Få kjedesaga i toppform

Skal du ha størst mulig glede av kjedesaga di, må du holde den vedlike – med både rengjøring og sliping. Her kan du se hvordan du får ei veltrimmet kjedesag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
300 kroner

Intro

Åsage ved eller felle trær er hardt arbeid. Så bruker du kjedesaga flittig, blir kjeden etter hvert slitt, og saga snart full av sagfils og støv – spesielt bak dekselet der trekkhjulet til motoren sitter.

Vil du ha ei sag i toppform, er det derfor en god idé å rense den et par ganger i løpet av sesongen. Dessuten bør kjeden slipes med jevne mellomrom. Når den ikke lenger kan files opp, må den skiftes ut.

Når du først ser over kjedesaga, bør du sjekke oljen – og hvis det er en bensinmodell, skal du også rense eller skifte tennplugg og luftfilter.

LES OGSÅ: Hold verktøyet i toppform med en benksliper

Kjede før sliping

Kjede etter sliping

Nytt kjede

Veiledning

01
Rengjøring 3 Trinn

1

Når du fjerner beskyttelses-dekselet (bruk pipe- eller fastnøkkel), kan sverdet trekkes av. Rens med en stiv børste rundt trekkhjulet. Du kan også bruke trykkluft - det er raskt og eff ektivt.

2

Det smale sporet i sverdet renses også slik at kjedet kan løpe fritt. Du kan bruke en trykkluftpistol eller en sporrenser. Den kommer helt ned i løpesporet og er svært eff ektiv.

3

Montér saga, og sjekk at kjedet sitter riktig vei på sverdet og rundt drivhjulet. Snu sverdet fra tid til annen slik at det blir slitt likt over alt.

02
Sliping 5 Trinn

1

Kjedet skal sitte stramt til sverdet - da er det lettere å slipe. Du skal bruke to filer - ei rundfil til de skjærende tennene og en flatfil til rytterne (spissene foran hver skjærende tann). Saga spennes fast i ei skrustikke eller ei fileklo.

2

En filjigg (filmal) er helt uunnværlig når kjeden skal slipes. Den holder fila i riktig vinkel. Sjekk at kjede og filjigg passer sammen. Det er to vanlige typer kjeder: 3/8 (fås som lavprofil til hobbybruk og til proff er) og 3/25 (bare til proff er).

3

Det er viktig at den runde fila plasseres riktig. Skjæretennene files fra begge sider fordi annenhver tann vender motsatt vei. Fil alltid tennene der spissen av tanna vender vekk fra deg. Og fil alltid tennene før rytterne.

4

De fieste filjiggene er som regel også forsynt med en mal til rytterne. Det har normalt to markeringer til saging i henholdsvis vanlig (mykt) tre og i hardt tre.

5

Ryttermalen legges slik at den ligger ned mot kjeden, og slik at spissen på rytterne stikker opp gjennom hullet i malen. Fil nå med flatfila til høyden på rytterne flukter med ryttermalen.

Tidsforbruk

1 til 2 timer

Pris

250 til 300 kroner for filesett - avhengig av fabrikat. Et nytt kjede koster fra 150 kroner og oppover.

Vanskelighetsgrad

Det er forholdsvis enkelt å slipe kjeden til kjedesaga selv hvis du har riktig verktøy (fil og filjigg).

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Motorsag