Vi har testet
5 borhammerne:
- EINHELL HEROCCO
- RYOBI R18SDS-0
- AEG BBH 18C-0
- DEWALT DCH133M1
- MAKITA DHR182Z

EINHELL HEROCCO
Slag: 5500/MIN.
Slagkraft: 2,2 JOULE
Cirkapris, solo: 1900 KRONER

RYOBI R18SDS-0
Slag: 5000/MIN.
Slagkraft: 1,3 JOULE
Cirkapris, solo: 1500 KRONER

AEG BBH 18C-0
Slag: 5500/MIN.
Slagkraft: 1,5 JOULE
Cirkapris, solo: 2200 KRONER

DEWALT DCH133M1
Slag: 5680/MIN.
Slagkraft: 2,6 JOULE
Cirkapris, solo: 2500 KRONER

MAKITA DHR182Z
Slag: 5000/MIN.
Slagkraft: 1,7 JOULE
Cirkapris, solo: 2800 KRONER
Borehammere på batteri
En slagbormaskin er en fin maskin når du for eksempel skal bore i murstein. Men er det snakk om en vegg i betong, kommer du ikke langt uten en borhammer. På borhammerne er det skrudd ned på både turtall og antall slag. Til gjengjeld er slagene både større og kraftigere, noe som gjør borhammeren i stand til å slå seg gjennom selv veldig hard betong.
LES OGSÅ: Test av borhammere med ledning
De større slagene kan blant annet la seg gjøre på grunn av borhammerens smarte SDS-feste. Det gjør nemlig at boret kan bevege seg noen millimeter ut og inn, samtidig som festet holder godt fast på boret.
Sterke batterimaskiner
I denne testen har vi valgt å rette søkelyset mot borhammere på batteri. Prisen er ikke overraskende en del høyere enn maskiner på 230 volt, og du må regne med å betale cirka det dobbelte for maskin og batteri. Til gjengjeld slipper du en ledning som alltid er i veien, samt behovet for å ha en stikkontakt innenfor rekkevidde.
Som testen vår viser, trenger du likevel på ingen måte å gå på kompromiss med kreftene i maskinen selv om du dropper ledningen. De sterkeste modellene presterer helt på høyde med de kablede utgavene, og de kan jobbe lenge før batteriene er flate.
Noen av deltakerne har også meislingsfunksjon, som er veldig kjekt når du skal fjerne fliser på badet eller kjøkkenet i en fei.
Slik tester vi
Styrken målte vi ved å bore seks 10 mm hull i en betongstein, mens vi tok tiden. Etterpå testet vi utholdenheten ved å bore til batteriene var helt flate. Fordi batteriene har forskjellig amperestyrke, utligner vi det ved å måle antall hull per amperetime på batteriet.
Mens vi brukte maskinene, vurderte vi fortløpende ergonomi og opplevd kvalitet. En borhammer skal være solid og langtidsholdbar. Men den kan også bli så solid at det går utover betjeningen, fordi maskinen kan bli tung og ”klumpete”. Det kan derfor være vanskelig å finne riktig balanse mellom disse to kravene.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: styrke, utholdenhet, ergonomi og kvalitet.

UTHOLDENHET
Vi boret til batteriene var flate, og beregnet antall hull per amperetime for å gi et uttrykk for maskinenes batteriøkonomi.

ERGONOMI
I løpet av testen har vi fortløpende vurdert vekten, balansen og muligheten for å skifte håndstilling.

STYRKE
Vi boret seks hull på tid i en kantblokk av betong. Vi boret 100 mm ned med et helt friskt 10 mm Bosch SDS plus X7-bor.

KVALITET
Kvaliteten på håndgrep, borchuck og maskinene generelt teller med i den totale vurderingen av kvaliteten.
Resultatene

MAKITA DHR182Z
5400 kroner
EINHELL HEROCCO
3250 kroner
RYOBI R18SDS-0
3400 kroner
AEG BBH 18C-0
3900 kroner
DEWALT DCH133M1
4300 kronerLes mer om borhammere på batteri hos produsentene:
Testvinner
Kan holde på i en evighet
MAKITA DHR182Z
Makitaen er testens klart mest effektive borhammer. Den har en imponerende utholdenhet, og i tillegg jobber den med et pent kraftoverskudd.
Testvinneren er en ganske overbevisende maskin med en imponerende kombinasjon av styrke og utholdenhet. Samtidig holder den momentet høyt fra begynnelse til slutt, og den kjører med samme kraft når boret er 8 cm inne i emnet som når du begynner.
Til tross for at flere deltakere er utstyrt med større batterier på opptil 5,2 Ah, kan Makitaen med et batteri på bare 3 Ah lage flere hull per opplading. Brutt ned til antall hull per amperetime, er Makitaen faktisk mer enn 2,5 ganger mer effektiv enn den dårligste borhammeren i testen.
God ergonomi
Ved første øyekast kommer Makitaen litt bakpå når det handler om ergonomi. En kort kropp og et høy grep med batteriet i enden, betyr nemlig at maskinen er litt baktung. Et godt utformet håndtak, samt et solid støttegrep og muligheten til å holde godt med hånd nummer to bak på maskinen, betyr dog at håndteringen blir bra. Samtidig har Makitaen en innebygget støtdemper, som effektivt fanger toppen av vibrasjonene før de rekker frem til hånden.
Dette er en gjennomført borhammer med flere fine detaljer, som for eksempel et godt og meget presist arbeidslys

Støtdemperen fanger effektivt toppen av alle vibrasjonene før de rekker frem til hånden din.

Den sklisikre gummien på håndtak og støttegrep sikrer at hendene dine holder seg der de skal.

LED-lyset i bunnen av håndtaket treffer arbeidsområdet perfekt, uten at det kastes skygger.
Godt kjøp
Imponerende til prisen
EINHELL HEROCCO er testens nest billigste deltaker. Likevel er det den som har den beste ergonomien. Og det til tross for at den også er testens tyngste deltaker. Hemmeligheten er et ytterst kompakt design, der det er tenkt grundig på vektfordelingen. Motoren sitter foran på maskinen (rett bak støttegrepet) og skaper en god balanse til batteriet i bunnen. Herocco er derfor imponerende lett å håndtere. Totalt sett havner den på en tredjeplass, men til en lavere pris enn nummer en og to. Og når du i tillegg får med en praktisk transportkoffert, er vi ikke i tvil om at maskinen fra Einhell skal ha tittelen som Godt Kjøp.
SE TESTEN: Test av borhammere med ledning
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.