Vi har testet
7 batteridrevne skrutrekkerne:
- MAKITA DF001DW
- BOSCH IXO
- BLACK+DECKER CS3652LC
- FERM CDM1132
- RYOBI ERGO
- EINHELL TC-SD 3,6 LI
- SKIL 2636 AA

MAKITA DF001DW
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 4 NM
Cirkapris: 600 KRONER

BOSCH IXO
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 4,5 NM
Cirkapris: 500 KRONER

BLACK+DECKER CS3652LC
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 5,5 NM
Cirkapris: 400 KRONER

FERM CDM1132
Batteri: 3,6 VOLT/1,3 AH
Moment: 4 NM
Cirkapris: 450 KRONER

RYOBI ERGO
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 5 NM
Cirkapris: 430 KR.

EINHELL TC-SD 3,6 LI
Batteri: 3,6 VOLT/1,3 AH
Moment: 3 NM
Cirkapris: 600 KRONER

SKIL 2636 AA
Batteri: 3,6 VOLT/1,5 AH
Moment: 7 NM
Cirkapris: 400 KRONER
Små batteriskrutrekkere
De batteridrevne skrutrekkerne ser ut som leketøy. Men de er overraskende sterke, selv om de selvsagt ikke kan hamle opp med maskiner på 12 eller 18 volt, og det var kun små marginer som skilte dem.
Vi utsatte skrumaskinene for en rekke helt urimelige prøver, for å vurdere styrke, hastighet og utholdenhet. Og selv om maskinene er laget for mindre skruer, så viste testen vår at du faktisk også kan bruke dem til å bore med. Alt som kreves, er at boret har en hals som passer ned i hex-festet.
Prisene varierer veldig
Det er ofte vanskelig å si noe entydig om priser på elektrisk verktøy. Med disse batteridrevne skrutrekkerne er det ekstra vanskelig. For eksempel koster IXO-en 390 kroner et sted, og 850 et annet. Det samme gjelder flere andre maskiner. Et godt tips er derfor å gjøre noen nettsøk før du handler.
LES OGSÅ: Se de forskjellige typene verktøykasser
Slik tester vi
Jo sterkere skrutrekkerne er, desto flere oppgaver kan de gjøre. For å teste styrken, skrudde vi tre forskjellige skruer så langt inn som mulig, før vi målte hvor mye som stakk opp.
Med en typisk ladetid omkring 3-5 timer, er det en fordel at batteriet ikke går tomt altfor fort. Vi har derfor testet hvor mange hull vi kunne bore, før batteriet var tomt for strøm.
Vi har også sett nærmere på hastigheten ved å ta tiden mens tre skruer ble skrudd inn.
Den kompakte størrelsen er en av skrutrekkerens klare fordeler. Vi har målt og vurdert hvor enkle de er å komme til med.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: styrke, utholdenhet, hastighet og størrelse.

UTHOLDENHET
Med et spadebor på 18 mm boret vi så mange hull i en 19 mm MDF-plate som maskin og batteri kunne klare.

STYRKE
Tre forskjellige skruer ble skrudd så langt inn i en trebjelke som mulig. Vi målte hvor mye som stakk opp når maskinen sa stopp.

HASTIGHET
Hastigheten ble testet ved å skru tre 3,5 x 35 mm sponskruer helt til bunns i en furubjelke, mens vi tok tiden.

STØRRELSE
Vi har målt og vurdert størrelsene på de små maskinene. Kan de skifte form mellom stav og pistol, er det klart en fordel.
Resultatene

SKIL 2636 AA
400 kroner
RYOBI ERGO
430 kroner
MAKITA DF001DW
600 kroner
BOSCH IXO
500 kroner
BLACK+DECKER CS3652LC
400 kroner
FERM CDM1132
450 kroner
EINHELL TC-SD 3,6 LI
600 kronerLes mer om batteriskrutrekkere hos produsentene:
Testvinner
Liten, våken og sterk
SKIL 2636 AA
Det er sjelden at den minste også er den sterkeste. Men den kompakte skrutrekkeren fra Skil har imponerende krefter. I tillegg er den blant de raskeste i testen.
Skrutrekkeren fra Skil er testens minste. Men den er langt fra den svakeste i flokken. Den er sterk, og der de andre deltakerne får oppgitt momentet til mellom 3 og 5,5 Nm, har Skil-maskinen et moment på 7 Nm. Selv om det bare er snakk om en tallmessig liten fordel, var forskjellen tydelig i deltesten om styrke, der testvinneren var den beste.
Hastigheten er også i det øvre sjiktet, og det er bare utholdenheten som skuffer litt. Den ligger i bunnen av feltet, men kan du leve med det, får du en solid liten batteri-skrutrekker med flere fine finesser. Distribusjonen i Norge er dessverre ikke all verden. Finn forhandler på skil.no
Fine detaljer
På undersiden av testvinneren er det to små, praktiske bitsholdere, slik at du alltid har bitsene du bruker mest lett tilgjengelig. På toppen sitter det en lampe som lyser rødt når maskinen har behov for å bli ladet. Når den lader, lyser samme lampe grønt. Skrutrekkeren lades via et mini-USB-stikk, som også brukes av mobiltelefoner. Det er praktisk, fordi det ofte er en i nærheten hvis du har glemt laderen hjemme.
På siden sitter det en litt alternativ vippeknapp til valg av høyre- og venstreløp. Den fungerer fint, men krever litt tilvenning.

De to små bitsholderne gjør at du alltid har de bitsene du bruker mest lett tilgjengelig. Du reduserer også risikoen for å rote dem bort.

Under festet sitter det et innebyggetn arbeidslys. Det tenner når du trykker på startknappen. Trykkes knappen halvt inn, er det kun lyset som tennes.

Sammen med skrutrekkeren følger det med en mini USB-lader, som også fungerer med en del Android-mobiler og annen elektronikk.
Se batteriskrutrekkeren fra Skil
I denne videoen ser du Skils egen presentasjon av batteriskrutrekkeren SKIL 2636 AA.
Videoen er fra Skils YouTube-kanal.
Godt kjøp
Gjennomført til grei pris
RYOBI ERGO følger testvinneren i hælene, og kommer inn på en delt andreplass. Her er det mye krefter, og i både utholdenhet og hastighet gjør den det godt. Ryobien skiller seg fra flere av de andre ved å ha et sklisikkert gummibelegg på hele håndtaket. Det gir et sikkert grep og gjør håndtaket behagelig å holde rundt.
Som testvinneren bruker den en vanlig USB-lader. Arbeidslyset er kraftig, men det kaster en irriterende skygge på arbeidsområdet. Det er mulig å montere en praktisk vinkelforsats på skrumaskinen, men den må kjøpes separat.
Cirkapris på Ryobien er 430 kroner, noe som bidrar til å sikre plassen som "Godt kjøp" i testen vår.
Se batteriskrutrekkeren fra Ryobi
I denne videoen ser du Ryobis egen presentasjon av batteriskrutrekkeren RYOBI ERGO.
Videoen er fra Ryobis YouTube-kanal.
SE TESTEN:
Vi tester 6 skrumaskiner på 12 volt
Les mer om:
Effektive miniskrumaskiner
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.