke like enkelt mot skitt og tåler fint å bli vasket.

Her vil vi derfor anbefale at du kjøper en kvalitetsmaling, enten i et byggvarehus, hos en fargehandel eller på nettet. Se etter gode tilbud.

Veggmalingens dekkevne bør ligge mellom 8 og 10 m² per liter.

 • DEN BILLIGE: 40,00 KR PER LITER
 • DEN DYRE: 100,00 KR PER LITER

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vegg