Håndsag: Velg riktig håndsag

1. HÅNDTAK Et håndtak med mykt belegg gir alltid et bedre grep på sagen. Det er en stor fordel, hvis du skal bruke sagen lenge.

2. BLADFESTET. På mange billige sager er håndtak og sagblad støpt sammen. Det gjør festet sårbart. Er håndtaket skrudd fast, kan du etterspenne hvis sagen blir litt løs i festet.

3. SAGBLAD. Sagbladet bør være stivt. Da er sagen enklere å sage med.

4. OPPHENG. Det er praktisk med et hull fremst på sagbladet. Det kan brukes til å henge opp sagen på veggen.

5. TENNER. Antallet tenner avslører hva sagen kan brukes til. Med 7-9 tenner per tomme (25 mm) er det en universalsag, som kan brukes til mange materialer. Har den 11-13 tenner per tomme, kalles sagen fintannet, og paser godt til blant annet trelister, finér og laminat.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha en verktøyveske

HÅNDSAG: VIKTIGE DETALJER

Grep. Grepet bør være så stort, at det ikke bare er plass til en stor hånd, men også en hånd med arbeidshansker på. Derfor bør du alltid kjenne på grepet før du kjøper en håndsag. Merk deg også om belegget er tilstrekkelig mykt. Er grepet av hard plast og med skarpe kanter, får du fort blemmer.

Tenner. Det bør fremgå at håndsagen har herdede tenner. Ellers blir den raskt sløv. På en universalsag, skal tennene være kryssfilte.

Overflate. Hvis bladet på håndsagen er behandlet med teflon, blir friksjonen mindre når du sager. Du må altså bruke færre krefter hvis du jobber med en sag som har en teflonbehandlet overflate.