Velg riktig borhammer

En borhammer er et førsteklasses verktøy når det gjelder boring i mur og betong. Vi viser deg hva du skal se etter når du kjøper den sterke maskinen.

Borhammer: Velg rigtig borhammer

STYRKE: En borhammer er langt mer effektiv enn en slagbormaskin når det gjelder arbeid i betong og murverk.

Til krevende oppgaver i mur, stein og betong, er en borhammer som sendt fra himmelen. Via maskinens SDSkobling og høye hastighet, borer den i harde materialer som om det var smør.

Hurtigguide til borhammeren

Her ser vi nøye på en borhammer. Vi viser deg hvilke oppgaver borhammeren er helt perfekt til og gjennomgår det viktige tilbehøret. Klikk på linken, og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Litt om maskinen

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

 1. BORCHUCK/ SDS-HOLDER brukes til bor og meisler. Det skal være enkelt å montere verktøyet.
 2. FUNKSJONSVELGER brukes når du skal skifte mellom alminnelig borefunksjon og hammerfunksjon. På noen maskiner kan rotasjonen slås av, slik at den kan brukes med meisel til nedbryting av murverk og betong.
 3. FREM- OG TILBAKEKNAPPEN skal være enkel å betjene mens du holder på maskinen.
 4. START- OG STOPPKNAPPENskal være enkel å betjene, og hastigheten skal være lett å regulere.
 5. HOVEDGREPET skal være stort nok til en hånd med en arbeidshanske på.
 6. BATTERI OG LADEINDIKATOR. På batterimodeller skal batteriet være enkelt å av- og påmontere, og det skal være tydelige lamper eller skalaer som viser hvor mye strøm som er igjen på batteriet.
 7. SIDESTØTTEGREP. Når det skal brukes krefter, er det nødvendig med et støttegrep for å styre maskinen. Sjekk at det sitter ordentlig fast, og at det er godt å holde på.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Les vår store test av borhammere her

3 typiske oppgaver med borhammer

Hull i betong, murstein og stein med borhammer
Innstilt på borefunksjon, er borhammeren opplagt til å lage hull i hardt materiale.

Nedbryting av fliser og betong med borhammer
Med meisel og justert på hammerfunksjon, er maskinen effektiv til nedbryting.

Store hull i murvegger med borhammer
Store hull i murverk krever mye krefter. Borhammeren er opplagt her.

Varianter, funksjoner og pris

Borhammer i 3 varianter

Borhammer med liten borchuck
Til vanlige oppgaver i betong, mur og stein, er en borhammer med SDS-plussfeste bra nok. Denne typen fås både med ledning og som batterimodell.

Borhammer med utskiftbar borchuck
Borhammeren finnes også i en variant med utskiftbar borchuck, slik at du raskt kan skifte fra borhammerfunksjon til vanlig bormaskin.

Borhammer ekstra stor modell
Til store prosjekter, for eksempel pigging av et baderomsgulv, anbefaler vi en ekstra kraftig borhammer eller en nedbrytingshammer. Begge kan leies.

Borhammer med praktiske funksjoner

Borhammer med bærereim.
Flere produsenter har felt inn en ring til en bærereim i toppen av maskinen. En bærereim er praktisk hvis du jobber i høyden eller på steder der du ikke kan legge fra deg borhammeren.

Borhammer med støttegrep.
Et støttegrep som kan settes på siden når du skal bruke mye krefter, er en stor fordel. Med innebygget dybdestopp er det enklere å jobbe presist.

Funksjonsvelgeren
til skift mellom for eksempel hammerfunksjon og meiselfunksjon, skal være tydelig å avlese, enkel å komme til og lett å betjene – selv når du har arbeidshansker på.

Borhammer med arbeidslys.


Ordentlig lys der du borer, er et krav. Det skal være kraftig, og verken maskin, borchuck eller hånden skal skygge for det.

Borhammer i 3 prisnivåer

(Batterimodeller inkludert lader og to batterier)

DEN DYRE BORHAMMER
Stor, robust og meget sterk halvprofesjonell maskin.

Batteri: 18 V/4,0 Ah
Ladetid: 70 minutter
Maks. dybde i betong/tre: 24/26 mm
Maks. slag/min.: 4.500
Energi per slag: 2,1 joule
Vekt m. batteri: 3,1 kg
Pris: ca 5000 kroner.

BORHAMMER I MELLOMKLASSEN
Liten, lett borhammer med overraskende styrke.

Batteri: 12 V/4,0 Ah
Ladetid: 80 minutter
Maks. dybde i betong/tre: 13/13 mm
Maks. slag/min.: 6575
Energi per slag: 1,1 joule
Vekt m. batteri: 1,9 kg
Pris: ca 4000 kroner.

DEN BILLIGE BORHAMMER
Liten maskin, som er ideell til mindre oppgaver.

Batteri: 18 V/2,5 Ah
Ladetid: 50 minutter
Maks. dybde i betong/tre: 10/10 mm
Maks. slag/min.: 5000
Energi per slag: 0,6 joule
Vekt m. batteri: 1,4 kg


Pris: ca 1500 kroner.

Borhammerens tilbehør

Borhammerens tilbehør

EFFEKTIVITET: Med en meisel på borhammeren går jobben mye raskere enn med hammer og meisel.

Når det skal bores hull i betong og stein, er borhammeren rask og effektiv. Velger du en modell som også har en meiselfunksjon, får du en potent maskin som – utstyrt med riktig meisel – kan klare en lang rekke forskjellige renoveringsoppgaver, både utendørs og innendørs.

LES OGSÅ: Meiselhammer til det tunge arbeidet

Standard: Hammerbor til borhammer

Når det skal bores i hard betong, naturstein og murverk, krever jobben en borhammer med hammerbor.

Borhammeren slår saktere og mye tyngre slag enn slagbormaskinen, og i en borhammer duger ikke vanlige bor med glatt skaft. Boring i de harde materialene krever et hammerbor med et skaft som passer til et SDS-feste. Det sikrer at boret ikke kan ristes løs under arbeidet.

Hammerbor finnes i mange forskjellige lengder, fra 5 cm til over én meter, og i diametre fra 3,5 mm til 26 mm. Borene fås med to skjær som vist her, eller med tre eller fire skjær. Alle de tre variantene er utmerkede, men de ekstra skjærene gjør boret bedre til å gnage seg gjennom armering i betong. I betong uten armering, gjør det billigere boret med to skjær jobben raskere.

Som en tommelfingerregel anbefaler vi at du holder deg unna de billigste lavprisborene.

Borhammer tilbehør

Hammerborene fås med to skjær som vist her, eller med tre eller fire skjær

Feste hammerbor i sett

Et SDS-feste sørger for å holde godt fast på sporene i hammerboret, men gir samtidig muligheten for at boret fritt kan bevege seg noen millimeter ut og inn.

2 muligheter:
Festet finnes i to varianter:

 1. SDS-Plus
 2. SDS-Max.

De to variantene er så godt som like i utførelsen; den største forskjellen er størrelsen.

Til de aller fleste gjør det selv-oppgaver er en borhammer med SDS-Plus-feste godt nok. Men til store rivningsjobber går jobben raskere med en større borhammer med SDS-Max-feste.

Borhammer tilbehør: Feste hammerbor i sett

På bildet kan du se et SDS-Plus-skaft.

Hammerbor i sett

Til større oppgaver lønner det seg å kjøpe et sett med de mest vanlige størrelsene hammerbor.

Ofte følger det med et par meisler, for eksempel en spiss- og en flatmeisel.

Da er du forberedt på det meste.

Spesialtilbehør: Adapter til vanlige bor

Et SDS-adapter består av en borchuck, slik du kjenner dem fra klassiske bormaskiner, som sitter på et SDS-feste som passer i borhammeren. Med adapteret montert, kan du bruke vanlige bor til treverk og mur, og kombinere dem med den sterke borhammeren. SDS-adaptere kan kjøpes fra omkring 200 kroner.

7 meisler til borhammer

SPISSMEISEL
Den spisse formen gjør at all slagenergi blir konsentrert mest mulig på ett enkelt punkt. Det gjør den til et effektivt verktøy som knuser det materialet den møter. Denne typen finnes både med rund og kantet spiss.

FLATMEISEL
Som spissmeiselen, er denne typen primært til nedbrytingsarbeid. Men det flate hodet gjør det enklere å retningsbestemme arbeidet, noe som er praktisk når for eksempel et dørhull skal utvides.

HULMEISEL
Denne typen meisel er formet som en skje og beregnet til uthuling av spor til strøm- og vanninstallasjoner i for eksempel murstein, betong og porebetong.

BREDMEISEL
Denne typen har flere bruksområder. Det brede hodet er for eksempel egnet til avretting av overflater og fjerning av avskallinger. Den kan også brukes hvis det skal fjernes fliser på vegg eller gulv.

FLISMEISEL
Flismeiselen er optimal når det skal fjernes fliser på vegg og gulv. Det samme gjelder puss og lignende. Det vinklede hodet gjør det enklere å få meiselen til å jobbe plant med veggen eller gulvet.

SPADEMEISEL
Denne typen meisel er skarp i skjæret. Den er skreddersydd til å grave i hardt underlag som hard leire, skifer, kritt og steinete jord, der en vanlig spade har problemer.

TEPPEMEISEL
Som navnet antyder, er denne typen meisel laget for å fjerne limte tepper. Men også vinyl (fliser eller lengder) fikser den uten problemer. Bladet er tynt og fleksibelt, og sitter derfor tett til underlaget under arbeidet.

OBS!
Noen borhammere er utstyrt med en meiselfunksjon. Når meiselen er klikket fast i borchucken, stilles maskinen inn til å meisle. Innstillingen gjør at borchucken ikke dreier rundt, men bare slår.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Drill