Dykksag med skinne

Dykksagen ligner en sirkelsag, men den er så mye mer. Den kan nemlig brukes med en føringsskinne, der den sager helt inn mot skinnekanten. Du slipper derfor å beregne avstanden fra sålekanten og inn til sagbladet.

Dykksag med skinne

SPISSKOMPETANSE: I motsetning til sirkelsagen, kan dykksagen starte snittet midt på et emne.

Dykksagen minner mye om sirkelsagen – dog med to betydelige forskjeller: For det første kan dykksagen, som navnet antyder, dykkes ned midt i emnet du sager i. For det andre brukes dykksagen nesten utelukkende sammen med en føringsskinne. Skinnen sikrer at du både sager helt rett og at snittet blir rent og pent.

Dykksagen kan stort sett alt det sirkelsagen kan – pluss en del mer. Det eneste den ikke er verdensmester i, er saging på frihånd, uten skinne. Dykksagen har nemlig sjelden siktehakk, og fordi sagbladet normalt er bygget helt inn, er det vanskelig å se hvor du sager.

Høy kvalitet

Dykksagen er ikke helt billig, og med skinne koster de fleste sager omkring 5000 kroner eller mer. Det betyr til gjengjeld også at du stort sett alltid får en sag som er laget til profesjonelle håndverkere, med alt det innebærer når det gjelder kvalitet, holdbarhet og presisjon. Det finnes også noen få dykksager som henvender seg til gjør det selvere, og det er mulig å kjøpe en slik til godt under 2000 kroner. Den klarer seg også ganske bra – særlig sett i forhold til prisen.

Litt om dykksagen med skinne:

Klikk på tallene under og les om dykksagens detaljer:

  1. SKRÅINNSTILLING. Sagvinkelen skal være enkel å stille inn og tydelig å avlese. Normalt går den fra 0° til 45°, men på noen maskiner går den fra -1° til 47-48°. Det er et pluss.
  2. DYBDEINNSTILLING. Skal helst kunne stilles inn enkelt og nøyaktig med sprang på 1 mm. Skalaen skal være tydelig og lett å avlese.
  3. START/STOPP. Knappen skal bare kunne aktiveres når startsperren er presset inn.
  4. SPONUTKAST. Utkastet skal kaste støv så langt tilbake at det ikke setter seg i skinnen. Og det skal være mulig å koble til en verkstedstøvsuger.
  5. FØRINGSSKINNE. Bør være av en robust aluminiumsprofil med sklisikre lister på undersiden og glatte plastlister på oversiden.
  6. HASTIGHET. Skal kunne stilles inn til det materialet du skal sage i.
  7. JUSTERINGSSKRUER. Holder sagen fast til skinnen, og sikrer at den glir helt rett frem. Finnes dessverre ikke på alle sager.

Skinnen utgjør forskjellen

En stor del av dykksagens fortreffeligheter skyldes utelukkende at den jobber så godt sammen med føringsskinnen. Det finnes mange forskjellige typer skinner, men heldigvis er de fleste produsenter enige om hvordan sagen skal kobles på en slik skinne. Det betyr at de fleste sager passer i de fleste skinner – uansett merke.

FORSKJELLIGE LENGDER
Skinnene kommer i lengder fra omkring 0,5 til 5 meter. Ideell skinnelengde avhenger selvsagt av oppgaven. Du kommer dog langt med en skinne på omkring 1,2-1,5 meter.

BYGG SKINNENE SAMMEN
De fleste produsenter har en eller annen form for lask, som gjør det mulig å bygge skinnene sammen. Det gjør transport enklere, og betyr at du kan løse flere oppgaver med færre skinner.

RIKTIG VINKEL
Når kledningen på gavlveggen eller en benkeplate skal kappes til i helt riktig vinkel, har Bosch denne lille, smarte skinnen. Den kobles sammen med en lengre føringsskinne og gjør det raskt og enkelt å lage nøyaktige vinkelsnitt.

3 TYPISKE OPPGAVER MED DYKKSAGEN

KAPPING AV BORD
Dykksagen sikrer at terrasse- og gulvbordene blir akkurat like lange.

RETTE SNITT I PLATER
Føringsskinnen sørger for å holde sagen stabil. Det sikrer flotte og helt rette snitt.

SKRÅ SNITT I PLATER
Dykksagen kan justeres helt nøyaktig til skrå snitt mellom -1° og 47-48°.

VARIANTER AV DYKKSAGEN

DYKKSAG MED LEDNING
Modellen med ledning er den mest relevante varianten for gjør det selvfolket. Hvis du kan leve med ledningen, får du mest dykksag for pengene her.

DYKKSAG MED BATTERI
Dykksager med batteri kan konkurrere med ledningssagene når det gjelder styrke. Men prisene ligger et godt stykke over – typisk 70-100 prosent.

DYKKSAG MED FLEKSIBEL SKINNE
Denne spesialmodellen, KSP 40 Flexistem fra Mafell, skiller seg ut ved å ha en stabil føringsskinne som kan rulles sammen, for enkel transport.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Er du i tvil om hvilken dykksag du skal skaffe deg? Her finner du vår nyeste test.

SMARTE FUNKSJONER

Tett tilkobling. For å sikre at utsugingen fungerer optimalt, skal sagen sitte tett mot underlaget – når du sager både med og uten skinne. Det har Bosch løst med en liten klaff som kan dyttes opp og ned.

Anlegg. Et avtagbart anlegg gjør det enkelt å sage parallelt med for eksempel en vegg uten bruk av føringsskinne. Det er smart. Du finner det for eksempel på Metabos dykksag.

Tilbakeløpssikring. Sikrer at sagen kun kan kjøre fremover i skinnen. Den kan dermed ikke slå tilbake hvis bladet setter seg fast.

Avtagbar ledning. Det er smart hvis ledningen kan tas av. Det gjør maskinen enklere å pakke vekk og transportere, og det gir også muligheten til å skifte mellom ledninger i forskjellige lengder.

DYKKSAG MED SKINNE: 3 PRISNIVÅER

DEN DYRE
En gjennomført maskin på alle måter.

Effekt: 1050 watt
Omdreininger/min.: opptil 6500
Skjæredybde: 55 mm (43 mm ved 45°)
Skråjustering: -1° til 47°
Lengde på ledning: 4 meter
Pris: over 5000 kroner.

FESTOOL TS 55 REBQ

MELLOMKLASSEN
En utmerket maskin med tydelige innstillinger.

Effekt: 1300 watt
Omdreininger/min.: opptil 6400
Skjæredybde: 56 mm (39 mm ved 45°)
Skråjustering: -1° til 48°
Lengde på ledning: 4 meter
Pris: under 5000 kroner.

MAKITA SP6000

DEN BILLIGE
Enkel maskin uten overflødige detaljer.

Effekt: 1200 watt
Omdreininger/min.: 5500
Skjæredybde: 55 mm (45 mm ved 45°)
Skråjustering: 0° til 45°
Lengde på ledning: 2 meter
Pris: under 2500 kroner.

SCHEPPACH PL55

Spisskompetanse: Start sagen midt på et emne

Navnet dykksag kommer av at bladet kan senkes – dykkes – midt på en plate. Det er ikke så ofte du har bruk for en slik funksjon, men skal du for eksempel skifte ett enkelt eller noen få bord på et gulv, er det smart. Det samme gjelder hvis du skal sage ut til en koketopp eller en vask i en ny kjøkkenbenk.

Når du fører grepet nedover, senkes sagbladet ned i emnet ovenfra. Når du letter trykket, heves sagbladet igjen. Alt skjer glidende og helt kontrollert. Du kan derfor begynne et snitt midt i et emne – noe som også er dykksagens spisskompetanse.

Slik bruker du dykksagen

Dykksagen kan dykkes ned og starte snittet midt på et emne.

STANDARD: DE FIRE MEST VANLIGE BLADENE TIL DYKKSAGEN

TIL MEGET GROVE SNITT
Et blad med 24 tenner (krysstann, 15° fremover) er god til de groveste snittene på tvers og langs i hardt og mykt tre. Brukes typisk til konstruksjonsvirke og grove bygningsplater.

TIL RASKE, GROVE SNITT Et blad med 36 tenner (krysstann, 15° fremover) brukes på tvers og på langs i både mykt og hardt tre. Særlig beregnet til sponplater, konstruksjonsvirke og takog gulvplater.

TIL FINE, RENE SNITT Et blad med 48 tenner (krysstann, 15° fremover) kan sage fine, rene snitt i tre og kryssfinér, møbelplater, sponplater laminert på én side og parkett. Best til snitt på tvers av fiberretningen.

TIL MEGET FINE SNITT Med et blad med 60 tenner (krysstann, 15° fremover) oppnår du fine snitt helt uten oppflisete kanter i finér, møbelplater, sponplater med laminat på begge sider, MDF og parkett- og laminatgulv.

VANN- OG LODDRETT

VANNRETTE FLATER
På vannrette flater legges skinnen bare ned på flaten. Den gummibelagte baksiden sørger for at den ikke sklir.

LODDRETTE FLATER
På loddrette flater spennes føringsskinnen fast med tvinger, eller skrus fast til overflaten via hullene i skinnen.

PERFEKTE OG HELT RENE SNITT I LAMINAT

1. Laminat er hardt og vil flises opp hvis du sager et snitt i ett drag. Med dykksagen kan du lage et perfekt snitt uten oppflising. Først måler du nøyaktig opp.

2. En av dykksagens fordeler er at dybdeinnstillingen kan justeres millimeterpresist. Det får du bruk for her, hvor den stilles inn til 3 mm.

3. Dykksagen føres langsomt frem langs føringsskinnen. Dermed lages en risse, som akkurat bryter gjennom laminatoverflaten.

4. Deretter er det bare å sage i det samme sporet helt gjennom platen. Resultatet er et snitt uten oppflisete kanter. Husk å velge et blad til laminat.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Sirkelsag