Kapp og gjærsag: Bli ekspert på kapp-/gjærsager på 5 minutter

Hurtigguide til kapp og gjærsagen

Har du først blitt vant til å bruke en kapp og gjærsag, vil du nødig unnvære den. De dyreste modellene koster mer enn tre ganger så mye som de billigste. Her hjelper vi deg med å finne en modell som passer til dine behov, og viser deg hvordan du bruker den. Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger nede i artikkelen.

Kort om kapp og gjærsagen

Kapp og gjærsag: Kort om kapp og gjærsagen

1. UTTREKK: Sagens uttrekk skal gå stabilt frem og tilbake, uten slark.
2. JUSTERING: Sagen skal enkelt kunne justeres til å sage i forskjellige vinkler.
3. TVINGE: Modellen bør ha en tvinge, slik at du kan spenne fast emner.
4. ARBEIDSLYS: Med innebygget lys er det enklere å sage nøyaktig.
5. SKALA: Alle skalaene på sagen skal være tydelige, så du lett kan avlese dem.

6. SAGBLAD: Mange nye sager har kun et grovtannet blad til tre. I så fall bør du begynne med å kjøpe et ekstra blad. Har sagen automatisk bladstopp, stopper bladet straks når du stopper motoren.
7. ANLEGG: Med et langt anlegg, ligger lange emner mer stabilt mens du sager.

GJØR DET SELV TESTER KAPP OG GJÆRSAGER. Se testen her.

Kjekt å vite før du kjøper kapp og gjærsag

Før du investerer i en ny kapp og gjærsag, skal du vurdere hvilke behov du har. Det finnes forskjellige typer kapp og gjærsager og de kommer i forskjellige prisklasser.

Vigtige funksjoner på kapp og gjærsagen

Uttrekk: Bladet og motoren på sagen kan trekkes ut og dyttes tilbake, fordi det sitter på et uttrekk. Hvis uttrekket går på på to skinner, glir sagen jevnest. Derfor har de fleste dyre modeller to uttrekksskinner.

Loddrett kant: Den loddrette kanten på anleggsbordet til sagen støtter emnet mens du sager loddrett. Derfor skal kanten gjerne være høy. En tvinge som skrur fast emnet til kanten er en fordel.

Lys: Innebygget arbeidslys og laserstråle er normalt til stor hjelp. Kan lyset slås av og på, er det et pluss.

Støvoppsamling: Har du en verkstedstøvsuger, er det den beste løsningen. Men har du ikke det, er det bedre om sagen har en fast støvoppsamler i stedet for en støvsugerpose.

Slik bruker du kapp og gjærsagen

Arbeidsprinsippet til kapp og gjærsagen er enkelt: Du starter sagen, trykker håndtaket ned og fører sagbladet frem. Dermed har du et helt nøyaktig snitt, som det er vanskelig å lage tilsvarende til med en håndsag. Før du starter sagen, kan du justere vinkelen på den, slik at sagbladet kan stilles inn til å sage forskjellige, vinklede snitt.

Kapp en listt uten profil med kapp og gjærsag: Når du skal lære sagen å kjenne, er det greit å starte med en enkel oppgave

SERIEPRODUKSJON: Kapp og gjærsagen er til stor hjelp når du skal kappe mange like emner i samme lengde – for eksempel staver til et stakitt eller bord til et terrassegulv.

Stabilitet: Sett fast kapp og gjærsagen

Kapp og gjærsagen skal spennes fast. Ellers vil du ofte komme til å oppleve at snittene ikke blir presise.

Du kan spenne den fast på to måter: Direkte på et arbeidsbord/stativ. Eller på en plate, som du kan spenne fast til et hvilket som helst bord med tvinger.

Blad til kapp og gjærsagen

Kapp og gjærsagen er ikke bedre enn det bladet du setter i sagen. Til gjengjeld kan den sage i nesten alle materialer hvis du bruker det riktige bladet. Her viser vi hvordan du finner det, samt hvordan du får mest mulig ut av sagen med litt ekstra tilbehør.

Kapp og gjærsag: Blad til kapp og gjærsagen

1. STØRRELSE: Tallene på bladet forteller alt om størrelsen. “210” er bladets utvendige diamenter. “2,6” er tykkelsen på bladet (det viser hvor bredt snittet blir). Og “30” angir diamenteren på senterhullet (om det passer til sagen din).
2. ANTALL TENNER: Tallet “30” forteller hvor mange tenner det er på bladet. Til treverk er 30 tenner et fintannet blad. Hadde det kun hatt 24, ville det vært et grovtannet blad.
3. HASTIGHET: Tallet “7000” forteller hvor fort bladet kan tåle å snurre rundt.
4. MATERIALE: Navnet på bladet angir som regel hvilket materiale bladet er beregnet for.
5. INNSNITT: De små snittene på bladet reduserer støy og kjøler bladet.

Lag et langt arbeidsbord til kapp og gjærsagen

Emnet skal ligge i vater når du sager med kapp og gjærsagen. Ellers blir snittet unøyaktig. Derfor er det kjekt med et langt arbeidsbord som kan understøtte lange lister og bord, og som emnet kan spennes fast til. Dermed ligger det både rett og stabilt. Med dette arbeidsbordet kan du kappe selv lange bord helt nøyaktig.

Kapp og gjærsag: Lag et langt arbeidsbord til kapp og gjærsagen

Arbeidsbordet kan lages i den lengden du ønsker (helst over 1,5 meter). Skal du kappe mange bord eller lister i samme lengde, bør du bruke et lengdestopp. Bordet skal bygges av trematerialer som er helt rette.

Kapp og gjærsag: Lag et langt arbeidsbord til kapp og gjærsagen

Bordet bygges av en lang, helt rett planke (A) og en list (B), som du limer og skrur sammen i vinkel. Under planken (A) limer og skrur du fast listene (C). Høyden på listene (C) bestemmes av sagen. De skal løfte planken (A) så høyt opp, at overkanten flukter med sagens innebygde bord.

Stige som arbeidsbord til kapp og gjærsagen

Skal du bruke kapp og gjærsagen utendørs, kan du bruke en aluminiumsstige som bord. Stigen blir ganske stabil hvis du legger den på to arbeidsbukker, og spenner den fast med tvinger.