Vi har testet
6 små skruemaskiner:
- METABO PowerMaxx SB 12
- EINHELL TC-CD 12 Li
- BILTEMA CD 12V (17-335)
- MSW CDR-10V2
- MAKITA DF332D
- BOSCH EasyDrill 1200

METABO PowerMaxx SB 12
Moment: 40 Nm
Turtall: 1400/min.
Cirkapris: 1700 kroner

EINHELL TC-CD 12 Li
Moment: 20 Nm
Turtall: 1050/min.
Cirkapris: 1200 kroner

Biltema CD 12V (17-335)
Moment: 15 Nm
Turtall: 900/min.
Cirkapris: 299 kroner

MSW CDR-10V2
Moment: 25 Nm
Turtall: 1500/min.
Cirkapris: 900 kroner

Makita DF332D
Moment: 30 Nm
Turtall: 1700/min.
Cirkapris: 2300 kroner

Bosch EasyDrill 1200
Moment: 30 Nm
Turtall: 1650/min.
Cirkapris: 1100 kroner
Skrumaskiner på 12 volt
Fordi avanserte og knallsterke batterier typisk utgjør omkring halvparten av prisen på moderne el-verktøy, er det penger å spare på å velge maskiner med mindre batterier på 12 volt fremfor de mest vanlige på 18 volt. 12 voltsmaskinene er samtidig lettere og mer kompakte, og kan derfor komme til på steder hvor større maskiner må gi tapt.
Ofte betyr det mindre batteriet at det er skrudd litt ned på styrken. Flere av de små maskinene er likevel minst like effektive som de fullvoksne var for noen få år siden. Og har den nåværende bor-/skrumaskinen din noen år på baken, så er det gode muligheter for at du med en 12 voltsmaskin kan få en betydelig oppgradering til en meget fornuftig pris.
Utvalget av maskiner på 12 volt er ikke stort, og det rommer både lekre maskiner i en god, solid proffkvalitet og enormt billige maskiner, som du nesten får kastet etter deg når du forlater butikken. Vi har samlet begge deler i denne testen, slik at du selv kan vurdere om de dyrere maskinene er verdt de ekstra pengene.
10,8 eller 12 volt
På fem av deltakerne i testen står det 12 volt på batteriet, mens den sjette deltakeren kun skryter av 10,8 volt.
Det er dog ingen reell forskjell, men snakk om to forskjellige måter å måle spenningen til det samme batteriet på. Spenningen på et fullt oppladet batteri er nemlig tett på 12 volt, mens gjennomsnittlig spenning til batteriet er utladet er 10,8 volt.
Slik tester vi
Det er større forskjell på kvaliteten enn det er på prestasjonene. Mens noen er mindre utgaver av solide proffmaskiner, er andre laget i billigere materialer, som ikke har samme holdbarhet. Vi gir vår vurdering.
Selv om maskinene er små, mangler de verken styrke eller tempo.
Akkurat hvor sterke og raske hver av deltakerne er, har vi målt ved å skru forskjellige størrelser treskruer i en trebjelke.
Fire deltakere leveres kun med ett batteri. Her er utholdenheten viktig, så du slipper å bli bremset i arbeidet mens batteriet må lades.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: kvalitet, styrke, hastighet og utholdenhet.

HASTIGHET
Vi tok tiden mens vi med maskinene i det høyeste giret skrudde 10 mindre treskruer på 4 x 70 mm i en furubjelke.

KVALITET
Under testen har vi vurdert kvaliteten på maskinene. Materialvalg og kvalitet på knapper og bevegelige deler er avgjørende.

STYRKE
Vi tok tiden mens vi med maskinene i det laveste giret skrudde fem store treskruer på 6 x 100 mm i en furubjelke.

UTHOLDENHET
Med et 28 mm spadebor boret vi hull i 22 mm MDF, til batteriene var flate. Er det to batterier, teller begge med.
Resultatene

MAKITA DF332D
2300 kroner
BILTEMA CD 12V (17-335)
299 kroner
METABO POWERMAXX SB 12
1700 kroner
EINHELL TC-CD 12 Li
1200 kroner
MSW CDR-10V2
900 kroner
BOSCH EASYDRILL 1200
1100 kroner
Testvinner
Kompakt og sterk maskin
MAKITA DF332D
Den lille Makitaen er en sikker vinner, som er med i toppen i alle fire deltester. Med denne maskinen har du ikke bruk for en på 18 volt. Særlig utholdenheten er suveren.
Til tross for maskinens beskjedne størrelse, så byr den på både kraft, hastighet og utholdenhet. Og særlig sistnevnte er i en klasse for seg. Det kan blant annet la seg gjøre på grunn av den effektive børsteløse motoren, og Makitaen er den eneste i testen som er utstyrt med en slik. I en børsteløs motor er friksjonen redusert til et minimum. Det gir en mer utholdende og omkring 25 prosent mer effektiv motor, sammenlignet med en klassisk motor med børster. Den mindre friksjonen betyr også at slitasjen er redusert og at levetiden derfor er forlenget.
Selv om maskinen kun er på 12 volt, så vil den være i stand til å prestere bedre enn mange skrumaskiner på 18 volt – også nye maskiner. Og har bor-/skrumaskinen din mer enn et par år på baken, så vil Makitaen ganske sikkert være en bedre maskin.
Liten og lett
Noen av de store fordelene ved å velge en sterk bor-/skrumaskin på 12 volt, er den reduserte vekten og størrelsen. Og med en lengde på bare 16 cm fra spissen av borchucken til det bakerste av motoren, er Makitaen veldig kompakt. Det gjør det mulig å komme til på trange steder, der større maskiner må gi tapt.

Batteriindikatoren viser batteriets ladetilstand. Indikatoren sitter på selve batteriet, og den kan derfor avleses uten at batteriet sitter i maskinen.

20 momenttrinn gjør det mulig å stille inn momentet ganske presist, så det passer til oppgaven. De store, hvite tallene er også enkle å lese.

Beltekroken er kjekk å ha når du står øverst i en stige, og du har behov for å ha begge hender ledig til oppgaven.
Godt kjøp
Imponerende styrke til røverpris
Biltema CD 12V er navnet på en skrumaskin vi tidligere har testet til dumpekarakteren 1/10. Men selv om prisen på denne maskinen også er lav, skal vi love at den har fått en gedigen oppgradering. Faktisk så stor at den stikker av med førsteplassen i
styrketesten vår.
Kvaliteten er ikke på topp, men til en pris på bare 299 kroner presterer den veldig bra.
Hvis den var vår eneste maskin, som vi brukte ofte, ville vi nok forbanne den langt vekk. Men som en liten ekstramaskin på hytta eller som maskin nummer to når du legger terrasse, er den et smart supplement.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.