KJENN STIKKSAGEN: Klikk på bildet over, og se hva en typisk stikksag kan. Se bildet større (åpner i nytt vindu)

Hurtigguide til stikksager

Kjenner du alle funksjonene til stikksagen, hvilke oppgaver stikksagen er helt perfekt til – og hvor mange forskjellige typer stikksager som finnes? Les og få svarene i hurtigguiden vår.

stikksag

3 typiske oppgaver som du klarer med en stikksag

Når du vil sage nøyaktige, skarpe kurver, buede linjer eller bare lynraskt kappe et bord, så er det stikksagen du griper.

Den er liten i størrelse, og derfor lett å manøvrere, også når plassen du skal sage på er trang. Her er noen typiske oppgaver, som en stikksag er perfekt til:

VI TESTER: Stikksag test - Se vår nyeste test her

Viktige funksjoner på stikksagen:

Pendlingen lar bladet jobbe seg fremover i en sirkulær bevegelse. Det gjør at du kan sage raskere i myke materialer, som for eksempel treverk.

Bladskift uten bruk av verktøy er et krav ved alle nye stikksager i dag.

Laserlys gjør at du bedre kan følge oppmerkingen. Du kan også få innebygget stroboskoplys, som blinker i takt med bladets bevegelser og får det til å se ut som om bladet står stille.

Skjær skrå snitt ved å vinkle sålen. Du løsner og dreier den ved hjelp av et lite håndtak. Det er fint om sålen også kan klappes sammenpå langs, slik at du kan sage langs en platekant.

Konstantelektronikk sikrer at sagehastigheten er konstant, uansett hvor mye du belaster motoren.

Slik bruker du en stikksag

Arbeidsprinsippet til stikksagen er enkelt. Du holder fast på grepet til maskinen, enten det er stav- eller bøyleformet, sikter etter en oppmerket strek, og lar et blad som beveger seg opp og ned skjære i emnet. Hvis sagen har laserlys, hjelper det deg å følge oppstrekingen du har laget.

LES OGSÅ: Velg rigtig stikksagblad

STIKKSAGENS SPISSKOMPETANSE: KURVESNITT

En stikksag er ekspert på å sage i sirkler og buer. Det får du bruk for hvis du vil lage utskjæringer i for eksempel et gjerde eller et rekkverk. Har du et smalt sagblad, er det nesten ingen grenser for hvor skarpe svinger du kan lage. Smale, fintannede blad er nemlig laget for å kunne sage meget skarpe kurver.

Skal du sage i sirkler, eller sage lange rette snitt, jobber stikksagen mer presist hvis den får noe å støtte seg til – for eksempel et sirkelanlegg eller en anleggsskinne.