Vi har testet
7 bajonettsager med ledning til under 2.000 kroner
- BILTEMA 17-145
- BOSCH PSA 9000 E
- EINHELL TE-AP 950 E
- MAKITA JR3051TK
- MAX Reciprocating Saw 800W
- SKIL 4961 AA
- STANLEY FME360

BILTEMA 17-145
Effekt: 1200 watt
Slaglengde: 28 mm
Cirkapris: 800 kroner

BOSCH PSA 9000 E
Effekt: 900 watt
Slaglengde: 28 mm
Cirkapris: 1350 kroner

EINHELL TE-AP 950 E
Effekt: 950 watt
Slaglengde: 28 mm
Cirkapris: 1700 kroner

MAKITA JR3051TK
Effekt: 1200 watt
Slaglengde: 30 mm
Cirkapris: 1800 kroner

MAX Reciprocating Saw 800W
Effekt: 800 watt
Slaglengde: 20 mm
Cirkapris: 1000 kroner

SKIL 4961 AA
Effekt: 900 watt
Slaglengde: 29 mm
Cirkapris: 900 kroner

STANLEY FME360
Effekt: 900 watt
Slaglengde: 28 mm
Cirkapris: 1100 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Bajonettsager
Bajonettsagen er de elektriske sagenes bulldozer: en praktfull maskin til alskens riving og grovt sagearbeid.
Den kraftige motoren og det store utvalget av sagblad gjør at du kan bruke bajonettsagen til å sage i mange forskjellige materialer.
Snittet er særdeles grovt, men til gjengjeld er det nesten ingen grenser for hva den kan gnage seg gjennom.
Voldsomme vibrasjoner
De sju sagene vi har testet her, er alle med ledning.
For de flestes vedkommende er det snakk om gedigne, kraftige maskiner, som relativt ubesværet sager seg gjennom den tykke stolpen i testen.
Rå styrke gjør dog ikke jobben alene, for når det over tid skal legges krefter i jobbingen, blir ergonomien ekstra viktig.
Bajonettsagen overfører nemlig ganske voldsomme vibrasjoner, som gjør at du blir både sliten og øm i hender, armer og skuldre.
Slik tester vi
Bajonettsagen kan sage i mange forskjellige materialer. De mest krevende oppgavene krever dog ekstra styrke og hastighet – noe vi naturligvis tester her.
De mange vibrasjonene, som sagene uunngåelig lager under arbeidet, stiller store krav til både kvalitet og ergonomi. Sagene skal nemlig balansere mellom å være solide og hardføre på den ene siden, mens de på den andre siden skal være behagelige å holde og enkle å betjene.
Bajonettsagen er et nokså enkelt elektrisk verktøy. Funksjonene er derfor ganske få, men ikke helt uvesentlige.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: hastighet, kvalitet, ergonomi og funksjoner.

HASTIGHET
Vi tar tiden mens vi raskest mulig og med gassen i bunn kapper en stolpe på 10 x 10 cm ti ganger.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på bladfestet, knappene, de bevegelige delene og på maskinene generelt.

ERGONOMI
Vi vurderer hvor voldsomme vibrasjonene er, hvor god balansen er og hvor godt maskinene er bygget opp.

FUNKSJONER
Vi tester og vurderer de relativt få funksjonene, som arbeidslys, verktøyfritt bladskift og mulighet for å justere pendlingen.
Resultatene

MAKITA JR3051TK
1800 kroner
SKIL 4961 AA
900 kroner
BILTEMA 17-145
800 kroner
BOSCH PSA 9000 E
1350 kroner
EINHELL TE-AP 950 E
1700 kroner
MAX Reciprocating Saw 800W
1000 kroner
STANLEY FME360
1100 kronerLes mer om bajonettsager med ledning hos produsentene:
Testvinner
Sterk, rask og solid
MAKITA JR3051TK
Testvinneren fra Makita er behagelig å jobbe med, og den kan med sin rå styrke enkelt og uproblematisk sage tykke emner. Den er robust, kompakt og velkomponert.
I midten av feltet i denne testen er det ikke den helt store forskjellen på deltakerne, men legger du på noen kroner når du kjøper bajonettsag, og velger maskinen fra Makita, blir du belønnet for det. Når du holder sagen merker du nemlig straks at den er i en klasse for seg. Designet er lekkert, balansen er god, og knappene er store og enkle å betjene. Og når Makitaen samtidig slår konkurrentene på hastighet, er det ikke så mye å tvile på.
Med unnntak av deltakeren fra Max, veier alle sagene 3,6 kg. Det er derfor ikke på vekten at Makita skiller seg ut. Den har dog en bedre vektfordeling, og ligger med sine slanke grep også bedre i hendene enn de øvrige deltakerne. Det gjør den mer behagelig å bruke, og det får vibrasjonene, som alltid følger med en bajonettsag, til å virke mindre belastende.
Variabel hastighet
Jo lenger startknappen trykkes inn, desto raskere jobber sagen. Det er likevel litt utfordrende å kontrollere, og det er i praksis vanskelig ikke å sage i høyeste hastighet.
Skal du sage i harde materialer, der et lavere tempo kan være en fordel, ville en separat knapp til forvalg av sagehastighet derfor ha vært å foretrekke.

Bladskift klares lett uten bruk av verktøy. Du roterer bare festet en kvart omgang, deretter kan bladet trekkes ut og et nytt settes i.

Sagens slanke hals er helt dekket av sklisikker gummi. Den er behagelig å holde på, samtidig som det også gir et godt og sikkert grep.

Den smarte låsefunksjonen kan aktiveres under arbeidet. Dermed slipper du å holde startknappen inne mens du bruker sagen.
Godt kjøp
Kraftig sag til fornuftig pris
SKIL 4961 AA
Bajonettsagen fra Skil er bare marginalt bak testvinneren i alle deltestene. Derfor kommer den også inn på en ganske suveren andreplass. Det er for øvrig en bajonettsag uten de helt store dikkedarerene. Den har ingen smarte funksjoner utover verktøyfritt bladskift – som alle deltakerne har. Men kjerneoppgaven å sage klarer den på imponerende vis, og du merker straks at maskinen tar godt fatt når den brukes.
Grepene på bajonettsagen er litt bredere enn de er på maskinen fra Makita, men sagen ligger likevel godt i hendene, og den gummibelagte og nuppete overflaten sikrer et godt grep.
Prisen er testens nest laveste, samtidig som sagen er nest best. Det er en god kombinasjon for de som ser etter valuta for pengene. Og ettersom det er de færreste gjør det selv-ere som bruker bajonettsagen ofte, så er det en opplagt maskin å spare litt penger på.
Skil har laget en flott bajonettsag til en fornuftig pris. Derfor ender den opp med tittelen ”Godt Kjøp” i denne testen.
SE TESTEN:
Batteridrevet bajonettsag test (2023)
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.