Derfor er muttertrekkeren håndverkerens foretrukne valg

Se hvorfor muttertrekkeren er håndverkerens foretrukne valg! Les også hvorfor du som gjør det selv-er kan få bruk for en muttertrekker til dine prosjekter.

Muttertrekker: Muttertrekker med massevis av muskler

Muttertrekkerens maskinhus gir lyd fra seg. Beskytt derfor ørene dine med hørselsvern eller ørepropper.

Muttertrekkeren finnes i flere størrelser. De største modellene er typisk utstyrt med samme firkantede feste som pipesettet ditt, mens de mindre modellene har hexfeste som passer til vanlige bits. Disse mindre muttertrekkerne kalles også slagtrekkere, men teknologioen og funksjonen er den samme.

Mange håndverkere jobber i dag utelukkende med den batteridrevne muttertrekkeren (eller slagtrekkeren), når de skal bygge treterrasser og carporter eller skru reisverk og kledning.

Kreftene og skruhastigheten på en muttertrekker er nemlig uovertruffen - og det er også noe vi gjør det selv-ere kan dra stor nytte av.

En muttertrekker bråker

Selv om du aldri har brukt en muttertrekker, kjenner du kanskje likevel til lyden. Det er den maskingeværlignende lyden som kommer fra byggeplasser der tømrere og annet godtfolk jobber.

Lyden kommer fra muttertrekkerens hode, der bitsholderen helt bokstavelig slås rundt – med stor kraft.

Muttertrekkeren slår inn skruen

Åpnes muttertrekkerens maskinhus, kan vi se hvordan de store kreftene blir til.

Muttertrekker: Muttertrekkeren slår i skruen

Spindelen i muttertrekkeren slås/bankes lynraskt rundt av et fjæropphengt svinghjul.

Muttertrekker: Muttertrekkerens maskinhus

Mekanismen inne i muttertrekkeren virker som en hammer som med lynraske slag sender skruen rundt.

En muttertrekker er enormt sterk

Mens vanlige bor-/skrumaskiner typisk ligger på et dreiemoment på mellom 30 og 60 Nm, leverer en muttertrekker fra 160 Nm og oppover. Og i praksis er opplevelsen at skruen rett og slett suser to-tre ganger raskere inn i treverket.

Skreddersydd tilbehør til muttertrekkeren

Det er voldsomme krefter som står på spill når en muttertrekker slår bitsen rundt, og det stiller krav til selve bitsen.

Til muttertrekkere brukes derfor "slagbits" som kanskje litt overraskende er laget i et litt mykere metall enn tradisjonelle bits. Veldig hardt metall splintres nemlig av slagene, mens mykere metall er i stand til å absorbere vibrasjonene.

Muttertrekker: Skreddersydd tilbehør til muttertrekkeren

Spesialbits til muttertrekkere har litt mykere soner innebygget, som kan absorbere støt. På Milwaukees bits heter de "Shock Zone".

Muttertrekker: Muttertrekkeren kan brukes til hjulskift eller andre stramme bolter

Med en adapter og en pipe kan muttertrekkeren brukes til hjulskift på bilen eller andre stramme bolter.

Muttertrekkeren er smart til større prosjekter

Har du en jobb foran deg, med for eksempel å bygge et gjerde, treterrasse, carport eller en trekledning, er muttertrekkeren en perfekt makker.

Prisene på elektriske muttertrekkere er nå til og med på et nivå hvor de ofte er billigere enn tradisjonelle bor-/skrumaskiner. Med andre ord – prøv en muttertrekker om du får sjansen. Den kan fort bli ditt nye yndligsverktøy!

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Drill