Vi har testet
7 bor-/ skrumaskiner for under 2600 kroner:
- BILTEMA HDB 18 V
- BOSCH UniversalDrill 18V-60
- MAKITA DHP487Z
- RYOBI RDD18
- SKIL 3070 CA
- STANLEY SFMCD715
- WORX WX354.9

BILTEMA HDB 18 V
Moment: 50 Nm
Omdreininger: 1700/min.
Cirkapris: 1500 kroner

BOSCH UniversalDrill 18V-60
Moment: 60 Nm
Omdreininger: 1900/min.
Cirkapris: 1450 kroner

MAKITA DHP487Z
Moment: 40 Nm
Omdreininger: 1700/min.
Cirkapris: 2600 kroner

RYOBI RDD18
Moment: 52 Nm
Omdreininger: 1750/min.
Cirkapris: 2100 kroner

SKIL 3070 CA
Moment: 60 Nm
Omdreininger: 1800/min.
Pris: 1800 kroner

STANLEY SFMCD715
Moment: 60 Nm
Omdreininger: 1900/min.
Cirkapris: 2400 kroner

WORX WX354.9
Moment: 60 Nm
Omdreininger: 2000/min.
Cirkapris: 2400 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Bor-/ skrumaskiner
Som gjør det selv-er er det stort sett umulig å unnvære en bor-/skrumaskin. Og skal du i gang med et større byggeprosjekt, for eksempel en terrasse, kan du med fordel investere i to – én til å bore og én til å skru med. Da slipper du konstant å måtte skifte mellom bor og bits.
Sju sterke maskiner
Vi har samlet sju populære maskiner, som alle kan kjøpes for 2600 kroner eller mindre. Ofte kjøpes maskinen og tilbehøret hver for seg, men to av deltakerne er kjøpt som ferdige sett i en koffert med to batterier. Fordi det er det samlede settet vi tester, teller begge batterier med i testen av utholdenhet. Og det er faktisk den ene av de to maskinene som stikker av med tittelen som ”Godt Kjøp”. Fire av deltakerne har “vanlig” slagfunksjon til enklere boring i for eksempel murstein, mens én enkelt faktisk kan bore i betong.
Slik tester vi
Normalt vekter vi hastighet og styrke høyest når vi tester bor-/skrumaskiner. Men selv om det er snakk om relativt billige maskiner, klarer alle deltakerne seg så godt, og forskjellene er så små, at vi i stedet lar utholdenhet og ergonomi telle mest i sluttkarakteren.
Utholdenheten viser hvor lenge du kan jobbe med maskinene før de må lades opp, mens ergonomien er et uttrykk for hvor lenge du kan jobbe med maskinen uten å bli sliten.
Vi har også testet de forskjellige funksjonene, der blant annet slagfunksjonen, som gjør det lettere å bore i murverk, er en fordel.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: utholdenhet, ergonomi, hastighet og funksjoner.

UTHOLDENHET
Vi kjører batteriene flate med et 32 mm spadebor i 25 mm MDF. Det er det totale antall hull med alle batterier som teller.

ERGONOMI
I løpet av testen vurderer vi fortløpende deltakernes balanse, oppbygging og utforming, og hvordan de er å jobbe med.

HASTIGHET
Vi skrur fem karmskruer på 7,5 x 112 mm i en furustolpe uten forboring. Deretter er det 10 treskruer på 6 x 80 mm.

FUNKSJONER
Vi tester maskinenes forskjellige funksjoner som arbeidslys, slagfunksjon og muligheten til å avlese batteritilstanden.
Resultatene

MAKITA DHP487Z
2600 kroner
BOSCH UniversalDrill 18V-60
1450 kroner
BILTEMA HDB 18 V
1500 kroner
RYOBI RDD18
2100 kroner
SKIL 3070 CA
1800 kroner
STANLEY SFMCD715
2400 kroner
WORX WX354.9
2400 kronerLes mer om bor-/skrumaskiner hos produsentene:
Testvinner
Liten, sterk og utholdende
MAKITA DHP487Z
Testvinneren er ganske overbevisende og en sann fornøyelse å jobbe med. Til tross for sin beskjedne størrelse, er både utholdenheten og hastigheten helt på topp.
Den er kompakt og hendig, og et opplagt valg hvis du skal bruke en bor-/skrumaskin i lenger tid om gangen. For selv om testvinneren er liten og lett, så mangler den nemlig verken styrke eller utholdenhet. 120 krevende 32 mm hull i en MDF-plate på én opplading er imponerende – særlig fordi batteriet kun er på 3 Ah. Det gir 40 hull per amperetime, eller nesten dobbelt så mange som den nest mest utholdende deltakeren med 22,5 hull per amperetime.
Så selv om du velger et mindre batteri, for eksempel 2 Ah, for å få en enda lettere og mer kompakt pakke, vil Makitaen uten problemer henge med konkurrentene.
Testvinneren er utstyrt med en børsteløs motor, som med sin lavere friksjon gir lenger levetid og bedre utholdenhet. Sammenlignet med de andre i testen med samme type motor, er det likevel bemerkelsesverdig hvor mye lenger Makitaen kan brukes per amperetime.
Stort overskudd
På papiret er testvinneren den svakeste deltakeren, med et dreiemoment på 40 Nm. Den hadde likevel ingen problemer med de store karmskruene.
Den holdt turtallet jevnt fra start til slutt, og skrudde inn de krevende skruene på testens raskeste tid.

Makitaen har store og tydelige tall og illustrasjoner overalt. De gjør det enkelt å justere maskinen slik at den passer perfekt til oppgaven.

Den kompakte maskinen ligger godt i hånden, og den lave vekten betyr at du kan jobbe lenge med den uten å bli sliten i armen.

Batteriindikatoren er tydelig og enkel å avlese og forstå. Den sitter på batteriet, og kan derfor avleses uten å måtte sitte i en maskin.
Godt kjøp
Liten og hendig
BOSCH UniversalDrill 18V-60
Den grønne maskinen fra Bosch er testens letteste og mest kompakte deltaker. Sammen med en god balanse var det helt avgjørende for å score toppkarakter i ergonomi.
Den lille størrelsen og vekten går utover utholdenheten, som likevel holdes oppe av at maskinen leveres med to batterier. Da kan det ene lades, mens du bruker det andre.
Det er verdt å fremheve arbeidslyset, som sitter i bunnen av håndtaket, rett over batteriet. Herfra treffer det arbeidsområdet perfekt, uten at borchucken kan kaste irriterende skygger, som hos flere av konkurrentene.
Boschen har en batteriindikator, som gjør det mulig å planlegge lading og arbeid, slik at du ikke blir bremset av et tomt batteri. Den sitter dog på maskinen, så batteritilstanden kan derfor ikke vises uten at batteriet sitter i maskinen.
Hele settet med bor-/skrumaskin, lader og to batterier kommer i en koffert til 1450 kroner. Derfor er det vårt beste tips til et godt kjøp.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.