Lag en garasje til robotklipperen

Når du har investert i en dyr robotklipper, skal den selvsagt ha en garasje, slik at den kan lades opp i tørrvær. Bygg den selv på en dag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1500 kroner

Intro

Det er dyrt å kjøpe en robotklipper, derfor gir det god mening å bygge en garasje til klipperen.

Den lille garasjen skal beskytte robotklipperen mot regn og sol når klipperen tar seg en pause for å lade opp. For selv om robotklipperen er laget for et liv utendørs, vil en beskyttelse temmelig sikkert forlenge levetiden på den.

For å sikre en solid garasje, bygger vi den av forskalingsfinér, som kan tåle fukten utendørs. Prismessig er det også overkommelig.

Delene skjæres ut av en plate 12 mm forskalingsfinér: sidene (A), bakstykket (B) med håndgrep, lokket (C) og takdelene (D).

I denne byggeveiledningen får du:

  • Trinn for trinn-veiledning
  • Arbeidstegning
  • Komplett materialliste
  • Video

Veiledning

01
Skjær ut platene 5 Trinn

For å sikre en god holdbarhet, bygger vi garasjen av forskalingsfinér. Det kan tåle fukt og er prismessig overkommelig. En 12 mm plate på 120 x 250 cm er rikelig til dette prosjektet, og du finner en plate til under 1000 kroner i et lavprisbyggvarehus.

Platestykke til garasje til robotklipper skjæres ut 1

Skjær ut de seks platestykkene: Sidene (A), bakstykket (B), lokket (C) og takdelene (D). Det er enklest med en dykksag, sirkelsag eller en bordsirkelsag.

Tegn opp buen på det ene sidestykket til garasje til robotklipper 2

Tegn opp buen på det ene sidestykket (A). Sett en rekke spiker som vist, og sett en tynn rundstokk eller lignende i spenn, slik at du kan tegne opp buen etter den.

Bue til garasje til robotklipper 3

Skjær ut buen. Sørg for å spenne platestykket (A) godt fast, og sag etter streken med en stikksag.

Tegn opp buen på det andre sidestykket til garasje til robotklippare 4

Tegn opp buen på det andre sidestykket (A). Her er det litt enklere: Du legger bare platen med den utskårede buen oppå den andre platen (A), og streker opp.

Mål opp til håndgrepet på baksiden til garasje til robotklipper 5

Mål opp til håndgrepet på baksiden (B). Bor to hull med et 40 mm koppbor. Avstanden mellom de to hullenes ytterkanter er 15 cm.

02
Sett sammen delene til en garasje 10 Trinn

Nå skal alle platene settes sammen med 4 x 35 mm skruer og lim.

I de harde platene lønner det seg å forbore og undersenke skruene, slik at de kommer til å ligge i plan med overflaten på platene. Du kan enten bruke en forsenker, eller bare forbore litt med et bor som har samme diameter som skruehodene.

Vi setter fast to aluminiumslister til lokket. Kan du ikke finne lister med forborede hull, kan du bore hullene selv med et 4 mm metallbor.

Spenn fast bakstykket, og legg trelim på den ene langsiden til garasje til robotklipper 1

Spenn fast bakstykket (B), og legg trelim på den ene langsiden. Forbor til skruene i siden (A) med et 4 mm bor, og deretter gjennom disse hullene ned i kanten av bakstykket (B) med et 1 mm bor.

Skru siden sammen med bakstykket robotklipper garasje 2

Skru siden (A) sammen med bakstykket (B) med 4 x 35 mm skruer. Gjenta prosedyren med den andre siden, slik at begge sidene (A) er festet til bakstykket (B).

Skru de to takdelene til garasje til robotklipper fast til sidene 3

Skru de to takdelene (D) fast til sidene (A). Bruk 4 x 35 mm skruer, og sett en takdel (D) i hver side, slik at det blir plass til lokket i midten.

Skru og lim fast de to falslistene til garasje til robotklipper 4

Skru og lim fast de to falslistene (E) på undersiden av lokket (C) med 4 x 35 mm skruer og trelim. Listene trekkes 2 cm inn fra kanten. De skal sikre at lokket ikke kan gli av.

Kassen til garage til robotklipper er ferdig 5

Dermed er kassen ferdig. Alle platekanter bør flukte uten skjevheter. Mellom lokket og takdelene er det en smal sprekk. Den stenger vi om litt.

Slip hele kassen til robotklipper garasje med fint slipepapir 6

Slip hele kassen med fint slipepapir, enten for hånd eller med eksentersliper, som her. Det gjør at malingen hefter bedre. Er det små skjevheter i sammenføyningene, kan du også slipe dem vekk nå.

Mal alle delene til garasje til robotklipper 7

Mal alle delene. Kantene skal du være ekstra nøye med. Flatene er ganske godt beskyttet, men for helhetens skyld får de også et strøk med maling.

Skru fast de to aluminiumslistene på garasje til robotklipper 8

Skru fast de to aluminiumslistene (F) på kantene av lokket (C) med 3,5 x 12 mm skruer. Listene skal dekke over sprekkene mellom lokket og takdelene.

Skru fast grepet på lokket til garasje til robotklipper 9

Skru fast grepet på lokket. Dermed er garasjen til robotklipperen klar til bruk.

Garasjen til robotklipper passer til ladestasjonen 10

Garasjen passer til ladestasjonen til robotklipperen, som nå står tørt. Selve klipperen står også beskyttet mot vær og vind når den ikke er i arbeid på plenen.

Materialer

12 mm forskalingsfinér

  • 2 sider (A) à 30 x 70 cm
  • Bakstykke (B), 30 x 52,6 cm
  • Lokk (C), 40 x 55 cm
  • 2 takdeler (D) à 15 x 55 cm

20 x 20 mm list

  • 2 falslister (E) à 40 cm

3 x 40 mm aluminiumslist

  • 2 lister (F) à 55 cm

Dessuten:

  • 3,5 x 12 mm og 4 x 35 mm skruer, heldekkende trebeskyttelse.

Tidsforbruk

En dags tid, inkludert tørketid.

Pris

1000 - 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

En oppgave de fleste kan klare.

Tegning

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gressklipper