Multipuss: Din snarvei til glatte vegger

Med multipuss kan du enkelt og raskt få helt glatte vegger. Pussen henger fast på selv de glatteste fliser.

HEFTEVNE: Multipuss har en fantastisk heftevne, og det er et glimrende produkt å dekke over gamle fliser med.

Multipuss er en enkel snarvei til en ny, glatt vegg. Pussen henger fast på selv de glatteste fliser, og når den er herdet, skal den bare mettes med primer og to strøk maling for å få en overflate som er like rengjøringsvennlig som en flisvegg. På gammel strietapet er multipuss også en god løsning, men det krever en annen type multipuss enn den du dekker flisene med.

Slik bruker du multipuss på fliser

1. Sjekk først underlaget. Alle fliser skal sitte godt fast, og det skal ikke stikke noe ut (for eksempel plugger). Hull oversparkles før flisene rengjøres for såpe, skitt og kalk med et kraftig vaskemiddel.

2. Pussen trekkes på i et tynt, men dekkende lag. Bruk diagonale bevegelser, så alle fuger blir fylt opp. Den rørte pussen skal brukes innen to timer, så bland passe små porsjoner.

3. Eventuelle ujevnheter glattes ut når pussen har satt seg litt. Regn med cirka en halv times tid. Bruk en myk, tørr pensel eller en hvittekost, og pass på ikke å trykke for hardt.

4. Neste – og siste – lag trekkes på dagen etter. Når første lag er helt dekkende, er det enkelt å påføre det andre laget. Bruk et stålbrett til påføringen.

5. Cirka et kvarter etter påføring er pussen stivnet lett, og eventuelle ujevnheter kan glattes forsiktig ut med en hardt oppvridd, fuktig svamp. Husk å "rengjøre” svampen ofte i vann.

Blandingsforhold

Multipuss røres opp i forholdet 5 kg puss til maks. 1 liter vann.

Bruk en blandevisp, og bland i minst 5 minutter, til pussen er som krem.

Hell gjerne vann i spannet først; da støver det ikke så mye.

Slik bruker du multipuss på en ujevn vegg

1. Løs strie skjæres vekk med en hobbykniv, og det nakne området strykes med litt primer, slik at pussen kan hefte. Spikre, skruer og plugger fjernes, og alle hull sparkles over.

2. Veggen vaskes grundig med grunnrens fortynnet med vann etter anvisningene. Vask etter med rent vann, og la veggen tørke.

3. Legg multipuss på et stålbrett, og trekk det på veggen nedenfra med en jevn bevegelse – og med et godt trykk inn mot veggen. Lag én lengde om gangen; da blir det mest jevnt.

4. Dagen etter slipes eventuelle utstikk vekk med slipepapir, korn 60. Overflaten mettes med primer. Det gjør at det andre pusslaget ikke tørker for raskt.

5. Annet pusslag skal være litt tykkere i konsistensen enn det første. Det trekkes på med et stålbrett – en lengde om gangen. Da rekker du å glatte med en hardt oppvridd svamp før det tørker.

6. Før du maler, strykes veggen med primer, som sikrer god vedheft. Avslutt med to strøk maling.

Glatt overflate med riktig verktøy

Multipuss kan trekkes på med en sparkel. Noen vil oppleve at det er enklere å styre – særlig ved tynne lag. Til gjengjeld er et stålbrett, som du kan holde med begge hender, det riktige valget når du skal trekke litt mer tyktflytende multipuss på veggen. Stålbrett fås også i en mindre versjon, som kan være til hjelp når plassen er trang.

Når det siste laget multipuss skal glattes, kan jobben gjøres med en hardt oppvridd, fuktig svamp. Men et pussebrett med svamp, fuktet med vann, gir også en flott finish.

Det finnes mange måter å pusse vegger på. Her har vi samlet alle våre veiledninger, slik at du kan få tips og inspirasjon til når du skal i gang med å pusse vegger.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg