Klassisk skillevegg av stål og gips

Vil du lage om et stort rom til to eller flere mindre, er svaret en skillevegg. Den kan du selv lett sette opp med stålskjelett og gipsplater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
7.500 kroner

Intro

En gipsskillevegg kan bygges opp med bindingsverk (skjelett) i tre eller stål. Det siste er lettest å arbeide med, og det veier mindre enn tre. Her skal vi dele ei stor stue i to. Derfor lager vi en skillevegg med plass til ei dobbeltdør i midten. Men vi har ikke bare to vegger å sette skilleveggen opp mot: På den ene siden er det nemlig en halvmur.

For å få den nye skilleveggen til å falle naturlig inn, rammer vi inn halvmuren ved å lage en vegg med dobbelt stålskjelett slik at skilleveggen får samme tykkelse som halvveggen. Men i de aller fleste tilfellene kan du lage en enkelt vegg med dobbelt lag gips. Oppskriften er den samme - bare med ett stålskjelett.

En vegg som denne, den er knapt 5 meter lang og 2,5 meter høy, kan godt lages på ei helg, men er det første gangen du skal arbeide med gips, anbefaler vi at du har med deg en medhjelper.

Veiledning

01
Forberedelser 3 Trinn

Det kan som alltid lønne seg å bruke litt tid på en nøyaktig oppmåling. Skal du bare sette opp en skillevegg mellom to motstående vegger, kan du nøye deg med å måle opp gulv- og takhøyden. Men her skal vi sette skilleveggen opp mot en halvmur på den ene siden, og da skal det til noen flere mål.

Vi lager et dobbelt stålskjelett slik at tykkelsen på veggen blir lik tykkelsen på halvveggen. På den måten blir halvveggen skjult i den nye skilleveggen. Når vi er ferdige, ser det ut som om skilleveggen alltid har vært der.

Normalt vil du bare lage det ene stålskjelett og så isolere og kle det.

1

Mål opp og lag en tegning. Tegningen skal vise plasseringen av lektene og plasseringen av ei eventuell dør. Grovskissa, som du har laget på forhånd, blir altså her supplert med nøyaktige mål.

2

Fjern paneler og lister hvis du som her skal sette skilleveggen opp mot en halvmur eller pipe med lister. Skal du bare sette veggen mot en annen vegg, kan du velge å la listene bli sittende.

3

Skjær til listene hvis du som her skal la ei gipsplate gå opp mot en vegg eller pipe og møte den tverrgående veggen. Det skal være plass til tykkelsen på plata (her 13 mm).

02
Ved svake vegger 2 Trinn

1

Svake vegger gjør det vanskelig å skru fast stålskinnene. I stedet lar vi gulvet holde skinnene. Vi legger en 6 mm kloss under den loddrette skinna ved muren, borer opp og skrur fast lekta.

2

Fjern avstandsklossen, legg den vannrette lekta inn under den loddrette, og fest så den vannrette lekta til gulvet med skruer. Nå holder gulvskinna den loddrette veggskinna.

03
Lag ramma 4 Trinn

Først må vi lage den ytre ramma: Opp mot himlinga, langs veggene og over gulvet - men ikke akkurat der hvor vi vil ha døra, kan det være ei skinne på gulvet.

På halvmuren bøyer vi til ei skinne ved å klippe inn i kantene slik at den bare kan bøyes rundt muren. Det er langt lettere enn å skjøte to profiler på hjørnet av muren.

Nøyaktighet er viktig - for alle skjevheter her vil gi problemer seinere når det skal settes på gipsplater og ei dør skal monteres i skjelettet.

1

Hold 12 mm avstand til framkanten av veggen som skal integreres i skilleveggen. Første laget med gips legges opp mot veggen, mens det andre laget legges utenpå.

2

Lag en strek i taket og på gulvet fra de loddrette stenderne på hver side av rommet. Ei krittsnor er til god hjelp.

3

Sett opp takskinnene. Skru dem fast med skruer for hver 50 cm.

TIPS: Skjærer du den loddrette stenderen 5-6 mm for kort øverst, kan du skyve inn toppskinna over slik at den holdes på plass.

4

Skru fast de nedre skinnene. Snu den urørte (peneste) enden av skinna ut mot døråpningen. Den er i vinkel. Også her bruker vi bare gipsskruer.

04
Lag skjelettet 6 Trinn

1

Sett opp de loddrette stenderne. Det skal være 45 cm mellom dem, målt fra midten på stenderne. Dør-stenderne kommer i tillegg. Klem de loddrette stenderne fast til topp- og bunnskinna med fiksertanga.

2

Lag stykket over døråpningen ved å måle bredden på åpningen og legge til 8 cm til en fals i hver ende. Her er karmbredden 131,3 cm. To lag gips på sidene av døråpningen: 2,6 cm, justeringsluft: 1 cm, i alt 134,9 (eller 135,0) cm døråpning.

3

Skjær og trekk av den svarte skumgummien av skinna. Den sitter på topp- og bunnskinna for å luft- og lydtette hele veien rundt langs veggene.

4

Sett opp overstykket med falsen, og fest det med tanga. Høyden på døråpningen er høyden på karmen 208,8 cm pluss ett lag gips inne i karmen og 1 cm justerings luft, i alt 211 cm. Det er opp til underkanten på overstykket.

Fiksertanga klemmer sammen skinner og stendere.

5

Med avstandsklosser og vater sikrer du deg at du får et vannrett underlag til gipsplatene. Skjevheten ved gulvet blir seinere skjult av gulvlister.

6

Skru ei trelekt i de loddrette dørstolpene. Du har bruk for noe å skru karmen fast i seinere.

05
Lag veggen 4 Trinn

Slik skjærer du i gips

Gipsplatene som du skal kle stålskjelettet med, er lette å arbeide med. Når du skal skjære dem til, skjærer du på den ene siden med en hobbykniv. Deretter knekker du plata, for eksempel over en bordkant. Det frittskårne stykket henger nå i et tynt papplag som du skjærer over fra undersiden av plata.

Les mer: Bli ekspert på gipsplater på 5 minutter

Det er nokså lett å lage en skillevegg med stålskjelett og gips plater. Skinnene er garantert rette, og kantene på topp- og bunnskinnene gir en stor fleksibilitet som du ikke har med trelekter. Tre lekter må kappes på millimeteren. Men stål er noe dyrere.

1

Skru på det første laget med gips. Vær nøyaktig når du plasserer sten derne slik at du har noe å skru i når du for skyver det andre laget med gips ei halv plate.

Merk opp midten av platene i første lag, og skru her. Når du ser fra den andre siden, skal skruene sitte nøyaktig midt i stenderen.

2

Sag til platene i døråpningen. Du lar bare ei hel plate fortsette ut i døråpningen slik at den bare er til å sage av med ei gammel håndsag.

Skjær med hobbykniv langs dørstolpene på baksiden av gipsplata.

3

Nå kan du «åpne døra» og skjære av de to platebitene. Gjem avkappet fordi du trenger noe til falsen rundt døråpningen.

4

Legg isolasjonen inn i veggen før du setter på gips på den andre siden. Til slutt monterer du det andre laget med gipsplater utenpå det første. Forskyv det andre laget med ei halv plate i forhold til det første laget.

Materialer

Stålprofiler:

 • Topp- og bunnskinner
 • Stendere

Gipsplater mv.:

 • Gipsplater, 90 x 250 cm
 • Gipssparkelhjørner

Dessuten:

 • Trelekter til døråpning
 • Plugger og skruer
 • Gipsskruer til stål, 25 og 35 mm
 • Gipssparkelmasse
 • Papirstrimmel
 • Isolasjon

Spesialverktøy

 • Fiksertang: Til å klemme stålprofilene sammen
 • Platesaks: Til å klippe i profilene
 • Elektrisk drill

Tidsforbruk

2 dager

Pris

7.500 kroner

Tegning

Stenderne er satt opp med 45 cm avstand. Stenderne i og over døråpningen sitter uavhengig av dette mønsteret.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skillevegg