Enkle, nye overflater på badet

Vil du slippe enklest mulig unna ved oppussingen av badet? Da kan du dekke de gamle, stygge flisene med nye, flotte nye fliser.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
400 kr/m2

Intro

En gjennomgripende forandring av badet behøver verken å være dyr eller vanskelig. På bare et par dager kan du nemlig bli kvitt de gamle, stygge flisene – uten først å måtte slite med å hakke dem ned fra veggen. Løsningen er et lag puss som trekkes på veggene direkte oppå de gamle flisene. Forandringen blir stor!

Multipussen henger fast på selv de glatteste veggflisene. Og når den er herdet, skal den bare mettes med et strøk grunning og få to strøk maling, og så er overflata like robust og rengjøringsvennlig som om det var en vegg med fliser.

På gulvet og den ene veggen er det også kommet nye fliser – direkte oppå de gamle. Det arbeidet viser vi også hvordan du skal gjøre.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre i stedet for å male flisene

Veiledning

01
Gjør klar veggen 3 Trinn

Multipuss er svært enkelt å arbeide med, og du kan uten problemer få et fint resultat - selv om du ikke har arbeidet med materialet tidligere. Det er bare et krav, men det er til gjengjeld også viktig, nemlig at flisene som multipussen skal trekkes oppå, sitter helt fast.

Før du går i gang, må du derfor ta en tur rundt i badet og banke lett på alle flisene. Lyder det hult, sitter ikke flisa skikkelig fast. Og så må du hogge den ut med hammer og meisel, deretter pusse opp hullet med gipspuss slik at det kommer i plan med flisene rundt.

Endelig skal de gamle flisene rengjøres grundig før pussen trekkes på. Det gjør du med grunnrens.

1

Det må ikke stikke noe ut fra veggene når du skal gå i gang med å pusse. Når du har tatt ned det som henger på veggen, skal kroker, beslag og lignende derfor fjernes eller - hvis det er lettere - bankes inn med en dor.

2

Hull i veggen skal sparkles. Til større hull eller eventuelle riller for nye kabler kan du bruke gipspuss eller multipuss blandet med sand. Til mindre hull kan du klare deg med multipuss alene.

3

Rengjør fjisene. For at multipussen kan feste seg til veggen, er det viktig å rengjøre den grundig for såpe, skitt og kalk. Så skrubb godt med grunnrens blandet med vann i riktig blanding, og skyll etter med rent vann.

02
Puss veggen 6 Trinn

Multipussen påføres i to omganger med cirka et døgns mellomrom - begge gangene i millimetertynne lag. Den ferdig-utrørte blandingen skal brukes innen to timer. Så bland heller mindre porsjoner flere omganger. Ei halv bøtte kan være en passende mengde.

Etter 28 døgn er pussen ferdigherdet, men du kan uten problemer begynne å male over den etter cirka ei uke. Før du maler, primes overflata med heftegrun-ning for å hindre at pussen trekker fuktigheten ut av malinga.

Deretter skal veggene ha minst to strøk maling - glans 25 eller høyere. Da blir overflatene rengjøringsvennlige og vann- og smussavvisende.

1

Multipussen røres opp med vann. Begynn med å blande i forholdet 5 kg puss til 1 liter vann. Konsistensen skal være som luftig krem, så ved behov kan du helle opp til 2 dl ekstra vann. Bland minst fem minutter med blandevisp i boremaskinen.

2

Pussen trekkes på veggen i et passende tykt lag med et stålbrett. Du skal arbeide i diagonale bevegelser slik at alle fugene blir fylt opp.

VIKTIG! Pass på at du doserer mengden av puss slik at den dekker flisene helt.

3

Eventuelle ujevnheter glattes ut når multipussen har satt seg litt - regn med cirka en halv times tid. Bruk en myk, tørr pensel eller en murkost, og pass på at du ikke trykker for hardt.

4

Det andre laget med puss trekkes på dagen etter. Har du fått det første laget til å dekke helt, er det som oftest svært enkelt å legge på det andre laget. Bruk et stålbrett til arbeidet.

5

Etter cirka et kvarter er pussen stivnet litt, og du kan forsiktig glatte ut eventuelle ujevnheter med en hardt oppvridd svamp. Rengjør svampen ofte i vann.

6

Overf ata primes med heft-grunning når pussen er tørr (tidligst etter ei uke). Ellers vil pussen suge all fuktigheten ut av malinga og slik gjøre at den sitter dårlig. Etter cirka et døgns tørketid kan du male.

03
Vegg- og gulvfliser 9 Trinn

Vi bruker den samme typen mosaikkfliser til gulvet og til endeveggen. Og når du bruker gamle fliser som underlag, kan du i prinsippet bare lime de nye flisene oppå. Men også her kreves det at de gamle flisene sitter godt fast. Gjør de ikke det, skal de hakkes ut, og overflata sparkles i nivå med flisene rundt på samme måte som før multipussen.

Før du går i gang, kan du med fordel prøveutlegge flisene slik at du får alt til å gå opp og se pent ut.

1

Limet legges på med et stålbrett. Deretter trekker du det utover med en tannsparkel med 4 mm tenner. Slik sikrer at limlaget blir like tykt over alt.

Når tennene skraper tett mot veggen, vinkelen er fast, og sporene er fylte, blir limlaget helt jevnt.

2

Sett fjisene på plass i limet. Der etter trykkes de inn til veggen/ned mot gulvet med et gummibrett. Dette er den letteste måten å få de små flisene trykket like hardt mot limet - og glattet ut i samme plan.

Med plastbrikker eller små platebiter holder du avstanden mellom gulv- og veggflisene slik at det blir plass til en fuge.

3

Dagen etter blandes fugemassen etter veiledningen på emballasjen. La den stå ferdigblandet i fem minutter før du tar den i bruk.

4

Fugemassen presses ned i fugene med et gummibrett. Før brettet med diagonale bevegelser slik at du ikke presser fugemassen opp av fugene igjen. Fugene skal fylles helt opp.

5

Vask overskytende fugemasse av gulvet og veggen. Uten problemer kan du klare deg med en vanlig svamp, men du får litt bedre tak hvis du bruker et skumgummibrett med håndtak og ei bøtte med en vals (kjøpes som sett).

Fjern det siste fugesløret med en tørr klut. Vent et døgn, og vask alle overflatene med klinkerrens.

Mange flere fine detaljer

Straks du begynner å fjytte på sluk og vannrør, kommer en oppussing av badet til å koste mye mer. Det ville vi helst unngå her. De pussede veggene og fjisene er begge økonomisk over kommelige prosjekter. Her får du enda mer inspirasjon til hvordan du kan forandre rommet - til en fornuftig pris.

BESKYTT PLATA. For å unngå at den loddrette plata under benken skades av vann på gulvet, har vi hevet den litt med en dørstopper av rustfritt stål som er kappet og skrudd opp under skilleveggen.

GULVFLISER OPPOVER VEGGEN Vi har valgt å føre gulvflisene 10 cm oppover veggen. Det skåner veggflata - spesielt når du gjør rent. Og så gir det samtidig en fin eff ekt. Vil du kopiere idéen, skal du huske på å lage plass til en fuge mellom gulv- og veggflisene.

BILLIG BENKEPLATE I METERVIS Ei lang benkeplate gir mye god plass og virker samlende på rommet. Her har vi brukt ei 40 mm stavlimt plate av ask som av og til er på tilbud i byggevaremarkedene. Plata er montert til veggen med vinkelbeslag - tre i hver ende. For å unngå at plata bøyer seg, støttes den av ei plate montert loddrett og festet med tre vinkelbeslag. Det maksimale spennet uten støtte under er 150 cm.

HYLLE MED SKJULT OPPHENG Mellom to vegger på badet er det naturlig å sette opp ei hylle. Her er den konstruert helt uten synlige beslag. I endene på hylla freser vi et spor. Da kan hylla skyves inn på to lister som på forhånd er montert på veggen.

Materialer

  • Grunnrens
  • Multipuss (fra Skalfl ex/BMC Norge)
  • Evt. gipspuss
  • Heftgrunning
  • Akrylmaling (her glans 25)
  • Mosaikkfliser på netting (f.eks. fra Evers)
  • Lim (f.eks. multilim fra Lip)
  • Fugemørtel

Spesialverktøy

  • Blandevisp, stålbrett, gummibrett, tannsparkel (4 mm tenner) og svamp

Her får du vite mer: www.skalfl ex.dk, norsk forhandler: www.bmc-norge.no, www.evers.dk, www.lip.dk (Lip Norge A/S)

Tidsforbruk

Cirka to dager for multipuss av et vanlig bad. I tillegg kommer en dags arbeid til priming og maling.

Pris

Multipuss koster cirka 80 kroner per m2 vegg. Fliser på vegg og gulv koster fra 300 kroner per m2.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven krever ikke de helt store håndverksmessige erfaringene. Følger du anvisningene nøye, kan det vanskelig gå galt.

Video

TEKNIKK: Sparkling med multipuss

Hefter på nesten alle overflater

TIPS: Slå inn pluggen i veggen

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp.

TIPS: Riktig fugemasse til flisene

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Baderomsfliser