Blad og tilbehør til bordsirkelsagen

Det viktigste tilbehøret til en bordsirkelsag er naturligvis bladene, som fås i utallige varianter – og prisklasser. Men det finnes også annet tilbehør som er nødvendig for å få fullt utbytte av bordsirkelsagen. Det viser vi et utvalg av på disse sidene.

Om sagbladene

  1. OMLØPSRETNING. Den retningen bladet skal dreie bør være markert på bade sagen og bladet med en pil. Det er viktig at du ikke monterer bladet feil vei.
  2. PLATER. Tennene er loddet på selve sagbladet og kalles plater. De er cirka 1 mm bredere enn bladet og hindrer at sagbladet kiler seg fast.
  3. TANNSTILLING. Tennene skal helle fremover. Avhengig av materialet sagbladet er laget for, heller de fra 5° til 15°.
  4. FILING. Tennene kan være filt flate eller hule (konkave), og de kan være filt så de vender skiftvis mot høyre og venstre (kryssfilt).

STANDARD: SLIK VELGER DU SAGBLAD

ANTALL TENNER
Blad med få og store tenner kommer betydelig raskere gjennom emnene, men etterlater seg noen meget grove sagspor. Jo flere og mindre tenner, desto flottere snitt får du. Grove snitt er greit til kapping av skjulte bygningsdeler som for eksempel reisverk.

TANNSTILLING
Et rundt sagblad kan ha tenner som vender fremover, og tenner som vender bakover. Det er viktig å velge et blad der tennene vender fremover når det gjelder bordsirkelsager. Vender tennene bakover, er de utelukkende beregnet til en kapp-/gjærsag.

STØRRELSE
Sagbladets størrelse er tilpasset sagens turtall, og det skal bare benyttes sagblad som passer til den gjeldende sagen. Du skal ikke la deg friste av et godt tilbud i en feil størrelse. Størrelsen skal stå på bordsirkelsagen og i instruksjonsboken.

KVALITET
Det bladet som følger med en bordsirkelsag er ofte av litt dårligere kvalitet enn standardbladene, for å holde prisen nede. Det er verdt å ofre penger på sagblad av god kvalitet til de finere snittene. Da kan det halvdårlige sagbladet kappe grove bjelker og reisverk.

SIKKERHET: PASS PÅ FINGRE, ØRER, ØYNE OG NESE

DYTTEPINNE
Noen ganger er det nødvendig å holde fast emnet helt tett inn mot det roterende sagbladet. Hvis du vil beholde alle fingrene, bør du bruke en dyttepinne til å styre emnet med. Pinnen finnes ferdig til flere modeller, men du kan også lage en selv av en plate- eller bordbit.

HØRSELVERN
Bordsirkelsagen bråker, og fordi du ofte bruker den i lengre tid om gangen, er det smart å beskytte ørene. Hørselvern fås som kopper som omslutter øret helt, og som propper, som ikke er like effektive, men mer behagelige i bruk. Vi anbefaler de sikre koppene.

BRILLER
Øynene skal også passes på. Skaff deg et par ordentlige beskyttelsesbriller, som kan hindre at det spruter opp flis eller småplinter som treffer deg i øynene. Brillene skal være med beskyttelse i sidene også, men de skal ikke sitte så tett at de dugger og skjermer synet.

STØVMASKE
Sist, men ikke minst er det viktig å holde nese og lunger fri for det fine sagstøvet, som ikke fanges av bordsirkelsagens støvsuger. Bruk en støvmaske med ventil, og sørg for å klemme nesebøylen godt til rundt nesen, så det ikke kommer inn sagstøv langs sidene.

SPESIALISTENE: HER ER BLADENE BEST

FINÉR OG LAMINAT
60 tenner, kryssfilt ¹, sager plater med laminat på begge sider, uten at det fliser opp.

RASKT I ALL SLAGS TRE
Tennene er slipt hule og vender skiftvis til høyre¹, venstre² og rett frem³.

POREBETONG OG SPIKER
Sterkt blad med flate tenner² og lange ryttere¹, så tennene ikke går for dypt.

FIBERSEMENTPLATER
Diamantforsterkede tenner¹ og kraftige ryttere². Støver mindre enn vinkelsliper.

Les mer om sirkelsag

TIPS: Rullebukk

Det er ikke alltid du har en hjelper i nærheten, som kan holde enden på lange emner, for eksempel planker. Heldigvis koster rullebukker kun noen hundrelapper, og med to av dem kan hjelperen unnværes.

LES OGSÅ: Bordsirkelsag test

TILBEHØR: BYGG ET STØRRE SAGBORD

1. Sett sammen 5 lister og et stykke kryssfinér som vist her. Størrelsen på sagbordet bestemmer du helt selv.

2. Lag hullet i sagbordet så stort, at beskyttelsesskjermen på sagen akkurat kan komme gjennom det.

3. For å stabilisere sagbordet, skal det ha et par støttebein, som kan settes fast til underlaget.

4. Så skal du montere en list som sideanlegg. Dermed er sagen klar til bruk, med sitt nye, store sagbord.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bordsirkelsag