Gjengestang
Selv om en vinkelsliper vil være raskere, så etterlater stikksagen et mye renere snitt, som gjør det enklere etterpå å få en mutter på gjengene. Det er en god idé å bruke skjæreolje, som reduserer friksjonen og holder temperaturen nede. Fordi oljen kan ha vanskelig for å henge fast på den runde gjengestangen, kan du med fordel legge oljen på sagbladet.
Et godt alternativ: DeWalt DT2161, sett til 74 kroner for fem stk.
Stål
Du kan fint sage i stål i form av plater og rør, så lenge tykkelsen på materialet ikke blir for stor. Den maksimale skjæredybden varierer fra blad til blad, men ofte ligger den omkring 3-6 mm. Tennene på metallbladene er fine (typisk under 1 mm til tynne emner og over 1 mm til de tykkere). Bladene fås i billige utgaver til rundt ti kroner. De slites raskt. Blad i hardmetall har lenger levetid og koster en del mer.
Et godt alternativ: DeWalt DT2150-QZ Extreme, sett til 90 kroner for tre stk.
Støpejern
Det er ikke særlig ofte at du får bruk for å sage i støpejern. Men behovet kan oppstå i forbindelse med en rivingsjobb, der for eksempel et gammelt avløpsrør skal fjernes. Selv om bajonettsagen er spesialist på riving, kan stikksagen faktisk også fint klare oppgaven. Du skal bare utstyre den med et sagblad med korn i hardmetall.
Et godt alternativ: Bosch T 130 RF, sett til 100 kroner per stk.
Pleksiglass
Det er ikke noe problem å sage i pleksiglass, hvis du bare velger riktig sagblad. Det kan være et fintannet blad til metall, men det finnes også egne spesialblad.
Et godt alternativ: Bosch T 102 H, sett til 99 kroner per stk.
Murstein
Murstein er harde og derfor ganske tidkrevende å skjære i, på samme måte som det sliter en del på bladet. Stikksagen er derfor ikke det opplagte verktøyet hvis du skal lage mange snitt, men til enklere tilpassinger kan den fint fungere. I så fall kan du velge et blad med brede tenner i hardmetall, som egentlig er designet til blant annet fibersement og porebetong.
Et godt alternativ: Bosch T 141 HM, sett til 271 kroner for tre stk.
Keramiske fliser
Det er ikke enkelt å sage i harde fliser, men til små tilpassinger rundt for eksempel rør og stikkontakter fungerer stikksagen faktisk bra hvis du har litt tålmodighet. Sagbladet blir veldig raskt varmt, og derfor er det viktig å kjøle det ned. Det gjøres enklest ved langsomt å tilføre kaldt vann i en dryppflaske. Bladet skal være av typen med korn i hardmetall i stedet for tenner.
Et godt alternativ: Bosch T 130 RF, sett til 100 kroner per stk.
Glass
Skal du skjære i glass, skal et diamantblad kjøre nøyaktig, jevnt og med høy hastighet. Fordi stikk sagens blad beveger seg opp og ned, skaper det mye vibrasjoner, tempo skift og “døde” punkter mens bladet står helt stille når det skifter retning. Det fungerer ikke!
Rustfritt stål
Rustfritt stål er ekstremt hardt, men så lenge emnet ikke blir tykkere enn cirka 3 mm, kan stikksagen fint sage i det. Det krever dog sitt blad å kunne holde til mange snitt. Det er derfor en god idé å velge et blad i hardmetall med en fin tannhøyde (omkring 1 mm). I tillegg er det også en god idé å bruke skjæreolje.
Et godt alternativ: Bosch T 118 AHM, sett til 385 kroner for tre stk.
Fibersement
Harde, mineralbaserte materialer som fibersement sliter voldsomt på sagbladene. Selv om du kan lage et enkelt snitt med flere forskjellige typer sagblad, bør du velge en spesialist som har en betydelig lenger levetid. Det er en fordel hvis bladet har tenner i hardmetall.
Et godt alternativ: Bosch T 141 HM, sett til 271 kroner for tre stk..