Dykksag test: Når sagen dykkes, kan snittet startes midt i emnet.

Når sagen dykkes, kan snittet startes midt i emnet.

Dykksagen minner mye om sirkelsagen. Den største forskjellen er, som navnet antyder, at sagen kan dykkes ned i emnet du sager i. Du trenger altså ikke starte snittet i enden av en plate, men kan starte hvor som helst. Det er smart hvis du for eksempel skal skifte ett enkelt eller noen få bord i et gulv.

Med til dykksagen følger også en føringsskinne, så du uten problemer kan lage helt rette snitt med mindre oppmåling og uten å skulle knote med en rettholt eller et langt bord som anlegg. Sagdybden kan justeres nøyaktig, og du kan skråskjære med en vinkel opp til omtrent 45°.

Det er ingen tvil om at en dykksag er litt av en spesialist, som henvender seg til gjør det selv-ere som elsker trearbeid. Prisen er også en del høyere enn hos den ikke like allsidige lillebroren; sirkelsagen. Alle destdeltakerne, bortsett fra én, koster over 3900 kroner. Den siste har vi sett helt nede i 1890 kroner. På den er alt det overflødige kuttet ut, og det kan merkes. Men sagen er likevel overraskende bra.

Sagbladene er avgjørende

Skal du bruke så mye penger på en sag, skal resultatet når du bruker den bli bra, og snittene skal være rene og pene. Selv om resultatet i høy grad avgjøres av hvilket blad som sitter på sagen, er denne testen utført med de bladene som fulgte med. Bruker du noen hundrelapper ekstra på et mer spesialisert blad til den spesifikke oppgaven du står foran, vil du få et enda penere resultat.

Slik tester vi dykksagene

Dykksagen er et dyrt presisjonsverktøj. Derfor skal den først og fremst være nøyaktig og lage pene snitt. For å gjøre det vanskelig for maskinene, har vi saget i laminatplater. Laminatet blir nemlig veldig lett slått av, og selv de minste feil blir tydelige.

Skal du skifte ett enkelt eller noen få gulvbord, er det en klar fordel hvis sagen kan komme helt inn mot veggen, slik at snittet kan skjules under listen.

Skal sagen være nøyaktig, er det en klar fordel at den er enkel å justere. Vi tester knapper, skalaer, sug og andre relevante funksjoner, som til sammen er med på å skape en god sag.

Uavhengig test

Magasinet Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser. Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste. Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet på disse sidene.

Vi har testet disse 6 dykksagene

  • SCHEPPACH PL55
  • MAKITA SP6000
  • DEWALT DWS520K
  • BOSCH GKT 55 GCE
  • FESTOOL TS 55 REBQ
  • METABO KSE 55 VARIO

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken maskin som ble den store testvinneren.