Derfor er gipspuss genialt!

Det krymper ikke, det sprekker ikke, og det kan påføres i ekstremt tykke lag. Eksperten vår har kikket nærmere på gipspuss, og konklusjonen er entydig: Du bør absolutt investere i en sekk eller to til ditt neste prosjekt.

I store deler av verden er gipspuss utbredt og velkjent som byggemateriale. På våre breddegrader er det dog relativt nytt, fordi vi har holdt fast i en tradisjon for å bygge med kalk- og sementmørtel i stedet for gips.

Men gipspuss vinner innpass når det skal pusses innendørs, og med god grunn. Materialet har egenskaper som gjør det både lettere, raskere og mer allsidig enn vanlig mørtel.

I tillegg trenger du ikke å beherske murerens profesjonelle håndlag når det skal pusses og repareres. Ufaglærte kan nemlig også oppnå pene resultater med gipspuss.

Gipspuss klarer det meste

Eksperten vår ble utstyrt med en sekk gipspuss, et spann og en håndfull sparkler. Deretter ble han presentert for en rekke utfordrende skader, som han skulle fikse. Vi hadde blant annet slått av en bit på et hjørne i en lysåpning, og boret tre store hull i forskjellige dybder på en pusset vegg for å undersøke hvor tykke lag man egentlig kan påføre.


I tillegg til de fysiske reparasjonene, som du kan se eksperten vår utføre, forteller vi deg også om en lang rekke andre fordeler ved den smarte gipspussen. Den herder for eksempel raskt, kan bære tung vekt og den er brannog støyisolerende.

Gipspuss er enkelt å blande

Gipspulveret blandes med vann, og med en blandevisp på bormaskinen er det raskt og enkelt å lage en god gipspussblanding. Fyll vannet i et spann, og tøm deretter i gipspulveret etter blandingsforholdet på emballasjen – typisk 14 liter vann til 20 kg gips (0,7 liter vann per kg gips).


SLIK GJØR DU:

1. Spenn fast en blandevisp på bormaskinen. Hell vannet i spannet, og rør rundt samtidig som du tilsetter gipspussen.

2. Bland til du får en jevn og klumpfri masse. Det er viktig at du passer på å overholde blandingsforholdene, slik at blandingen verken blir for tykk eller for tynn.

Enkelt å forme gipspuss

Gipspuss har en tykk og formbar konsistens, som gjør det enkelt å jobbe med. Du kan bearbeide det i 20 minutter, før det begynner å herde. Vi slo av et hjørne i en lysåpning (pusset porebetong) og lot eksperten utbedre skaden.


SLIK GJØR DU:

1. Skaden sitter midt på et hjørne, noe som kan være en vanskelig reparasjon når skaden er så dyp som her.

2. Eksperten bruker en kantforskaling (en form for å holde kanten skarp), her et pussebrett med en passe størrelse, og bygger opp med gipspuss på en sparkel.

3. Etter 20 minutter glattes reparasjonen med et filseeller pussebrett. Eventuelle hull kan etterfylles, og kanter og overganger kan slipes når pussen er herdet.

Gipspuss sprekker ikke

Kalk- eller sementmørtel, som vi bruker til å pusse vegger med på våre breddegrader, har det med å sprekke når den tørker. En av de største fordelene med gipspuss, er at den ikke danner spenninger og derfor ikke sprekker når den tørker/herder. Og det er uansett lagtykkelse (opptil 5 cm), luftfuktighet og temperatur.

Med gipspuss slipper du sprekker i veggen.

Gipspuss brann- og støyisolerer

Gips er et naturlig mineralsk materiale, som virker brannhemmende og kan tåle ekstremt høye temperaturer. Med andre ord kan det ikke brenne. En vegg pusset med gipspuss er også lufttett og tung, og det er to egenskaper som til sammen gir en støyisolering mellom to rom.

Gipspuss gjør hjemmet ditt litt mer brannsikkert og støydempet

LES OGSÅ: Her skal du ALDRI plassere røykvarsleren

Gipspuss skåner huden

Gipspuss er ikke like etsende som kalk- eller sementmørtel. Derfor er det heller ikke farlig å få det på hendene. Det vaskes bare av med vanlig såpe og vann. Det samme gjelder hvis du for eksempel søler en klatt av materialet på arbeidsklærne eller gulvet. Bare sørg for å tørke det av med en våt klut, før det blir fullstendig gjennomherdet.

Med gipspuss slipper du stive og umedg jørlige arbeidshansker.

Tykke lag gipspuss synker ikke

Det verste med tradisjonell pussmørtel, er at den kun kan påføres i ganske tynne lag om gangen. Ellers risikerer du nemlig at den synker eller buler utover. Nettopp dette unngår du ved å bruke gipspuss. Produsentene lover at gipspuss kan påføres i tykke lag i opptil 5 cm om gangen, og denne testen viser at løftene holder!

1. Vi lagde tre hull i en vegg av porebetong. Hullene var henholdsvis 1,5, 3 og 5 cm dype, og før de ble fylt opp med gipspuss, ble de penslet over med en primer (som fikk lov til å tørke).

2. Eksperten fylte opp alle de tre hullene med gipspuss. Gipspussen var selvfølgelig blandet etter produsentens forskrifter.

3. Etter herding er alle de tre reparasjonene som de skal være – helt glatte og i nivå med veggen.

Ideell til store oppgaver

Gipspuss er ikke bare beregnet til små og relativt enkle reparasjoner. Det er faktisk også ideelt til store prosjekter. I forhold til vanlig mørtel, hefter gipspuss på langt flere materialer og kan pusses oppå vanskelige underlag av blandede materialer, med store forskjeller i lagtykkelsene. Derfor er gipspuss også det mest brukte pussmaterialet i store deler av verden.

LES MERE OM: Pussing av vegg

Du kan pusse mange forskjellige overflater med gipspuss.

Gipspuss holder tunge hyller

Enda en stor fordel med gipspuss, er at det er både skru- og spikerfast. Det betyr at du kan slå stifter og spiker direkte i pussen, uten at den sprekker eller smuldrer. Du kan også henge opp selv tunge emner som flatskjerm, overskap og hyller på veggen, med vanlige murplugger og skruer.

Gipspuss er sterkt nok til at du kan sette fast selv tunge ting med helt vanlige spiker og skruer.

Gipspuss herder raskt

Det er nærliggende at tro at jo tykkere lag gips du “smører” på, desto lenger tid bruker det på å herde. Men herdetesten vår viser at det stort sett ikke er forskjell på herdetiden ved forskjellige lagtykkelser – i praksis går det like raskt.

Eksperten testet herdetiden ved å skjære et rør i fem forskjellige tykkelser, fra 1 til 5 cm.

Alle rørene ble fylt opp med gipspuss, og stoppeklokken ble startet. Deretter ble det gjort en prikketest med blyant hvert kvarter den første timen. Etter at den første timen hadde gått, og de fire første prikkene var satt i hvert rør, ble prikketesten utført hvert 5. minutt.

Konklusjonen var at alle fem rørene tørket samtidig, etter cirka 70 minutter.

Eksperten skar et oransje PVC-rør i fem forskjellige tykkelser, og fylte hvert rør med gipspuss.

Gipspuss virker på de fleste underlag

Gipspuss har en god vedheft til de fleste materialer, og egner seg derfor godt på steder hvor underlaget er blandet. Både sugende og tette underlag kan forbehandles med spesialprodukter som gir god vedheft, og gipsen kan forsterkes på treflater, i overganger og på andre ekstra krevende steder med spesielle armeringsnett, enten i eller under gipsen. Med andre ord er det stort sett ingen begrensning for hva du kan “skjule” under et lag gipspuss – så lenge det er innendørs.

Gipspuss er en smart løsning hvis du skal pusse et underlag bestående av forskjellige materialer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg