Bli ekspert på kapp-/gjærsager på 5 minutter

I denne hurtigguiden gjennomgår vi kapp-/gjærsagens funksjoner, viser hvilke oppgaver den er helt perfekt til og hvordan du bruker den.

Hurtigguide til kapp og gjærsagen

Har du først blitt vant til å bruke en kapp og gjærsag, vil du nødig unnvære den. De dyreste modellene koster mer enn
tre ganger så mye som de billigste. Her hjelper vi deg med å finne en modell som passer til dine behov, og viser deg
hvordan du bruker den.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger nede i artikkelen.

Kort om kapp og gjærsagen

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

  1. UTTREKK: Sagens uttrekk skal gå stabilt frem og tilbake, uten slark.
  2. JUSTERING: Sagen skal enkelt kunne justeres til å sage i forskjellige vinkler.
  3. TVINGE: Modellen bør ha en tvinge, slik at du kan spenne fast emner.
  4. ARBEIDSLYS: Med innebygget lys er det enklere å sage nøyaktig.
  5. SKALA: Alle skalaene på sagen skal være tydelige, så du lett kan avlese dem.
  6. SAGBLAD: Mange nye sager har kun et grovtannet blad til tre. I så fall bør du begynne med å kjøpe et ekstra blad. Har sagen automatisk bladstopp, stopper bladet straks når du stopper motoren.
  7. ANLEGG: Med et langt anlegg, ligger lange emner mer stabilt mens du sager.

3 VANLIGE OPPGAVER MED EN KAPP OG GJÆRSAG

KAPP OG GJÆRSAG TIL STØRRE BYGGEJOBBER
Til store oppgaver, der du skal kappe mange like emner, er sagen til stor hjelp, fordi den er rask og nøyaktig.

KAPP OG GJÆRSAG TIL FINE SNITT I LISTER
En annen av kapp og gjærsagens absolutte styrker, er at den kan sage selv tynne lister med stor presisjon.

KAPP OG GJÆRSAG TIL RASKE SNITT I ALUMINIUM
Med det riktige bladet, kan kapp og gjærsagen også kappe nøyaktige snitt i metaller som jern og aluminium.

GJØR DET SELV TESTER KAPP OG GJÆRSAGER. Se testen her.

Kjekt å vite før du kjøper kapp og gjærsag

Før du investerer i en ny kapp og gjærsag, skal du vurdere hvilke behov du har. Det finnes forskjellige typer kapp og gjærsager og de kommer i forskjellige prisklasser.

3 VARIANTER AV KAPP OG GJÆRSAGEN

KAPP OG GJÆRSAG UTEN UTTREKK
Kapp og gjærsager uten uttrekk kan kun kappe lister og andre små materialer. De fleste modeller kan sage både loddrette og skrå snitt.

KAPP OG GJÆRSAG MED UTTREKK
Velger du en standardmodell med uttrekk, får du en sag som kan kappe større materialer. Sagen har også mer utstyr – for eksempel et bedre arbeidsbord.

KAPP OG GJÆRSAG: PROFESJONELL MODELL
Profesjonelle modeller kan ofte kappe enda større materialer. De holder lengre og er mer komfortable å bruke – for eksempel med myk start på bladet.

Vigtige funksjoner på kapp og gjærsagen

Uttrekk: Bladet og motoren på sagen kan trekkes ut og dyttes tilbake, fordi det sitter på et uttrekk. Hvis uttrekket går på på to skinner, glir sagen jevnest. Derfor har de fleste dyre modeller to uttrekksskinner.

Loddrett kant: Den loddrette kanten på anleggsbordet til sagen støtter emnet mens du sager loddrett. Derfor skal kanten gjerne være høy. En tvinge som skrur fast emnet til kanten er en fordel.

Lys: Innebygget arbeidslys og laserstråle er normalt til stor hjelp. Kan lyset slås av og på, er det et pluss.

Støvoppsamling: Har du en verkstedstøvsuger, er det den beste løsningen. Men har du ikke det, er det bedre om sagen har en fast støvoppsamler i stedet for en støvsugerpose.

KAPP OG GJÆRSAG I 3 NIVÅER

DEN DYRE KAPP OG GJÆRSAG:
Robust og effektiv maskin med innebygget lys og myk start.

Bladdiameter: 216 mm
Motor: 1600 watt
Skjærekapasitet i tre: 70 x 312 mm (ved 90 grader)
Hastighet: 5500 o/minutt
Pris: Over 3000 kr.

KAPP OG GJÆRSAG I MELLOMKLASSEN:
Fin, presis kapp og gjærsag med stor skjærekapasitet og godt grep.

Bladdiameter: 216 mm
Motor: 1500 watt
Skjærekapasitet i tre: 65 x 305 mm (ved 90 grader)
Hastighet: 5000 o/minutt
Pris: Over 1500 kr.

DEN BILLIGE KAPP OG GJÆRSAG:
Kapp og gjærsag med stort blad, men smalt arbeidsbord og lite anlegg.

Bladdiameter: 210 mm
Motor: 1400 watt
Skjærekapasitet i tre: 60 x 310 mm (ved 90 grader)
Hastighet: 4500 o/minutt
Pris: Cirka 1100 kroner.



Slik bruker du kapp og gjærsagen

Arbeidsprinsippet til kapp og gjærsagen er enkelt: Du starter sagen, trykker håndtaket ned og fører sagbladet frem. Dermed har du et helt nøyaktig snitt, som det er vanskelig å lage tilsvarende til med en håndsag. Før du starter sagen, kan du justere vinkelen på den, slik at sagbladet kan stilles inn til å sage forskjellige, vinklede snitt.

Kapp en listt uten profil med kapp og gjærsag: Når du skal lære sagen å kjenne, er det greit å starte med en enkel oppgave

SERIEPRODUKSJON: Kapp og gjærsagen er til stor hjelp når du skal kappe mange like emner i samme lengde – for eksempel staver til et stakitt eller bord til et terrassegulv.

JUSTER KAPP OG GJÆRSAGEN

KAPP EN LIST MED KAPP OG GJÆRSAGEN
Selv en helt ny kapp og gjærsag kan være justert feil, så du bør sjekke om den må finjusteres. Legg en bred list helt inntil det loddrette anlegget, og kapp den i 90 grader.

SJEKK VINKELEN
Bruk en vinkel til å kontrollere om snittet er akkurat 90 grader. Listen på bildet er ikke skåret vinkelrett, så her må anlegget til kapp og gjærsagen justeres.

JUSTER ANLEGGET
Kapp og gjærsagen justeres ved å flytte anlegget. Kutt først strømmen ved å dra ut støpselet. Skruen bak anlegget løsnes. Bruk en vinkel til å justere anlegget riktig.

Stabilitet: Sett fast kapp og gjærsagen

Kapp og gjærsagen skal spennes fast. Ellers vil du ofte komme til å oppleve at snittene ikke blir presise.

Du kan spenne den fast på to måter: Direkte på et arbeidsbord/stativ. Eller på en plate, som du kan spenne fast til et hvilket som helst bord med tvinger.

Vil du spenne den fast på et arbeidsbord, er det best å forbore og bruke lange maskinbolter med vingemuttere. Da fjerner du den enkelt igjen.

PÅ EN PLATE: Sagen monteres på en plate med bolter.

Platen spennes deretter fast på et arbeidsbord med hjelp av tvinger.

KAPP EN LIST UTEN PROFIL

1. Når du skal lære kapp og gjærsagen å kjenne, er det greit å starte med en enkel oppgave – for eksempel å lage en ramme av lister. Still inn dreiebordet til 45 grader, og legg listen mot anlegget. Start sagen, og kapp.

2. Etter kappingen ser snittet slik ut. På fagspråket kalles det et 45 graders gjærsnitt. Fordi listen er helt firkantet (uten profiler), kan delene settes enkelt sammen, uten svinn.

3. Når det ene listestykket snus, kan de to delene settes sammen i en 90 graders vinkel. På fagspråket kalles det en rettvinklet gjærskjøt. Halvparten av rammen er nå ferdig.

SKJÆR UT TIL EN BLADSKJØT MED KAPP OG GJÆRSAGEN

1. I denne øvelsen lærer du å stille inn sagen til å sage i riktig dybde. Begynn med å måle opp og tegne en strek på listen, slik at du kan se hvor dypt du skal sage.

2. Sagdybden stilles som regel på en fingerskrue på sagen. Sett den slik at du kan se at bladet rekker akkurat ned til streken på listen. Merk deg at bladet ikke kan sage helt ut til kanten av listen.

3. For at bladet skal sage helt ut til kanten, er det nødvendig å bruke en offerpinne. Da kan du lage en masse små snitt i riktig dybde ved å flytte listen noen få millimeter om gangen.

4. Alle de små snittene i enden av listen gjør at det er enkelt å stemme ut til en bladskjøt. Offerpinnen kan du kaste – eller fyre opp i ovnen med.

LAG EN KASSE MED KAPP OG GJÆRSAGEN

STILL INN KAPP OG GJÆRSAGEN
Sett dreiebordet til 0 grader, og tipp sagen til venstre for å sage i 45 grader. Dermed er du klar til å sage fire sider til en kasse.

SETT SAMMEN SIDENE
Når du setter sammen de fire sidene, skal hvert hjørne danne en vinkel på nøyaktig 90 grader. Gjør de ikke det, må du justere sagen igjen.

Blad til kapp og gjærsagen

Kapp og gjærsagen er ikke bedre enn det bladet du setter i sagen. Til gjengjeld kan den sage i nesten alle materialer hvis du bruker det riktige bladet. Her viser vi hvordan du finner det, samt hvordan du får mest mulig ut av sagen med litt ekstra tilbehør.

STANDARD: DE FIRE MEST VANLIGE BLADENE TIL KAPP OG GJÆRSAGEN

FINTANNET – TIL TRE
Hvis et blad skal utpekes som det viktigste, må det være det fintannede til tre, fordi det kan brukes til både fine snitt, og til kapping av grove materialer. Bladet lager pene og rene snitt, med minimal oppflising.

GROVTANNET – TIL TRE
Når du kjøper en kapp og gjærsag, sitter det ofte et grovtannet blad på maskinen. Med det sager du helt klart raskere enn med et fintannet blad, men sagsnittet blir litt oppfliset. Bladet er best til grove materialer.

TIL METALL
Et metallblad er beregnet til å sage i jern, men det er ikke egnet til å sage i rustfritt stål eller myke metaller, for eksempel aluminium. Bruker du skjæreolje mens du sager, holder bladet mye lenger.

UNIVERSALBLAD
Skal du skjære i mykt metall eller kunststoff, er universalbladet et godt valg. Da trenger du ikke en masse spesialblad. Bruk skjæreolje når du sager i metall. Da holder bladet mye lenger.

TILBEHØR: ARBEIDSBORD TIL KAPP OG GJÆRSAGER

GOD ARBEIDSHØYDE
Fra cirka 700 kroner og oppover, kan du kjøpe et fornuftig arbeidsbord til kapp og gjærsagen. Det gjør at du kan stå i en behagelig arbeidsstilling og kappe helt nøyaktige snitt, uansett hvor du skal sage.

Du skal vite avstanden mellom monteringshullene på sagen før du kjøper et bord. Sjekk deretter hvilken hullavstand arbeidsbordet maksimalt kan justeres til. Da finner du ut om bordet passer til sagen du har.

Alle arbeidsbord har ruller i endene. Emnet du skal kappe kan legges på dem, slik at du enkelt kan dra det frem og tilbake, til emnet er plassert akkurat der bladet skal sage.

Lag et langt arbeidsbord til kapp og gjærsagen

Emnet skal ligge i vater når du sager med kapp og gjærsagen. Ellers blir snittet unøyaktig. Derfor er det kjekt med et langt arbeidsbord som kan understøtte lange lister og bord, og som emnet kan spennes fast til. Dermed ligger det både rett og stabilt. Med dette arbeidsbordet kan du kappe selv lange bord helt nøyaktig.

Arbeidsbordet kan lages i den lengden du ønsker (helst over 1,5 meter). Skal du kappe mange bord eller lister i samme lengde, bør du bruke et lengdestopp. Bordet skal bygges av trematerialer som er helt rette.

Bordet bygges av en lang, helt rett planke (A) og en list (B), som du limer og skrur sammen i vinkel. Under planken (A) limer og skrur du fast listene (C). Høyden på listene (C) bestemmes av sagen. De skal løfte planken (A) så høyt opp, at overkanten flukter med sagens innebygde bord.

Stige som arbeidsbord til kapp og gjærsagen

Skal du bruke kapp og gjærsagen utendørs, kan du bruke en aluminiumsstige som bord. Stigen blir ganske stabil hvis du legger den på to arbeidsbukker, og spenner den fast med tvinger.

LAG DEG EN MOBIL ARBEIDSSTASJON TIL KAPP OG GJÆRSAGEN

Med arbeidsstasjonen kan du lage mange, raske og nøyaktige snitt tett på det stedet der byggingen foregår.

I den ene enden av stigen legger du en 22 mm plate (f.eks. kryssfinér), som sagen kan stå på. Platen skal være bredere enn stigen. I bunnen settes to støttelister.

I den andre ende av stigen setter du en støttekloss som løfter treet opp i samme høyde som anleggsbordet. Med et bakstopp kan du raskt kappe bord i samme lengde.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kapp- og gjærsag