Sag

En sag er et uunnværlig verktøy. Her finner du en oversikt over de forskjellige typer sager, og hvilken sag du skal velge til oppgaven.

  OBS: Er du på utkikk etter elektriske sager, så finner du det på denne siden om elektriske sager

  En sag er ikke bare en sag

  Det er ikke likegyldig hvilken sag du bruker til forskjellig arbeid. Sager er forskjellige, og de har forskjellige styrker og svakheter som gjør de mer eller mindre egnede til diverse materialer. En snekkersag og en baufil er gode eksempler på to vidt forskellige sagtyper. Her på hjemmesiden finner du en rekke artikler som hjelper deg med å velge den riktige typen sag til de respektive oppgavene.

  Hvilke typer sager finnes det?

  Når du skal velge håndsag, skal du velge den ut fra det materialet du skal skjære i. Det finnes generelt sett fire typer håndsager.

  Snekkersag

  Dette er universalsagen, som i utgangspunktet er beregnet til å sage i tre. Den kan dog også sage i myke materialer som plastikk og isopor.

  Finérsag

  De fine tennene til sagen gjør at den lager fine snitt som ikke fliser seg opp. Det gjør den velegnet til å sage i lister og i finér med.

  Porebetongsag

  Med sine grove tenner er sagen velegnet til lecablokker, murstein og porebetong.

  Baufil

  Med sine ultrafine tenner og spesiablad er baufilen beregnet til å sage i forskjellige metaller.

  Hvilke elektriske sager finnes det?

  Det finnes et hav av elektriske sager. Noen er batteridrevne, andre må ha en ledning. Noen er batre kjekke å ha, mens andre er et krav for gjør det selv-eren. De viktigste sagene for gjør det selv-eren er:

  • Sirkelsagen kommer virkelig til nytte når de store terrassebordene må skjæres til, eller når bordplaten må kappes og snittet må være helt rett.
  • Stikksagen er uten tvil den sagen de fleste bruker mest. Den kan med de riktige sagbladene skjære i et hav av materialer, og den er i tillegg enkel å bruke og kompakt.
  • Bajonettsagen er det riktige valget om du skal bruke en hardfør sag som kan skjære gjennom vegger av både tre, gips og elementer av stål. Med det riktige sagbladet er bajonettsagen utrolig effektiv.
  • Kapp-/gjærsagen er uunnværlig hvis du skal bygge en terrasse, et lekehus eller lignende hvor det er nødvendig å kappe større mengder materialer i nøyaktig samme lengde og vinkel hver gang.