Gressklipper
Å klippe gresset er nødvendigvis ikke den morsomste oppgaven du kan gjøre som en hageeier, men med den riktige gressklipperen blir arbeidet en hel del enklere (og kanskje også litt morsommere).
Men hvilken gressklipper er den riktige for deg? En gressklipper er nemlig ikke bare en gressklipper. Det er de med batteri og de med en bensinmotor. De som krever håndkraft og de som klipper gresset helt av seg selv.
På disse sidene kan du bli litt klokere på alle de forskjellige gressklipperne markedet har å by på, hvordan de skal vedlikeholdes, lese våre tester av gressklippere – og mye, mye mer.
Før du kjøper gressklipper
Det er vanskelig å si hvilken gressklipper som er bedre enn de andre. Den beste gressklipperen for deg er den som matcher dine behov.
Ditt valg av gressklipper skal derfor først og fremst ta utgangspunkt i hvor stor gressplenen din er, hvor ofte du klipper den, og hvor mye svette du er villig til å ofre når du er ute med gressklipperen.
Under kan du bli klokere på hva du spesifikt skal vurdere før du bruker flere tusen kroner på en gressklipper.
Hvor mye motorkraft har du bruk for?
Hvis du allerede vet at du ikke kommer til å klippe gresset ukentlig, skal du gå etter en gressklipper med en kraftig motor.
En kraftig motor sørger for at du kan klippe plenen uten at maskinen går i stå - også selv om gresset er blitt litt for høyt.
Gressklipper med eller uten oppsamler til det avklippede gresset?
Du skal velge en gressklipper med oppsamler til det avklippede gresset, hvis du:
- Klipper gresset ofte (ca. 1-2 ganger i uken i sesongen)
- Ikke vil ha avklippet gress liggende på plenen som du fort kan komme til å ta med inn under skoene.
Du skal velge en gressklipper uten oppsamler, hvis du:
- Lar plenen stå uklippet i lengre perioder. Det høye gresset kan nemlig stoppe oppsamleren.
- Vil ha gratis gjødsel til gressplenen.
Hvor stor skal gressklipperens klippebredde være?
En stor hage krever som hovedregel en stor klippebredde. Her kan du se hvilken klippebredde du trenger på bakgrunn av gressplenens størrelse:
- Plenstørrelse på 250 m2 eller mindre - klippebredde på 30 cm
- Plenstørrelse på 250-400 m2 - klippebredde på 35 cm
- Plenstørrelse på 400-600 m2 - klippebredde på 40 cm
- Plenstørrelse på 600-800 m2 - klippebredde på 45 cm
- Plenstørrelse på 800-1000 m2 - klippebredde på 50 cm
Bensindrevet gressklipper
Er du typen som lar gresset vokse seg langt (over 10 cm) før du får tatt deg sammen til å klippe det? Da er en gressklipper med bensinmotor sannsynligvis det riktige valget for deg.
Det fine med en gressklipper med bensinmotor er nemlig at den nemlig takler jobben med det høye gresset - i tillegg er den ofte billigere enn en gressklipper med batteri. Til gjengjeld krever den en del mer vedlikehold.
Før du reiser hjem med en bensindrevet gressklipper, må du dessuten vurdere om du vil ha en med el-starter. Med en el-starter slipper du å bøye deg ned og trekke i en startsnor, og det er til stor hjelp om du vil skåne ryggen.
Skyveklipper
Hvis du kun har en liten gressplen, og hvis du ikke er redd for å legge litt krefter i jobben med å slå gress, vil en klassisk skyveklipper passe fint til ditt behov.
Det fine med denne gressklipperen, er at du ikke tømmer lommeboken om du velger å kjøpe en. Sylinderklippere (skyveklipperen) klipper nemlig pent over gresstråene så lenge kniven holdes skarp.
Utover dette lager den lite lyd, den tar ikke stor plass i redskapsskuret eller i garasjen, den er enkel å vedlikeholde og du slipper ekstra utgifter til bensin eller strøm - og i tillegg får du mosjonert mens du arbeider.
Batteridrevne gressklippere
En batteridreven gressklipper er et godt valg for deg som gjerne klipper gressplenen din 1-2 ganger i uken.
Mange batteridrevne gressklippere lager dessuten svært lite lyd, så naboene vil garantert sette stor pris på at du triller rundt med en slik modell i hagen fremfor en bråkete bensindrevet gressklipper.
I forhold til en bensindrevet gressklipper er de batteridrevne modellene også mer miljøvennlige, og utrolig enkle å starte. Du trykker kun på en knapp, og så går det nesten av seg selv derfra.
Du kan få batteridrevne gressklippere med både batteri og ledning. Fordelen med gressklippere med ledning er at du slipper å bekymre deg om batteriet kommer til å gå tom for strøm underveis. Til gjengjeld må du passe på at du ikke kjører over ledningen når den tar over.
Robotgressklipper
En robotgressklipper er noe for deg som vil klippe gresset så sjelden som mulig. Når det er sagt, så kan ikke en robotgressklipper klare seg helt uten deg.
Før du kan ta i bruk robotgressklipperen, må du først og fremst avgrense det området den skal kjøre på. På den måten unngår du at den kjører inn i blomsterbed, trær og andre hindringer i hagen. Når det er gjort, kan du programmere den til å klippe gresset på bestemte tidspunkter. Noen modeller kan du til og med styre via mobiltelefonen din.
Du må også være forberedt på å utføre litt detaljarbeid selv. En robotgressklipper kan nemlig ha vanskeligheter for å komme helt ut i hjørner og kanter av hagen.
Til gjengjeld kjører den seg selv på plass i ladestasjonen når den er like ved å gå tom for strøm, og du får en flott og velklippet gressplen.
Gi gressklipperen en servicesjekk
Uansett hvilken gressklipper du har, så må den vedlikeholdes. Særlig kniven er utsatt på gressklipperen. Steiner, greiner og andre harde gjenstander på gressplenen tar hardt på gressklipperens roterende kniv, og med tiden kan den bli så medtatt at den vil få vanskeligheter for å klippe gresset.
Slip kniven på gressklipperen
Den viktigste delen på enhver gressklipper er kniven. Det er nemlig kniven som sikrer det perfekte resultatet når du klipper gresset. Er ikke kniven skarp, vil gressklipperen flå over gresstråene, eller i verste fall bare legge ned gresset.
Men hvis du regelmessig sliper kniven på gressklipperen din (som hovedregel en gang per sesong), kan du enkelt holde den skarp, slik at den klipper gresset på en pen og effektiv måte. Og hvis du samtidig sjekker plenen, og fjerner steiner og andre harde gjenstander, før du går i gang med å klippe gresset - kan gressklipperkniven holde i mange sesonger.
Den bensindrevne gressklipperen krever ekstra vedlikehold
De gressklipperne som krever mest vedlikehold, er de bensindrevne. På skyveklipperen og de batteridrevne gressklipperne, er det som regel nok å slipe kniven.
Her kan du se en liste over de delene som du med fordel kan ta en ekstra titt på ved en bensindrevet gressklipper:
- Skift eller rens tenplugg hvert år
- Rens eller skift luftfilteret
- Hell ny bensin på tanken
- Skift eller smør gass- og sikkerhetskabler
- Skift olje en gang om året
Når høsten nærmer seg bør du følge disse tre generelle tipsene, før du setter inn den bensindrevne gressklipperen i garsjen for vinteren:
- Tøm tanken for bensin
- Fjern tennpluggen, og ta en teskje med olje i sylinderen - trekk samtidig et par ganger i startsnoren.
- Rens luftfilteret