Slegge: Dette er kjekt å vite

En slegge kan brukes til mange forskjellige formål og kan fort bli en uunnværlig venn i verktøykassen. Se her hva du trenger å vite om en slegge.

Slegge

En slegge brukes ofte til grovere arbeid hvor man drar fordel av det tunge hodet - f.eks i forbindelse med legging av stein, der en slegge med gummihode kan være et fint verktøy til å få på plass steinene.

Hva er en slegge?

Sleggen er en stor, tung og i de fleste tilfeller en firkantet hammer. En slegge blir ofte brukt til jord- og betongarbeid, steinhugging, skogsarbeid, gruvedrift og rivningsarbeid. En slegge brukes til grovere arbeid hvor man drar fordel av vekten til hodet. Den kan derfor overføre stor kraft i hvert enkelt slag.

Kjøp av slegge

Skal du ut og kjøpe en slegge er det flere ting du skal vurdere. En slegge fås i mange forskjellige vektklasser, alt etter hva sleggen skal brukes til. Skal du banke ned en betongvegg, må du gå etter en tung slegge som kan håndtere den tunge jobben. Om du derimot skal bruke den til en mindre krevende oppgave, skal du gå etter en slegge som er lettere, og som ikke krever så mye krefter å bruke.

Når du skal kjøpe en slegge, er det en god ide å dra til et byggvarehus der du har muligheten til å kjenne på sleggen. På den måten vil du raskt kunne finne ut om sleggen er godt balansert, og om håndtaket på sleggen passer til hånden din.

Skaftet på en slegge

Skaftet på en slegge kan være laget av flere forskjellige materialer. Typisk vil en slegge med treskaft være tyngre enn en slegge med glassfiberskaft. Treskaftet krever kanskje også mer vedlikehold, mens en slegge med et bra glassfiberskaft nærmest ikke kan gå i stykker. En slegge med treskaft kan dog ha en bedre balanse på grunn av vekten i selve skaftet på sleggen.

Varianter av slegger

Det er også mulig å få en slegge der hodet er tungt, men laget av gummi. Ofte vil en slegge med et gummihode ha forskjellig hardhet av gummien i hver ende av sleggens hode. En slegge med gummihode brukes typisk der man ikke vil skade en overflate, for eksempel i forbindelse med lakkerte overflater. En slegge med gummihode er også en god hjelper når du legger stein, fordi du kan bruke sleggen til å banke på plass tunge steiner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hammer